Hagtorpet i vinterskrud
Kommunen bekostar ingen plogning så här långt från tätbebyggelse men vi har en vägförening här ute så plogningen sköts av vägföreningen. I stan är det alltid moddigt och besvärligt när det kommit snö men inte hos oss, här plogades det kl. 02.30 i natt.
Många små träd och buskar får lätt fläkskador av den tunga snön, här en Rhododendron som viker ner sig. För undvikande av skador är det borstning som gäller.
Håller med om att det många gånger är bättre väghållning på landet hos skötsamma samfälldheter (som vår). Men gångstigarna som jag föredrar att ta på hundpromenader plogas givetvis inte och idag var det drygt 2 dm snö att pulsa i. Bra motion.Hellre snö än halka!
SvaraRaderaHa det gott! Laila
Det är så vackert när snön äntligen täcker träden och fälten, den lyser verkligen upp. Naturen är ju anpassad till att det ska vara vinter några månader om året, så jag hoppas att det fortsätter ett tag. Grävlingen som var ute och lufsade på min äng för ett par veckor sedan får nog lägga sig och sova, som grävlingar ska göra så här års. De är ju allätare, men har säkert svårt att hitta mat mitt i vintern även om det är milt. På fågelmatplatsen är det full fart och jag fick tio arter på dagens fågelräkning. Mest är det blåmesar, talgoxar, gulsparvar och koltrastar. Men det är inte många minusgrader här på Västkusten, så tyvärr är det nog risk att snön inte blir så långvarig.
SvaraRaderaOlle
Jag skulle gärna delta i fågelräkningen men hur bär man sig åt? Jag har ett flertal matplatser och kolossalt mycket fåglar, det är helt omöjligt att räkna dem. När jag kommer på morgonen med mat fladdrar de runt mig överallt och koltrastarna nästan överfaller när jag kommer med russin och äpplen. Jag fyller på mat flera ggr varje dag.
RaderaIdag fick vi besök av en liten råbock. Jag blev så glad, vi har ju nästan inga rådjur kvar här, förstår inte vad som hänt. Råbocken hittade till fågelmaten där det fanns lite äpplen kvar, inte så bra kanske. Fortsätter vintern får vi nog ordna lite mat till den unge herrn.
Du kan väl uppskatta på ett ungefär hur många det är? Om du försöker ta till lite i underkant och skriver kanske "20+" tror jag nog att det blir godkänt. Hur som helst måste det vara härligt att ha så mycket fåglar! Om än kanske inte så ekonomiskt när mycket mat går åt.
SvaraRaderaTrevligt med rådjursbesök också! Jag är lite orolig nu, för än har jag inte sett min trogna rådjursfamilj efter helgens jakt. Däremot var tre främmande rådjur framme på min matplats idag på förmiddagen. Två getter, varav en haltade svårt på ena bakbenet, och en bock.
Äpplebitar går bra att ge till rådjur så länge det är mildväder, men fryser de till is kan rådjuren bli dåliga av dem. Tyvärr har jag syndat mycket med det innan jag lärde mig det förra vintern. Granngården säljer ett viltfoder som uppskattas mycket av mina rådjur när det är kallt. Ofta blandar jag i lite solrosfrön, russin och jordnötter som ger lite extra protein. Detta har jag i mina foderställ, men i torrt väder kan det även strös ut på marken. Man bör helst inte mata rådjur och fåglar på samma ställe, även om det inte går att undvika helt att fåglarna hittar rådjursmaten. En saltsten för vilt kan också vara bra, om det inte är långvarig frost. Det är inte bra om djuren blir för törstiga när de har svårt att få i sig vätska. Det är mycket att tänka på och alltid finns det något nytt att lära sig.
Olle