torsdag 1 mars 2018

Slutet för neonikotinoider i Europa ?

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) drar nu slutsatsen att neonikotinoider skadar pollinerare. Efter ett två-årigt tillfälligt förbud att använda dessa gifter på våra grödor ser det nu ut att bli ett permanent förbud skriver The Guardian.

Efter att ha granskat över 1.500 studier om gifternas förödande inverkan på våra pollinerare är man nu redo att rösta och enligt The Guardian är det troligt att det blir ett förbud i hela EU.

Redan på 90- talet larmade franska forskare om bidöden när solrosorna blommade och sedan dess har det rapporterats regelbundet om neonikotinoidernas skadliga inverkan på pollinerare och fåglar. En holländsk studie 2014 slog fast att antalet insektätande fåglar minskat på grund av den ökade förekomsten av neonikotinoider. Vi kan nog med fog utgå från att solrosfröna som vi matar vinterfåglarna med är besprutade med dessa insekticider och av den anledningen sluta mata fåglarna under vår och sommar när naturen tillhandahåller varierande mat i överflöd.


Insekternas pollinering utvecklades för miljontals år sedan och idag uppskattas det ekonomiska värdet av pollinerarnas arbete till 190 miljarder dollar per år. Det är inte svårt att räkna ut att vi människor är beroende av dessa humlor, bin, getingar, blomflugor och fjärilar för att klara vår matproduktion. Det existerar även andra hot mot våra viktiga insekter såsom klimatförändringar, förlust av livsmiljöer, infrastruktur som brer ut sig och föroreningar. I delar av sydvästra Kina har pollinatörer utrotats på grund av giftbesprutning vilket betyder att fruktodlare måste pollinera blommorna för hand.

Precis som alla andra gifter som människan introducerat i naturen ansågs neonikotinoider när de kom i början av 90-talet som revolutionerande för vår matproduktion. Nedbrytningstiden uppgavs till 2-3 år och skulle i den koncentrationen som kvarstod vara ofarliga både för människor och natur.

Bild från nätet

Bayer, Syngenta och BASF är de stora tillverkarna av medlen och har en enorm global potential till marknadsföring av preparaten. Lägg där till i vågskålen alla matproducenter världen över som inte anser sig kunna odla mat utan gifter vilket dessutom inte är sant. 


Neonikotinoider är vattenlösliga och systemiska preparat som tas upp av hela växten, även av pollen. Ur ekologisk synvinkel är systemiska preparat en katastrof. Långlivade gifter ackumuleras i marken och urlakas i vatten och riskerar naturligtvis att nå grundvatten. Lägger man till det som kallas cocktaileffekten (när ämnen reagerar med varandra och bildar ett nytt ämne) är det inte svårt att inse att vi har dålig eller ingen kontroll alls om vad som tillåts släppas ut i naturen och i våra grödor.

Neonikotinoider är ett nervgift som drabbar det centrala nervsystemet på fåglar och insekter. Bin har konstaterats förlora sina viktigaste funktioner - att lukta och navigera. Giftet är paralyserande och har en dödlig utgång för insekterna. Flyttfåglar som får i sig nervgifter torde få svårt med orienteringen.


Neonikotinoider är ett samlingsnamn på dessa preparat, om man googlar på ett säkerhetsdatablad för en viss produkt så hittar man aldrig ordet neonikotinoid utan istället är det verksamma ämnet imidakloprid, klotiamidin, tiametoxan eller fibranol. Det finns fler men dessa är de vanligaste förekommande. Då gäller det att man informerat sig och vet vad detta innebär, imidakloprid är ett av de giftigaste och har en lång nedbrytningstid.

Dessa preparat används tyvärr också i stor mängd i våra villaträdgårdar. Det vanligaste är kanske Myrr som strös ut mot myror och som brukar rekommenderas av välmenande men oinsatta rådgivare att pudra runt liljorna för att hindra liljebaggarna att äta av liljorna. Myrr är förövrigt baserat på imidakloprid. Även Calypso och Provado används frekvent i trädgårdar och på krukväxter.

