måndag 14 maj 2018

28,3 grader i skuggan..

...är inget väder för mig, ursäkta alla som älskar värmen men jag tycker det är synnerligen obehagligt där ute just nu. Det är i vilket fall som helst inget väder för tungt arbete i trädgården. Så får det bli lite tid över att blogga istället, något som tiden inte räckt till de senaste veckorna. Den intensiva värmen de senaste veckorna har gjort det torrt i markerna. Nu får vi vattna igen, i norra Sverige svämmar vattnet över alla bräddar. Hus och infrastruktur skadas av vattenmassorna som väller fram.

Några bilder från skogsträdgården som jag äntligen blivit klar med. Bilderna är drygt en vecka gamla så det har hänt en hel del sedan dess. Återstår att gräva upp några döda växter.




Soldanella pusilla x carpa `Spring Symphony´ blommar fortfarande i skuggan, liten och söt.


Tulipa tarda, en vanlig botanisk tulpan i våra trädgårdar, jag satte några nya lökar i höstas


De första hundtandsliljorna ur dens - canis gruppen är överblommade men de åtföljs av andra, lite senare hundtandsliljor, här Erythronium `Pagoda´ i kvällssolen. 


Här i omgivningarna har vitsipporna i naturen nästan blommat över, de vill gärna sprida sig inom trädgårdens domäner och kan lätt bli för många. Det finns ju massor av fina namnsorter också. Jag har planterat en hel del under åren men också förlorat stora bestånd när skålsvampen dykt upp, den lever på vitsippornas rötter. Anemone nemorosa `Blue eyes´ är återplanterad efter skålsvampens härjningar. Blomman är helvit när den slår ut men får så småningom ett helt blått öga. Den poserar gärna med ryggen mot kameran, inte helt fel då heller.



En okänd Trillium, möjligen chloropetalum som bestämt sig för att återkomma regelbundet.


En vacker men snabbt överblommande perenn är lunddockan Glaucidium palmatum men bladen som liknar lönnens blad är dekorativa hela sommaren. Lunddockan härstammar från Japans skogar.


Darmera peltata sköldbräcka vars blommor kommer före de stora bladen, fuktig växtplats är ett krav. Blomman är ganska stor och kommer i toppen på en stängel.


Släktet Daphne är ett odlingsvärt släkte. Jag har försökt mig på att odla dessa små miniatyrbuskar men de har försvunnit efter ett antal år, jag hade nog inte gjort läxan tillräckligt väl men en har jag kvar förutom den vanliga Daphne mezereum och det är Daphne retusa, liten vintertibast. Den stod och stampade i flera år i en surjordsplantering innan jag insåg att den var helt felplanterad. Ny plats gjorde att den vaknade till och nu blommar den och växer för varje år.



Trots ett långt inlägg men Fritillaria meleagris kungsängsliljan måste få visa upp sig.


Och till sist luktpionen Paeonia lactiflora `Svarte Petter´ med sina mörka vackra blad i motljus. Pionen är helsvensk, framtagen av Hermann Krupke på Guldsmedsgården.


23 kommentarer:

  1. Your garden is absolutely enchanting, Gunilla. I only wish that you lived close to me so that I could visit and walk around with you. And I agree with you about the heat. When it is cold you can dress up and stay warm, but it is impossible to escape the heat.

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla
    Dejlige billeder du viser, alle de blomster du har nu, men de første billeder er jeg vild med, hvor er det smukt. Jeg har også Daphne retusa.
    Gravearbejde kan i denne varme kun foregå formiddag eller aften.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hrj Gunilla!

    Det er alltid så fint hos deg i hagen. Med denne varmen så blir det fort tørt, ja. Det er det her også. I dag var det 25 grader, og det holder lenge. Min idealtemperatur er 20 grader :)

    Glaucidium er utrolig vakker!

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Det skulle selvsagt stå Hej :)

    SvaraRadera
  5. TUR för oss läsare att det blev varmt för dig så att du tog dig tid att blogga och ge mig inspiration till att hitta på ngt nytt till min ingång , så fina bilder och härligt parti som du har byggt upp. KRAM

    SvaraRadera
  6. Ja, nu är vi där igen. Långa perioder med sol och ingen nederbörd. Vi vattnar också nu. Vi har insett att det måste till om vi ska få behålla alla våra relativt nyplanterade träd och buskar. Alla behöver det inte, men många får nu vatten antigen via kanna eller droppslang.
    Du har så många fina lundväxter, din Trillium är ju bara helt fantastisk! Jag tycker mina mest står och stampar och inte blir större, men antar att det är tålamod som krävs även här och att jag får ge dem några år till.
    Hoppas du får en fin vecka i trädgården, trots värme och torka.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Ja också här börjar det bli torrt i marken. Och den lovade regnen kommer inte riktigt.
    Fin Trillium ja, den kan mycket väl vara chloropetalum.
    Tror jag flyttar min Glaucidium palmatum den blommar inte, står nog för soligt...

