Hösten är här, i går tände jag den första brasan i kakelugnen. Den här tiden brukar Hagtorpet vara omgiven av sprakande höstfärger men så är det inte i år. Träden fäller sina löv i förtid på grund av torkan som plågat all växtlighet hela säsongen. Än har den inte släppt sitt grepp.
Den gamla ladugården på backen har inte längre några hyresgäster, tornseglarna lämnade oss i slutet av augusti för att färdas till vintervistelsen på andra sidan jorden. I år hade vi fem bosättningar under takpannorna, glädjande då denna fågel minskar i antal. I vårt moderna samhälle har bostadsbristen blivit blivit akut för fåglarna. Det finns inte så många gamla ladugårdar kvar som saknar hängrännor.
Det mesta ser skräpigt ut, gräsen vid husgaveln har lidit av torkan men vildvinet lyser rött.
Mycket har blivit ogjort där torkan satt hinder i vägen men ett antal Hosta som vuxit över alla bräddar är uppgrävda, delade och återplanterade. Här får de övervintra tillsammans med andra överskottsväxter. Det är många krukor som jag inte riktigt vet vad jag skall göra av.
Komposterna bör grävas om en gång varje år, nu blev det väldigt sent för den var inte rolig att ta itu med. En björk som står ganska långt från komposten hade invaderat kompostens alla tre fack så till den grad att rötterna stack upp ända vid ytan av kompostjorden. Den här komposten har stått där i många år men i år fick den inte vara ifred längre. Kanske trädets sätt att leta efter fukt?
En ny övervintringsplats har ändå kommit till för surjordsväxter. Här får några små Rhododendron tillbringa vintern. Jag vill ogärna trycka ner växter i planteringarna när jag vet att det egentligen inte finns plats för dem och att de måste flyttas i ett senare skede så det här blir en bra lösning över tid. Här nedanför var det meningen att gräva upp en ny plantering men den kruttorra jorden går inte att gräva i så det får bli ett senare projekt.
Och ute faller ett stilla regn just nu, fjärde gången det regnar på 3,5 månader....
Underbara höstbilder.
SvaraRaderaTornseglarna återkommer säkert till ett sådant boende.
Så härligt det är att få tända den första brasan i kakelugnen. Det ska jag föreslå D att vi gör nästa helg.
Ha de gott!
Smukke billeder, selvom du synes, efteråret er mindre farverigt, end det plejer. Vi tændte op i brændeovnen for første gang i dag - det er lidt hyggeligt. Du har fundet en god løsning til dine små rhododendron, når nu jorden er for tør til nyplantning.
SvaraRaderaJeg er lidt i tvivl om, hvad en tornseglar er, men mon ikke det er den fugl, vi på dansk kalder mursejler (Apus)?
SvaraRaderaDet er ærgerligt, at I er så ramte af tørken. Bare der ikke går for mange planter ud. Det er smukke billeder, jeg holder så meget af de røde svenske træhuse.
Hilsen Elna
Helt rätt Elna, tornseglarens vetenskapliga namn är Apus Apus. Den enda företrädaren av släktet i Norra Europa.
RaderaTänk vilken lycka det är att det finns vetenskapliga namn på växter och djur som gör det möjligt för oss att förstå varandra (säger hon som är en namnnörd)
Vakre bilder! Tårnsvaler er det i nærheten her også på en gammel låve. De må like å være der.
SvaraRaderaBare gule tørre blder her også, og nesten ikke noe fager. Må ha noe å gjøre med tørken...
Bjørkerøttene leter etter vann, ja...
Klem
Hej Gunilla
SvaraRaderaOckså här har torkan satt sitt prägel på mycket av växtligheten...
Bra att du får lite regn nu - det blev inget til oss
Jag hade 5 tornsvala par i år - det är en favoritt fågel!
Ha det så gott
Fem föryngringar av tornseglare, det var roligt att höra Karsten!
RaderaDe har så svårt att hitta boplatser i våra moderna samhällen och när man tänker på att de kommer till oss varje sommar för att hitta ljuset som gör det möjligt för dem att föda upp sina ungar så gläds man åt varje lyckad bosättning. Deras färd till Norden är farofylld.
Det er ærgerligt, hvis I ikke får høstfarver, mon ikke der kommer lidt alligevel, selvfølgelig ikke med de træer, der har mistet løvet. Her har det regnet hele dagen, men alligevel tæller det ikke meget i regnmåleren.
SvaraRaderaVilken enorm lada ni har, blir såååå avundsjuk!
SvaraRaderaBjörkar är fena på att nosa reda på var det finns näringsrik jord att nästla sig in i. Lönnar och aspar är också skickliga men jag tror att björkar är värst!
Fortsatt trevlig helg!
Laila
Noe av det mest fantastiske å følge med på i augustkvelder, er tårnsvaler som driver med flygetrening. Forrige helg bestemte jeg meg for at komposten skal få stå i fred til neste år. Jeg vekket padder og frosker som hadde gravet seg ned for å gå i dvale.
SvaraRaderaGod kveld! Anne
Du har så rätt Anne, man skall inte gräva om komposter på hösten men den här komposten var helt förstörd av björkens rötter. Det fanns inte tillstymmelse till liv, inte ens en endaste liten mask, bara torr jord med obefintlig mullhalt.
