Renoverade holkar |
Förra veckan var det skollov och barnbarnet hälsade på och eftersom jag är en indoktrinerande farmor brukar vi lägga in någon aktivitet som har med naturkunskap att göra. Att kolla fågelbon och gissa vem som bott där kan, åtminstone under en stund, vara lika spännande som ett dataspel.
Vi rensar holkarna på gammalt bomaterial varje höst. Bomaterialet kan innehålla löss som är en riktig plåga för fåglarna och vi försöker undvika spridning av småkrypen. Om hyresgästerna tycker det behövs lite värmande mossa i holken innan vinterkylan slår till fixar dom det själva.
Samtidigt passar vi på att kontrollera att holkarna inte är skadade av röta och riskerar att ramla ner. Det är oftast fästanordningen och taket som murknar och i år hittade vi fyra skadade holkar. Vi kontrollerar också att ingångshålen inte är skadade av hackspettar, i fjol upptäckte vi ganska många sådana där hackspetten hackat sönder hålet för att kunna ta sig in och sno ägg eller ungar. Holkar med skadade ingångshål bör tas bort.
Holkarna är nu renoverade med nya tak och ny fästanordning och redo att sättas upp igen.
Av samtliga holkar var det endast fem stycken som saknat gäster i sommar vilket är ett bra resultat. Vi satte upp sju nya starholkar i våras och endast en av dem var obebodd. Stararna är flockfåglar och man kan sätta upp flera starholkar i närområdet utan att fåglarna störs. Dessutom gynnar det stararna eftersom de vuxna hjälps åt att mata ungarna några dygn efter att de flyttat ut ur holken. Starungarna är flygfärdiga samma datum varje år, den 6 juni här i trakten - fascinerande!
Denhär rationella trevåningsholken satte vi upp för många år sedan. Det var nog mer ett test för att se om grannboende accepteras bland mesarna. Med facit i hand kan vi konstatera att holken alltid haft en bobyggare i någon av våningsplanen men aldrig flera.
Tänk, jag tycker era holkar var jättesnygga - även om dom inte haft några inneboende!
SvaraRaderaSjälva har vi en enda holk och den är precis på andra sidan staketet inne i kohagen och där bodde det en halsbandsflugsnappare i år. Den var förra året på väg att bli sönderhackad av hackspetten, men Rolle plåtskodde hålet och nu trivs dom igen!
Men det finns flera döda träd där det bor fåglar och så bor det en massa under takpannorna. Så vi har tornseglare, halsbandsflugsnappare, vanliga flugsnappare, sädesärlor, koltrastar (under altanen), hackspettar, nötväckor m.m. m.m. En fördel med att bo i en liten skog!
Fast jag ser helst att fåglarna håller sig utanför "innertomten" och så gillar jag inte heller när dom boar i mina väggkrukor. Anledningen är att vår förra hund och bet ihjäl en unge och så jagade hon fler som ramlat ur ett bo, men dom räddade sig som tur var ut under staketet. Sen fick Rolle återbörda dom till rätt bo - vilket det visade sig inte vara så lätt. Första ungen kom ut i en väldans fart! *fniss* Men gubben min fick till det till slut.....
Jag blev så nyfiken på halsbandsflugsnappare eftersom jag aldrig sett någon så jag letade information. Inte konstigt att jag aldrig fått syn på denna vackra fågel, den häckar enbart på Öland och Gotland här i Sverige så nu fick jag lära mig något nytt!
RaderaDet är verkligen en ynnest att ha tornseglare - den gamla ladugården som står kvar här har ett tak av takpannor och där har vi häckande tornseglare varje sommar. Tyvärr minskar de pga att de har svårt att hitta boplatser så i år hade vi endast fyra häckande par.
Visst måste man tänka på fåglarna och sätta upp holkar.
SvaraRaderaÄr verkligen imponerad av ert antal holkar och olika sorters holkar.
Är övertygad om att barnbarnen uppskattar lite lära i naturkunskap :=)
Ha det gott Gunilla!
Fåglarna är goda medhjälpare i trädgården också - vi har nästan aldrig problem med löss t.ex.
RaderaJovars, det uppskattas och förhoppningsvis blir det något att ta med sig genom livet.
Oj, va många holkar! Där ligger vi helt klart i lä!
SvaraRaderaVi började matningen här i helgen. Än så länge har fåglarna kalasat på fröna i trädgården (främst på alla solrosor vi har haft i år) men nu har vi börjat ge dem jordnötter också. Menyn kommer utökas efter hand under hösten men än så länge finns det ju frön kvar i trädgården också. Vi har haft ett stort gäng med Steglitsar som har njutit av solrosrabatten nu i höst - ett trevligt inslag tillsammans med mesarna och nötväckorna.
Vilken tur barnbarnet har som har en indoktrinerande farmor! Själv hade jag en indoktrinerande morfar som lärde mig massor om trädgård, natur, klassisk musik och Norges andra språk (morfar var inte från samma delen av landet som jag och talade nynorska, själv talar jag bokmål). Morfar gick bort för drygt 20 år sedan, men minnena och en del av kunskaperna lever kvar, vilket jag är evigt tacksam för!
Häftigt med steglitsar i trädgården, här är de sällsynta. Tyvärr är deras färgsprakande fjäderdräkt ingen tillgång i fåglarnas värld, samvetslösa människor fångar dem med nät och limstickor och säljer dem som burfåglar.
RaderaEn klok morfar som gett dig bestående värden i livet! I vår genomkommersialiserade värld, där genomströmningen av prylar går allt snabbare känns det onekligen viktigt att visa på andra värden i livet som inte har bäst/före datum. Klassisk musik blir aldrig förbrukad, inte heller min idol sedan 10 års åldern. Evert Taube och hans vackra poesi och klokskap, kärleken till naturen såsom bara han kunde formulera den är och förblir bestående värden över tid.
Tack för påminnelsen, ska skicka upp gubben på stegen och ta ner våra holkar för översyn! Här av vi faktiskt matat fåglarna hela sommaren-höste, (en ren slump, vi hade en massa fågelmat kvar i våras och tänkte bara göra slut på den - då kom mängder av grönfiinkar, steglitsor, två domherrar, och förstås massor av talgoxar, blåmesar, nötväckor, hackspettar… Glatt kvitter i trädgården hela säsongen, det brukar tystna efter midsommar! Har dresserat vår hund att jaga bort skator, kråkor och duvor men inte de mindre fåglarna. Fungerar utmärkt!
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Det är väl en prestation utöver det vanliga, att lära en hund att skilja på fåglar. Men jag har ju sett bild på er hund och den rasen är är också något utöver det vanliga.
RaderaMå så gott Laila, hoppas din rygg är på bättringsvägen!
Så duktiga ni är som fixar holkarna inför varje ny säsong, vi skulle också behöva göra en översyn. Vi har också holkar i rad, 5 st men det är enbart en holk i taget som bebos. Fåglarna verkar inte vilja ha grannar. Däremot hade vi en ekorre och talgoxar som bodde grannar ett år och dom lyckades faktiskt få fram sina ungar båda. Ekorren kom inte åt talgoxarna för hålet var för litet. Ha det skönt/Carita
SvaraRaderaDet är faktiskt ganska skönt att avsätta en vacker höstdag för att städa och kontrollera fågelholkarna - men jag är inte den som klättrar upp och ner för stegen förstås så jag får en skön promenad istället.
RaderaNej, fåglarna gillar nog inte radhusboende men vi får vara nöjda med den familj som flyttar in i en av bostäderna varje år.