    Ha en trevlig vecka

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Så mycket fint du har. Den vitsippan är så söt, och ett vackert namn. Idag var det för varmt för att göra något i trädgården, får se om markduken och täckbarken kommer ut i morgon. Det är riktigt torrt, vi skulle fått regn i fredags, men det blev bara en liten skur. Mina hundtandsliljor ser ut att torka också i år, får nog flytta på dem.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  9. Det var en meget smuk tur rundt i din majhave. Jeg håber ikke, der er alt for mange døde vækster, der skal graves op. Den lille Soldanella er henrivende.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  10. Såå vackert, jag avundas dig dina prydliga rabatter. Hos oss är det mera djungel fast jag försöker hålla en viss ordning i djungeln. Vitsippor och gulsippor får nästan härja fritt för jag tycker det är så fint på våren. Men sen försöker jag rensa bort så mycket det går när dom börjar vissna ner. Jag bävar för att det ska bli torrt den här sommaren också, vart är vi på väg? Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  11. Hej Gunilla, Maj månad verkar ha blivit torkans månad. Nu lever vi på det regn som faktiskt kom under några dygn.
    10-dygnarn på SMHI visar på 0mm regn för Stockholm under perioden. Svårt att etablera något nytt i trädgården när solen ligger på som en blåslampa över trädgården. Kvällstid står spridaren på och ger "livsuppehållande åtgärder" åt vårens nykomlingar.

    Vi hoppas alla att du inte hamnar i förra årets situation!

    SvaraRadera
  12. Nu exploderar det. Underbara bilder du bjuder på. Kungsängsliljan är så bedövande vacker.

    SvaraRadera
  13. Mmm jag gillar värmen men mina muskler och leder gör det inte. Så det är konflikt varje gång.

    Stog och tittade på ett antal små tibaster när jag besökte Gerbianska men vågade inte. Hur odlar du de så de trivs?

    Skogstträdgården - vilken underbar och inbjudande miljö som du/ni skapat... Helt otroligt! Tror jag får gräva upp några små rhododendron när jag kommer hem. Men jag lever på hoppet och tänker nog vänta till midsommar.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!

      Är verkligen ingen expert på Daphne men surjord skall det inte vara. Nu står den i vanlig matjord, bra dränering och vandrande skugga och den satte igång att växa ordentligt efter flytten. Sedan vet jag att Daphne inte gillar att flyttas så jag hade väl tur.

      Radera
  14. Hvor er der fint i din skovhave! Du har vist været flittig trods varmen. Her har vi (heldigvis) en østlig vind som holder temperaturen nede omkring de 20, og det passer mig fint.
    Dejlige blomster du viser. Hvor er der meget i gang! - Og godt du fandt ud af hvordan Daphne-busken vil gro. Den kan vist godt blive et hit med de blanke blade og søde blomster.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  15. For en fantastisk flott skogshage. Det er noe av det fineste jeg vet. Herlig vårstemning hos deg.
    Jannicke

    SvaraRadera
  16. Trots värmen ser din trädgård så behagligt sval och inbjudande ut. Växterna ser ut att stortrivas. Daphne retusa har jag planterat bland ljungplantorna men den har tagit väldigt många år på sig från frö till blom. Kanske dags att flytta den. Varma hälsningar/Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Daphne trivs nog inte i surjord, det var det misstaget jag gjorde. Känsliga för flytt är de också men här gick det bra.

      Radera
  17. Oj så mycket spännande och intressant. Tulipa tarda är verkligen tacksam. Blommar lunddockan redan hos dig, den dröjer nog här. Håller med om att den tryckande värmen är ansträngande.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  18. Hei Gunilla.
    Det har virkelig blitt vakkert i skogshagen din. Flotte bilder.
    Takk også for resten av runden.
    Her har det også vært 27-28 grader. Definitivt ikke noe for meg, og alt for varmt for å holde på i hagen. Vi vanner og vanner, og selv de tøffeste geraniumene henger slappe...
    så vi vanner og vanner:-)
    håper temperaturen blir litt mer levelig hos deg også/Eirin

    SvaraRadera
  19. Mycket vackra bilder. Trots att jag sett dina bilder från skogsträdgården många gånger blir jag lika imponerad av den varje gång. Så magisk!
    varmt här också i snart två veckor. I år blommade häggmispel, körsbär, äpple och syren inom loppet av en vecka.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  20. Amazing photos.
    Have a nice weekend
    Greetings
    Maria from
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    SvaraRadera
  21. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera