tisdag 11 oktober 2016

Klimatförändringar orsakar vattenbrist

I dagens ATL lantbrukets affärstidning finns ett stort uppslag om vattenbristen på Öland och i sydöstra Sverige. Lantbrukare tvingas slakta sina djur i förtid, skördarna är låga och fodret till djuren kommer bli en bristvara i vinter. Just nu transporteras 1000 kbm vatten i tankbilar över Ölandsbron varje dygn. Kommunen subventionerar transporten och bönderna betalar 15 kr/kbm, en siffra som kan komma att stiga till 120 - 130 kr/kbm vilket skulle innebära att djurhållning inte längre är lönsam.

Bild från NASA GLOBAL WARMING
 Grundvattnet fortsätter att sjunka och forskare varnar för permanent låga nivåer på grund av pågående klimatförändringar.

Det skulle behöva regna motsvarande en extra månad, eller upp till 100 mm extra, utöver normal nederbörd i höst. Då skulle grundvattennivåerna stiga från "extremt låga" till "låga" i sydöstra Sverige.
- " Det skulle tillfälligt lösa de värsta problemen med sinande brunnar i till exempel Östergötland, Kronoberg och inte minst på Öland, säger Bror Thunholm, expert på grundvattenmätningar på Sveriges geologiska undersökning SGU.

Den första månadens regn skulle dock inte påverka situationen. Det är så uttorkat på sina håll att marken först måste fuktas upp innan regnvatten kan tränga igenom och bilda nytt grundvatten."

Bild från NASA GLOBAL WARMING


SCB rapporterar att våra utsläpp av växthusgaser i Sverige ökat under det första kvartalet 2016 jämfört med motsvarande kvartal 2015. Ändå är mätmetoden otillräcklig eftersom den inte redovisar de utsläpp vår konsumtion och vår livsstil gör sig skyldiga till utomlands vilket är högre än det som sker inom landets gränser. Om jag åker moped till vår postlåda som ligger drygt 200 m från huset orsakar jag mera utsläpp än om jag åker till Thailand över julen enligt denna mätmetod.

Bild från NASA GLOBAL WARMING

Moder jord brinner, NASA kallar det för "wildfires" okontrollerade eldar som blir allt fler i takt med ett varmare klimat. Genom satellitbilder kan man se bränderna på jorden, ett symptom på klimatförändringarna. När biomassan brinner bidrar den till ett varmare klimat genom kraftiga koldioxidutsläpp, ett av många exempel på sekundäreffekter som vi inte kan kontrollera.

7 kommentarer:

  1. Jeg har lige læst dit indlæg 2 gange. Der var nogle ord, som jeg ikke helt forstod første gang. Det svenske sprog er ikke altid så let at forstå. Det var interessant, MEN meget dyster og tankevækkende læsning.
    Tak for indlægget!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla

    Nej, tror inte många tänker på CO2 när de har semester. Det kanske de borde!
    Tror det var i 2013 att vi också hade en mycket torr höst här i Värmland.

    Årsaken, detta år, är nog det stora envisa rekord högtryck som ligger här.Extremväder hänger klart ihop med den globala uppvärmningen.

    Bra att du skriver om detta! '

    Allt gott

    SvaraRadera
  3. Det er et dystert og svært overskueligt emne, du har taget op. Jeg prøvede at Google emnet, men fandt meget lidt materiale om det. I Danmark er man mere optaget af det stik modsatte, nemlig at den øgede regnmængde vil få vandstanden til at stige.

    SvaraRadera
  4. Det er dystre tall, og en dyster virkelighet dessverre i verden i dag. Her fikk vi 16 mm med regn i hele september, mot 270 mm i fjor på samme tid. Noe har skjedd i år med nedbøren, det er helt sikkert. Skummelt med så lavt grunnvann!

    Klem

    SvaraRadera
  5. Puhuttelevia kuvia ilmastomuutoksesta. Ilmastomuutoksen hillitsemiseen pitäisikin jokaisen tehdä jotain, jotta kasvihuonekaasupäästöt vähenevät.... Elämäntavoilla voi vaikuttaa. Esim. Mukavat Villasukat jalkaan ja lämmitys talossa vähän pienemmälle :)

    SvaraRadera
  6. Viktigt inlägg och en väldigt allvarlig utveckling. Vi åker första klass in i en otroligt allvarlig utveckling. I den allmänna debatten har klimatfrågan minskat i synlighet. Andra mer kortsiktiga frågor tar över.
    //Helene

    SvaraRadera
  7. Det var ett program på SVT igår om klimat mm där bland annat vattenbristen på Öland togs upp. Tekniska chefen menade att man haft en torkperiod under 1800-talet på 19 år!! Och att det ledde till den stora emigreringen från Öland. Sen påverkar naturligtvis våra förändrade levnadsvanor också och att vi är vana vid obegränsad tillgång till vatten, drickbart vatten.

    Tänk om, tänk nytt! Carina

    SvaraRadera