Klockan är 07:56 och solens första strålar träffar asparna på andra sidan gärdet. Nattens dimma ligger kvar över fältet, det är vindstilla.
Klockan 08:59 visar temperaturen 13, 3 grader och solens värme tränger undan dimman. Asparnas kronor syns nu i sin fulla prakt.
Har du någon gång funderat över varför aspträd kan växa sig så stora i naturen?
I naturen råder ständig konkurrens om ljus, näring och vatten. Olika växter måste utveckla fördelar framför andra för att överleva och det är just det som aspen gjort på ett lite speciellt sätt. Förutom att den skjuter rotskott, det gör många träd, har den genom sina blad tillskansat sig en fördel när det gäller det livsviktiga ljuset. Bladens rasslande i vinden innebär att aspen kan vända båda bladsidorna mot ljuset och därigenom bedriva fotosyntes på bägge sidorna av bladet. Aspens blad ser likadana ut på båda sidor, det gör till exempel inte björkens blad där man lätt kan utskilja vilket som är fram- och baksida på bladet.
Så var det med den saken, trevlig söndag och njut av den sköna värmen vi har just nu.
Hej Gunilla! Asp/osp er et flott tre og spesielt nå på høsten med de flotte fargene de får. Vi har noen veldig høye trær av de her, og ingen trær vokser så hurtig som de.
SvaraRaderaVarmen nytes her også. Ønsker deg en flott søndag!
Klem!
Høsten er jo flott da, mange fine farger. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg
SvaraRaderaHej Gunilla
SvaraRaderaFint indlæg om aspens hemmeligheder, det vidste jeg ikke. Jeg mener ikke, vi har nogle asp i vores have.
Kram
Tack, tack - det visste jag inte... Men jag har läst om silverlinden som har en sida för normalväder och en silvrig för att hålla sig sval och inte torka ut. Naturen är finurlig :)
SvaraRaderaKram, Carina
Hej! Härliga bilder på asparna under morgontimmarna! Vi har en dunge av dem här också i ändan av vår tomt.De är ju inga ädla träd direkt, och retfulla är de små nya skotten som sprider sig här och där. Trots det vill jag ha dem kvar. Just för deras ljuva "lövprassel" i vinden, och dess oslagbara höstfärger.
SvaraRaderaSkön kväll!
Dygtigt træ:-)
SvaraRaderaHej Gunilla
SvaraRaderaJa, asparna är fantastiska på denna årstid. Jag tror att detta året ger oss en mycket fin färggrann höst!
Ha en trevlig ny vecka
Smart! Hvor er der dog mange planter og dyr, der er praktisk indrettet.
SvaraRaderaHilsen Elna
Hej Gunilla!
SvaraRaderaHar inga aspar i närheten, men skall studera bladen när jag ser en, nästa gång.
Vackert med alla fina höstfärger.
Ha det bra /Marika
Tack Gunilla! Nu fick jag lära mig något nytt. Och så tycker jag om de båda bilderna med en timmes mellanrum. Visar precis den tid vi nu befinner oss i. Så vackert med solen som träffar asparna och dimman som dansar över fälten. Vilken skillnad det är på nyanserna, först de blå svala tonerna som sedan går över i de gula varma.
SvaraRaderaÖnskar dig en skön vecka!
Kram Anita
Kul upplysning om aspen! När vi flyttade hit så var det en massa små aspsly precis utmed den gamla vägen som vi brukar gå med Santos. Vi kallar vägen "järnvägsrundan" för det har gått en järnväg här tidigare. Nu, efter 15 år så är det höga jättehöga träd och senast igår så talade jag om för Rolle - som börjat höra väldigt dåligt - att oavsett om det blåser eller inte så hör man hur det rasslar i deras blad. Det hörs naturligtvis också extra tydligt nu när skogen är avverkad mellan oss och vägen!
SvaraRaderaKRAM/Susie
Hei Gunilla!
SvaraRaderaDette visste jeg ikke. Vakre bilder. Jeg forbinder ospa særlig med forsommer. Plutselig hører jeg bladene i vinden. Det er en veldig god lyd.
Klem Anne
No hitsi, enpäs tiennyt tätäkään. Nyt katson haavan lehtiä ihan eri tavalla. :) Syksyllä valokuvatessa kyllä huomaa, että toinen puoli on kirkkaamman värinen, mutta ovathan ne muuten varsin samannäköisiä.
SvaraRaderaKiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta!
P.S. Kiitos kommentistasi tänään! C.W. on mielenkiintoinen ja kauniskin alue, mutta meistä ei varmaan kumpikaan erityisesti pitäisi työpaikoista, joita siellä on tarjolla. :)
RaderaMinäkin pidin heinistä muurin päällä. Siellä oli pienessä tilassa paljon vihreää.
Fin historie om aspens hemmeligheder. Tror det er den vi kalder bævreasp på dansk, og dette med at "bævre" betyder at ryste. Der er altid en raslende lyd omkring aspetræer, og det giver jo god mening når den laver fotosyntese på begge sider af bladet.
SvaraRadera- Også dejlige morgenbilleder!
Hilsner fra Ulla
Hei Gunilla.
SvaraRaderaStadig noe nytt å lære:-) Tar imot med takk.
Ospen er utrolig flott nå.
Nyt varmen så lenge du har den nå/Eirin
Min granne har en rad aspar längs sin gräns. På äldre dar har hon slutat klippa gräset bredvid dem så om några år har vi en liten aspskog bredvid oss. Redan nu slåss vi med rotskott så jag är inte överförtjust direkt. Ha en fin vecka
SvaraRaderaNä det visste jag inte, men så intressant.
SvaraRaderaTack ska du ha.
Fina bilder och intressant information! Aspens bark har också högre pH än de flesta andra träd, vilket gör att lavfloran blir annorlunda. Den gula vägglaven (Xanthoria parietina) ser man till exempel ofta på aspstammar, men sällan på andra träd. Här i Bohuslän växer den också på klippor vid havet.
SvaraRaderaOlle
Tack för den kunskapen Olle! Har ofta tittat på den gula laven på asparna utan att veta varför den växer just där.
RaderaVilket härligt inlägg Gunilla! Vad du kan! Men, får jag lägga till ännu en sak ang. aspen? Det tar först "stryk" av luftföroreningar. Där du ser den trivas så där fint betyder också att luften är bra - har jag hört!
SvaraRaderaDen första bilden är så där poetiskt magisk!
Ha det gott!
/Anja
Tack Anja! Och det där visste jag inte heller. Vi har massor med aspar här omkring i naturen och det betyder ju då att vi har hyfsat ren luft.
RaderaHello Gunilla: I just arrived home from Australia yesterday, and the colours on the trees here are still magnificent, but there is high wind today, and I suspect that many will be knocked to the ground. The seasons come and go as they always have and winter will soon be upon us. I am sure that for a gardener this is a very busy time with much to do before we have the first snows. It is good to catch up with your blog again.
SvaraRadera