onsdag 30 januari 2019

Naturliga variationer?

Jag minns så väl när vi i december 1998 flyttade till Hagtorpet, snön vräkte ner och det hade inte varit möjligt att ta sig fram om inte grannen, några kilometer bort, tagit fram sin traktor och plogat upp vägen åt oss. Jo, det är så man gör på landet, hjälper varandra i vissheten om att ensam inte är stark. Livet på landsbygden tvingar människor att vara observanta och förberedda på naturens nycker och ha en beredskap för det, vi drabbades ofta under de första åren av många elavbrott, en del avbrott under längre tid som ställde allt på sin spets, vatten och värme är svårt att leva utan.

Två decennier är inte en lång tid och minnet är opålitligt men jag började skriva en s.k. tioårsdagbok när vi flyttade hit med dagens temperatur, snömängd på vintern, sommarens nederbörd, när olika växter blommade i trädgården och flyttfåglarnas ankomst. När jag tittar i min dagbok hittar jag inte en enda notering om vattenbrist eller långvarig torka - något väsentligt har förändrats under denna korta tid.

"Denial is not a river in Egypt" citatet är hämtat från Al Gore´s bok En obekväm sanning där den svenska utgåvan publicerades 2007, det var min första kontakt och min första känslomässiga upplevelse med det som sedermera kom att kallas växthuseffekten, hur vår livsstil påverkar livet på planeten. Jag hade inga problem att ta till mig det som Al Gore med skärpa redogjorde för, det var fullt logiskt och lika självklar var slutsatsen att nu måste vi hjälpas åt att rädda vår natur, ändra vår livsstil och upphöra med vår överkonsumtion av planetens resurser som orsakar en uppvärmning med katastrofala följder. Kolet och oljan som består av döda växter och djur och lagrats i miljoner år djupt nere i jordskorpan måste stanna där och vårt habegär måste begränsas till det utrymme som planeten tillhandahåller åt oss varje år, att leva på räntan och inte kapitalet, en god ekonomisk hushållning.

Bild NASA
Men världen är inte som min granne på landet som hela sitt liv levt efter devisen att vi människor måste hjälpas åt. De som inte vill hjälpas åt och inte har dåligt samvete över att vår generation är de som förbrukat mer resurser än vad planeten genererar började sprida lögner eller som det nu brukar heta, blev faktaresistenta. Man förnekar sanningen om att vår historiska rikedom bygger på förstörelsen av andras och vår egen miljö, att vi lämnar efter oss en värld till våra barn och barnbarn som de aldrig varit delaktiga i, ännu mindre kunnat påverka.

En av de sju dödssynderna är girighet.

Att människor som investerat hela sitt liv i fossilindustrin förnekar klimatförändringarna är logiskt, det kan jag förstå även om det är en ohederlighet som inte förtjänar respekt men alla andra?  Inom klimatvetenskapen råder konsensus, 99,94 % av klimatforskarna  är överens om att den globala uppvärmningen orsakas av människan.

Men tyvärr lever vi en värld där även vetenskapen ifrågasätts av vem som helst. Om min åsikt strider mot vetenskapliga resultat är det min åsikt som gäller.

I Brasilien byggs motorvägar genom Amazonas, i Antarktis smälter isarna sex gånger snabbare än vad man tidigare trott på grund av det varmare vattnet som strömmar in under isen. Australien upplever just nu sin värsta värmebölja med temperaturer som närmar sig 50 grader. Miljontals fiskar dör i överhettade sjöar, en tredjedel av en art fladdermöss har dött av värmen och 90 döda vildhästar hittades vid ett uttorkat vattenhål, naturliga variationer? 

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/24/hettan-orsakar-massdod-bland-vilda-djur-i-australien-bland-annat-fladdermoss-och

Elon Musk i all ära men han kan inte uppfinna ny is vare sig på Antarktis eller Arktis och kan inte påverka den pågående massutrotningen i djurvärlden. Det som är utrotat är borta för alltid och inga tekniska uppfinningar kan någonsin ändra på det.

Visst, vi kan börja spraya våra torkade gräsmattor med grön sprayfärg som man gör i USA och fortsätta låtsas som om det enbart är naturliga variationer, det ser ju grönt ut. Men arten Homo sapiens den tänkande människan tycks ha lättare att stå ut med tanken på vår egen undergång än att acceptera ett annat sätt att leva?

11 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Nu har de ju rekordkyla i nordAmerika. Deras konspiration politiker tror detta vädret är motbeviset, mot den vetenskapliga fakta där ligger bakom klimatförändringen.
    Det kaotiska vädret, i alla riktningar, är tvärtom et tecken precis på att denna process har börjat.
    Vi har tur att den främste 'denier' är den amerikanske president.
    Med en sådan otillförlitlig och osympatisk person som talesman. är där motiverad hopp om en extra stark motreaktion.
    Och ja, det behövs!

    tack för ditt inlägg Gunilla

    SvaraRadera
  2. Läst med intresse. Ja, många är övertygade om att den egna uppfattningen gäller trots att vetenskapen kommit fram till något annat.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Läser och begrundar. Viktiga budskap. Nej, inte lätt att ändra sina vanor, men man kan skruva på dem lite i taget och ser jag tio år tillbaka på mitt miljöbeteende så har det i alla fall gått till det bättre. Bara att fortsätta skruva.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Ännu ett tänkvärt inlägg, Gunilla. Här på Västkusten har vi för en gångs skull "normalt" vinterväder nu. Snön faller och det ligger ca 10-15 cm på marken. Men det innebär ju tyvärr inte att det alltid kommer att vara så eller att det är lika normalt överallt. Igår tog jag bussen in till Stenungsund och hörde på ett intressant föredrag av Johanna Stål, författare till Naturskyddsföreningens årsbok 2018 "Ett hållbart liv". En bok som varmt rekommenderas, full med tips om vad var och en kan göra. Själv är jag ganska nöjd med att varken ha bil eller körkort, trots att jag bor ute på landet där många skulle anse att ett sådant liv vore omöjligt. Just nu är det visserligen svårt att ta sig ut på cykeln, men det finns ju bussar in till civilisationen även om de inte går så tätt.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för boktipset Olle! Jag googlade på boken och den ser väldigt intressant ut. Och Naturskyddsföreningen garanterar alla gånger att det är kvalitet, de skulle inte ge ut något annat.

