Några dagar med gråväder och dimma åtföljdes av en dag med strålande sol och några minusgrader, den fuktiga luften frös till is på träd och buskar, glittret var bedövande vackert i solskenet.
När julen närmade sig steg temperaturen och på julafton visade termometern + 7,5 grader och gråvädret var tillbaka med nederbörd som föll som regn, hela helgen har det regnat och inte ens under nattens timmar visade termometern på minus. Det var varmare än det brukar vara under tidig vår så om det inte varit för bristen på ljus så kunde det ha varit vår.
Enligt SMHI är det svårt att hitta en meteorologisk definition på vår, det finns ingen vedertagen internationell standard. Våren är en process och det är omöjligt att säga att våren anlände ett bestämt datum men man gör ändå ett försök och säger att den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen skall vara stigande och över noll grader men under 10 plusgrader.
Om dygnstemperaturen är över 0 grader men under 10 grader är det ett dygn med vårtemperatur. Om värmen håller i sig under en hel vecka betyder det att våren anlände det första av dessa dygn. Men, det finns ytterligare ett villkor, våren kan inte anlända innan den 15 februari vilket är den tid då temperaturen i genomsnitt är som lägst i södra Sverige.
Om det inte varit för datumgränsen skulle våren ha anlänt till Hagtorpet innan jul för vi har fortfarande plusgrader dygnet runt.
Trots svårigheterna att definiera vårens ankomst gör SMHI ändå ett försök att sätta ett datum när våren normalt brukar anlända till vårt långa land;
* Kiruna 1 maj
* Östersund 11 april
* Stockholm 16 mars
* Malmö 22 februari
Våren under de senaste 150 åren
Vårens (mars - maj) medeltemperatur beräknad för 35 stationer spridda över Sverige. Röda staplar visar högre och blå lägre temperaturer än medelvärdet för perioden 1961 - 1990. Den svarta kurvan visar ett utjämnat förlopp ungefär motsvarande tio-åriga medelvärden.
Källa; SMHI
Interessante betragtninger omkring våren, nok er det lunt nu, men jeg tænker at også lyset spiller ind og lyst er det bestemt ikke.
SvaraRaderaKun sneen kan lyse lidt op, men den får vi ikke meget af. Du fik lidt, så du kunne tage nogle flotte billeder.
Kram
Vi hade +12 på julafton men idag när jag fixade några saker till nyår bara +3. Men det gör inget - jag skippar strumporna ändå så för mig är det vår såna dagar.
SvaraRaderaVackra vinterbilder och visst har vi fått några såna också. Jag är mer nyfiken på vad som kommer bjudas från mitten av februari och 2-3 månader framåt... Det är en viss bävan...
Vad heter den vackra rhododendronen i sista bilden? Det var så juligt fin kontrast mellan de gröna bladen och röda stjälkarna. Jag har en som heter 'Redwood' men den känns mörkare fast kanske är det samma sort men olika ljus.
God fortsättning! Kram, Carina
Hej Carina!
RaderaBusken på bilden är Rh.`Flautando´ (Rh. brachycarpum ssp. fauriei x Rh. `Goldsworth´) en spännande buske som utvecklas väldigt fint. Den saknar indument men de röda stjälkarna och de blanka glänsande bladen är mycket dekorativa. Har köpt den från västkusten av Bengt Karlsson på Klöva.
Och ja, när den riktiga våren anländer är det trädgårdens stora utmaning, varje år.
Mielenkiintoista tietoa... ja ihanan valoisia kuvia.
SvaraRaderaMeilläpäin vuosi 2017 jää muistiin melkein käsittämättömän pilvisenä. Joulukuussa ei ole aurinko paistanut ollenkaan, eikä juuri marraskuussakaan. Kevät oli myöhässä ja lyhyt, kesä kesti monen mielestä vain päivän, niin kuin Suomen kesä vitseissä kestää. Hohhoi...
Pitäisiköhän muuttaa Malmöhön, jos sinne kevät tulee jo helmikuussa? :)
Hyvää vuodenvaihdetta ja mukavia talvisäitä!
Kram
Hej Gunilla
SvaraRaderaDMI har samma definition av våren: for Danmark er foreslået perioden, hvor minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10ºC og gennemsnitstemperaturen er stigende (ca. 25. marts til ca. 19. juni).
Det är verkligen en dramatisk ökning av vårmedeltemperaturen sen 1980!
Kanonbra bilder, ja man ser du experimenterar!
Ha en trevlig fortsättning
Hej Gunilla!
SvaraRaderaSå vakre bilder! Skummelt for naturen at det er så varmt. Jeg så på en naturfilm i går på tv fra Svalbard, og der smelter isen, og isbjørnene har store problemer med å finne mat. Isen smelter i rekordfart der.
Jeg er veldig glad i våren, men jeg vil ikke ha den nå.
Klem!
Hehhee! Kul läsning. Jag som skrev nyss att vi hos oss har per definition höst...;-( Nåja. Som sagt, årstiderna har blivit luddiga och jag undrar snart om vi, här i Gunnilse, inte har bara en enda årstid: regntid.
SvaraRaderaDina bilder är bedårande vackra och visst vore det härligt om vi kunde ta fler iskristallbilder?!
God fortsättning på det gamla...!
/Anja
Der er en fin udnyttelse af lyset på dine billeder - det går vi jo og længes efter! Det bliver spændende at følge, hvordan dit vejr arter sig i de kommende måneder.
SvaraRaderaVackert med droppar och rimfrost. Det blir fint ljus i de bilderna. Vi har nog höst mest hela vintern, normalt. Men det finns kalla vintrar här också, emellanåt. Men det varma för med sig mycket regn, alldeles för mycket. det är väldigt blött i nedre delen av trädgården.
SvaraRadera//Helene
Hej Gunilla!
SvaraRaderaVackra bilder, ser ut som vår. Juldagarna var fina hos oss, men nu är det dis och dimma. Inte något vinterväder.
Önskar dig god fortsättning /Marika
Känns lite härligt att tänka på våren eller hur.
SvaraRaderaGott nytt år!
Fina bilder, men det är tråkigt att vi inte har mer vinter än vi har. Här har temperaturen sjunkit lite och ligger nu på +4 grader. Kanske får vi lite frost ändå så småningom. Hoppas att en del av allt regn som har kommit lyckas leta sig ner till grundvattnet, så att det blir lite nytta med det.
SvaraRaderaVäldigt intressant läsning om våren. Vi har ju haft samma väder här som du haft. Ett tristare julväder är länge sedan vi hade känns det som. Dis, dimma och regn däremellan. Och så ibland har det krupit ner mot noll med isbanehalka som resultat. Idag är det åter en disig dag. Jag hoppas att växterna inser att det är vinter fortfarande i varje fall så dom inte vaknar för tidigt.
SvaraRaderaGott Nytt År!
/Anita
Även här hade det varit vår redan veckan innan jul om det inte vore för datumgränsen och det är fortfarande milt och blött. Vårlökarna börjar komma upp och det finns ingen möjlighet att täcka in hela trädgården med granris och löv. Åkrar och mader står under vatten, ja även vägar bitvis. Från värsta torkan i mannaminne 2016 till högsta vattenståndet på tio år 2017. Det är oroande.
SvaraRaderaMen dina bilder känns alltid trygga, lugnande vackra och mycket njutbara!
Gott nytt År!
/Anette