Det kommer att bli protester, det här handlar om enorma ekonomiska värden och jag hoppas förstås att beslutet blir ett totalförbud, för naturens skull och för människans skull eftersom natur och människa är två storheter som aldrig kan separeras.


13 kommentarer:

  1. Hello Gunilla: A fine post, very timely and informative. We are still dragging our feet here on banning neonicinoids, despite the fact that all the evidence points to these substances being as dangerous as, or even more dangerous than, DDT. As humans, our capacity to do stupid things knows no bounds. Thank goodness you have come to this decision in Europe.

    SvaraRadera
  2. Som vanligt Gunilla: Vi behöver verkligen dina rapporter. Visserligen använder jag mig inte av gifter på växter med nog har jag bekämpat myror i växthuset. Inte med Myrr utan med en dosa (säkert lika farligt).
    Jag ska verkligen ta till mig namnen på giftiga ämnen i ditt inlägg.
    Har du något bra tips hur man bekämpar myror i växthuset? jag gillar dem inte där. Har provat att vattna riktigt mycket golvet, men det har inte hjälpt.
    Tack för inlägget. Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack Anja!

      Jag brukar strö ut kanel när de blir alltför närgångna och bildar myrstigar på mina gångar. Testa också malen vitpeppar, man kan få strö ut kryddorna några gånger men till slut ger dom upp. Pudra ut ordentligt!

      Radera
  3. Hej Gunilla

    Bra rapportering Gunilla!
    Men än har ingenting hänt, du kan köpa "calypso" i nästan alla handelsträdgårdar här i DK. Jag har en personlig boycott av samtliga produkter från "Bayer", jag mår illa av att se dem. Vi får hoppas att de inte igen får saboterad och korrumperad de beslut myndigheten ska ta.

    Vi får hoppas det bästa!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Fin rapportering - så må vi håbe, det hjælper, så de fjerner det fra hylderne, jeg vil heller ikke bruge det.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hörde på radion att ställningstagandet skulle komma idag däremot inte vad utlåtandet blev.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla!

    Vi får håpe at det snart blir fortgang i forbud mot dette. Det er sterke markedskrefter som jobber i mot et forbud, så det er nok ikke lett å få det til. Så bra at du skriver om det!
    Klem!

    SvaraRadera
  7. Godt du bliver ved og ved med at advare mod disse produkter. Det er dybt alvorligt, at man sælger den slags. Og endnu mere alvorligt, at nogen kan komme i tanke om at købe produkterne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Man blir förskräckt över all gift vi strör omkring oss. Hoppas på att det blir ett förbud. Jag som trodde jag gjorde en välgärning då jag matar fåglarna! Märkte en stor skillnad förra sommaren, var inte många humlor eller fjärilar hos mig. Tack för intressant inlägg.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  9. Bra inlägg som alltid från dig Gunilla! Jag har använt Provadopinnar, innan jag visste bättre. Trodde det var ok om jag bara använde det till änglatrumpeterna under vintervilan och aldrig utomhus. Som tur är är det många år sedan. Växter som inte går att få ohyrefria med giftfri bekämpning och som sprider ohyran till mina övriga odlingar åker nu istället ut. Vi håller tummarna för att förbudet kommer!

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  10. Det er altid tankevækkende når du skriver dine gennemarbejde indlæg om vores vanvittige måde at indrette os på. På utallige måder saver vi den gren over vi selv sidder på.
    Alle haveejere burde i det mindste blive enige om at fjerne gift fra de omgivelser vi elsker, men efterhånden har jeg indtryk af at myrer, myg, bier og edderkopper er blevet til "skadedyr" i de nydelige haver. Haverne skal være lige så pæne og rene som husene.
    Nu må det snart stoppe!

    Tak for dit engagement!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  11. Bra skrivet Gunilla! Hoppas verkligen att det blir ett förbud mot detta elände.

    Olle

    SvaraRadera
  12. Oj, oj, oj! Viktigt och bra inlägg. Hoppas innerligt att EU för en gångs skull gör det rätta och lägger förbud.
    Allt got och kram
    /Anette

    SvaraRadera