RaderaGrodor och paddor har vi inga kvar, snokarna har utrotat dem här.
Ja nu är det dags för höstbrasor. Vi har eldat några redan. Björkrötterna kan växa upp i himlen och det finns jord hela vägen! Jagar dem ständigt för vi ha ganska många stora björkar. Vill gärna ha dem kvar men de suger verkligen allt vatten och all näring. Det som växer bredvid kämpar hårt.
SvaraRadera//Helene
Ja, så är det. Det blir inga välmående växter där björken invaderat och rötterna söker sig lååångt från trädet. Nu har jag ringt vår arborist som vi brukar anlita och hoppas han har tid att ta ner björken. Tyvärr, men det finns inget annat att göra.
RaderaKul med tornseglarna! En lada skulle jag verkligen vilja ha, vilket bra förråd till både det ena och det andra. Kan du inte ha krukorna där förresten...
SvaraRaderaHär är kallbänkarna överfulla så här års av bra-att-ha-plantor. Annat grävs ner i lilla växthuset.
Mycket har varken blivit flyttat eller delat. Snustorrt här också.
Allt gott
/Anette
Ja, den är verkligen bra-att-ha men man får vara disciplinerad så att det inte blir en skräpstation bara för att det finns utrymme.
RaderaJag tänkte mera på var mina växter skall få ett nytt hem, de klarar sig utmärkt i vinter där de står men sen?
Jag brukar sälja på Trädgårdsamatörernas växtmarknad varje vår men allt detta går inte att bli av med.
Härligt med fåglar som bygger bo och trivs, och snart är de tillbaka. Vi får hoppas på att nästa säsong inte blir lika torr hos dig. Det var rejäla rötter, förstår att du fick kämpa för att få bort dem.
SvaraRaderaHa det fint / Marika
Javisst är detmärkligt när träden, hos oss framförallt björkarna, tappar bladen på grund av torkan. Ändå regnade två månader bort hos oss under högsommaren. Men, jag ser att vårtorkan tycks inte gå att kompensera med regn för en del. Dessutom har vi haft en snustorr sensommar och höst.
SvaraRaderaHa en fin dag!
/Anja
Regnet som föll igår stannade på 2 mm vilket är lika med ingenting. Många av de städsegröna växterna har torkskador så frågan är hur de kommer att klara övervintringen.
RaderaDet börjar bli stora utmaningar om man skall hålla på med trädgård.
Detsamma till dig Anja!
Oj, det var inte dåligt vad mycket överblivet du har!?
SvaraRaderaNu vet inte jag om du har facebook men om du har det så tipsar jag om sälj sidorna där. Eller auktioner!
Folk blir som galna och verkar ibland betala vad som helst... Antagligen av okunskap. Men det är jättebra sidor när man är ute efter något speciellt!
I min brevlåda låg idag 4 stora knölar av en speciell lilja som jag köpt :)
Ha det gott!
//Veronica
Tack för tipset Veronica men jag är inte med på FB. Vet att det går att sälja på nätet men har inte tagit det steget, har långt till närmaste paketinlämning.
RaderaHär är en till som kämpar med torka, björkrötter och förvaring av överskottsväxter. Nära min kompost är det en rönn som ska tas ner pga samma fenomen som hos dig, även om den unga rönnens rötter inte hunnit lika långt. Jag tömde min kompost i helgen, det var tungt, men vilken lycka!
SvaraRaderaEn annan vanlig växt i villaträdgårdar som har enormt rotsystem är buxbom, upptäckte jag nyligen. Jag fattar nu varför är buxbum är den enda som är helt oberörd av björkarnas närhet och klarar all den torka som har varit.
Det var faktiskt buxbomshäcken som invaderade en av mina rabatter till den grad att ingenting växte längre. Nå väl. Kraftigt rotsystem är en indikation på bra överlevnadsförmåga och vissa växter vill man ha åndå. Jag önskar bara att trädgårdslitteraturen ägnade större uppmärksamhet åt växternas underjordiska liv så man kan läsa sig till kunskap i förväg istället för "Learning by doing".
Hälsar
Marta
Kloka ord Marta! Av någon obegriplig anledning skall trädgårdslitteraturen generellt vara så positiv som möjligt. Jag väntar fortfarande på en författare som vågar bryta drömmen om den arbetsfria trädgården, som vågar skriva om t.ex. invasiva växter och vad de kan göra med våra trädgårdar.
RaderaKänner igen problemet. I år har jag inte ens krukat det som blev över när jag renoverade ett torvparti hos mamma. Hos mig själv har jag inte lyft eller delat jag avvaktar ett tag tills jag vet...
SvaraRaderaLägg en lista på bloggen på det du har. Nappar någon så är det väl jättebra. En bekant brukar ta 25 sek per skott av Hosta. Så en kruka med 3 tillväxtpunkter blir 75 kronor. Fast det blir ju en hel del jobb ;)
Jag vill bygga en liten avdelning i trädgården för sådder och krukat överskott. Och om jag visar trädgården någon gång så kan ev överskott få säljas till besökare. Men det blir nästa trädgård.
Ha det gott! Carina