      Radera
  5. Miljøet er viktig, og også at vi hagefolk bidrar med det vi kan. Og selv om vi skal være obs på invaderende planter så må jeg si jeg blir skremt over at veikanter blir sprøytet med gift for å bli kvitt planter. Jeg husker forresten fra da jeg var barn, på 60-tallet, at vi ikke hadde vann og måtte vaske klær og bade i bekken, alt gresset var brunt og jorden hadde sprekker (og jeg husker at jeg var sikker på at det måtte skyldes et lite jordskjelv som hadde vært). Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  6. Annettes kommentar om att skruva lite i taget och att kombinera det men en 10-års dagbok över väder och förändringar jag gör - det är nog ett bra sätt framåt. Det är mer konstruktivt än att fångas i känslan av att inget kunna göra. Men att kunna dra en svag men ändå uppåtgående trendlinje i ett diagram över mina förändringar skulla kännas bra.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  7. Jeg ved ikke om der findes en definition på "naturlig variation", men det er da klart at vi er i gang med en større variation end vi har været i mange tusind år. Og man kan jo godt blive ved med at bebrejde sig selv og alle andre, at vi ikke gør noget ved problemet.
    Jeg tror bare det er en virkelig stor revolution der skal til - på verdensplan, og her står menneskets egoisme og kortsynethed i vejen. På den anden side taler vores overlevelsesevne og opfindsomhed for at vi løser problemerne efterhånden - og her mener jeg ikke bare med spraymaling på græsplænerne.
    Det er måske første gang menneskeheden har denne overvældende bevidsthed om vores påvirkning af hele kloden, og alene det kræver jo lidt tilvænning. Personligt er jeg ikke sikker på vi kan klare alle de informationer og omsætte dem til handlig i så stor skala. Vi får stress og bliver handlingslammede alene af storheden.
    Men måske kan vi gøre noget hvis vi holder os til den gode talemåde "tænk globalt og handl lokalt". Det vil jeg holde mig til så godt jeg kan.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  8. Kloka ord Ulla! Jag antar att det med naturlig variation menas att människan inte har påverkat klimatet, alltså motsatsen till vad seriös forskning hävdar.

    SvaraRadera
  9. You know, Gunilla, all my life I have been an optimistic person. I had a miserable childhood, came through it all, got myself an education and did well. My life has been far from perfect of course, but I am quite confident that I have given more back to the environment than I have taken from it. Yet now i find it hard to continue to be optimistic in the face of the savagery we are inflicting on this poor planet. It is the only home we have, the only home we will ever have. What our grandchildren are inheriting does not even bear thinking about, the prospects are so awful. And yet our fellow citizens of the world continue to elect politicians who deny the reality of climate change, spit in the fave of fact based scientific study and continue to encourage practices that promote global warming and pollution of the oceans. In fact in the United States they are even rolling back the meagre protections that had been put in place. I will certainly die in a world far less beautiful and unspoiled than the one into which I was born. My grandchildren will pay the price for our sins.

    SvaraRadera
  10. "Men arten Homo sapiens den tänkande människan tycks ha lättare att stå ut med tanken på vår egen undergång än att acceptera ett annat sätt att leva?"
    Kopierade denna sammanfattning och sätter det i ett annat sammanhang för att sedan dra någon slutsats:
    För mycket länge sedan rökte jag cigaretter. Men, ångesten över vad det innebar för hälsan gjorde att jag ville sluta. Hade läst på rätt duktigt hur man bäst gör det. Överallt läste jag hur enormt svårt det är och att det var verkligen en kamp värt mycket respekt om jag lyckade med det. För att få stöd tog jag kontakt med rökavvänjningen. Första frågan jag fick där var: -Vad tror du händer om du inte skulle sluta? Jag svarade att jag kommer nog att dö i lungcancer eller någon annan rökrelaterad sjukdom. Då fick jag det överraskande svaret: - Ojdå! Det var ovanligt svar. De flesta tror inte att dessa sjukdomar drabbar just dem, utan andra! Jag blev väldigt förvånad, måste jag säga. Dessutom kan jag tillägga att jag kände mig grundlurad av att det skulle vara så otroligt svårt. Det gick relativt lätt med någa ciggs återfal på fest el liknande.
    Om du ser min långsökta liknelsen: Folk tror förmodligen inte att det drabbar just dem....Kanske tror folk också att "uppoffringarna" är svårare än vad det i själva verket är? Själv efterlyser jag fortfarande en medborgarutbildning, typ: Detta händer när du gör detta eller när du inte gör det...om du hajar hur jag menar Gunilla? Det finns för lite allmän kunskap, för "vanligt" folk, om orsak och verkan för klimatet när det gäller våra handlingar
    /Anja

    SvaraRadera