söndag 30 oktober 2016

Rhododendron pachysantum favorit i repris

Bland alla Rhododendron i trädgården behåller R. pachysantum favoritskapet, jag har skrivit om den förut och kommer säkert att göra det igen.

Den är endemisk i naturen, den återfinns endast på ett berg i Taiwan där den växer på gräsbevuxna slänter över trädgränsen. Lite förenklat kan man säga att ju högre upp i bergen de växer, desto bättre härdighet hos plantorna. Den betraktas som sårbar i naturen.

Desto bättre finns den numera spridd i odling. I början av 70-talet arrangerade en amerikansk samlare John Patrick en expedition till Taiwan som kom att kallas "The Rhododendron Venture" och hittade bland annat denna förtjusande Rhododendron. Från denna fröinsamling härstammar de vildarter som idag återfinns i våra trädgårdar.

R. pachysantum är extremt långsamväxande vilket gör att den bibehåller en kompakt och vacker växtform. Tidig vår är bladverket grönt och fräscht för att i maj, när den nya årstillväxten kommer klä sig i ett sällsynt vackert silverfärgat indumentum.



I början av juni  anar man en skiftning i kulören


för att i mitten av månaden uppvisa ett vackert kanelfärgat indumentum



Juli månad med bibehållen färgskiftning i hårbeklädnaden


Augusti månad och R. pachysantum lyser fortfarande med kanelfärgade blad i rabatten


måndag 24 oktober 2016

Nu stänger sommaren sin dörr

Naturens kalender har signalerat till den stora hästkastanjen att det är dags att släppa taget.


Malus x zumi `Professor Sprenger´ med sitt bidrag till hungriga vinterfåglar.


Den grönbladiga japanska lönnen Acer shirazawanum har förlorat sitt klorofyll i bladen


och allt täcks av nedfallande löv som ger sin gåva till det eviga kretsloppet


I skogsträdgården blommar fortfarande en och annan höstljung


men för varje dag som går närmar vi oss juni månad när allt har börjat om på nytt

  
Acer palmatum `Seiryo´ har inte förstått signalerna, är fortfarande grön vilket inte bådar gott inför den kommande vintern


Invintringen är betydelsefull för växterna, fungerar den inte som den ska blir det vinterskador och risken för att vi inte ses nästa sommar ökar.


fredag 21 oktober 2016

Paeonia officinalis ssp banatica bergspion

Det är ingen överdrift om jag säger att alla gillar pioner, man kan ha olika uppfattningar om färger, dofter, fyllda eller enkla men ändå vara överens om att pioner är något man bara måste ha i en trädgård. Själv föredrar jag skönheten i det enkla.

Pionernas systematik är svår och komplicerad men denna skönhet är köpt av en växtkännare som P. officinalis ssp banatica, om någon läsare har en annan uppfattning tar jag mer än gärna del av informationen.

Den blommar här i slutet av maj. En stadig pion som inte kräver växtstöd vilket alltid är en fördel. Den blir 40 - 50 cm hög med ett vackert djupgrönt bladverk.


Efter blomningen kan man njuta av den vackra fröställningen, ett riktigt konstverk.


lördag 15 oktober 2016

Sorbus ulleungensis - historien om en rönn

År 1976 besökte Botaniska trädgårdens trädexpert Tor Nitzelius Sydkorea och ön Ulleung - do som ligger i Japanska havet utanför Korea. Han upptäckte en rönn med ett spännande utseende, snarlik den japanska rönnen Sorbus commixta. Han tog med sig frön av den sprakande rönnen hem till Sverige och besökare till Göteborgs botaniska trädgård kan idag beskåda dessa vackra rönnar vid ingången till trädgården.

Den odlades av plantskolor och spreds till andra länder under namnet Sorbus commixta `Dodong´ och fick så småningom status som E- planta som är en kvalitetsbetäckning på träd, buskar och virusfria fruktträd och bärbuskar, utvalda för svenskt klimat.

Man kan nästan känna historiens vingslag när det vackra bladutspringet kommer i april. Rönnen är dessutom endemisk, den återfinns endast på den lilla ön Ulleung - do.




Ullungrönnen är relativt snabbväxande och kan nå en höjd på 15 m i svenskt klimat. Den är tålig och verkar inte ens lida av den förfärliga torka som drabbat oss i år. Den blir inte särskilt yvig och går bra att stamma upp så den lämpar sig mycket väl även för en mindre trädgård.


Strax innan julen 2014, nästan 40 år efter att Nitzelius hämtade hem frön till Sverige kommer så beskedet; koreanska botanister har gjort en grundlig undersökning av olika rönnar och har funnit att den skiljer sig väsentligt från andra rönnar och har därmed tillägnat
den vackra rönnen en egen artstatus med det vetenskapliga namnet Sorbus ulleungensis. Tyvärr fick Nitzelius inte uppleva detta.



 

fredag 14 oktober 2016

Saker har förändrats

             Äntligen föll Jerikos murar med en dånande trumpetstöt som hördes över hela världen, Svenska Akademien tog steget in i modern tid och gav årets Nobelpris i litteratur till en fantastisk poet - Bob Dylan.
Kulturetablissemanget rynkar på näsan och säger att Nobelpriset har "trumpifierats" 
I min bokhylla finns en bok av Tomas Tranströmer medan musiksamlingen innehåller det mesta av vad Bob Dylan gett ut. Mottagaren verkar inte hetsa upp sig, han kanske rycker på axlarna "I couldn´t care less"

             

onsdag 12 oktober 2016

Frösådd Rhododendron

I januari började jag längta efter trädgården och kom ihåg att en del rododendron behöll sina frökapslar länge. Jag gick ut och ruskade lite på grenarna och visst, det fanns massor av frön. Jag är ingen pysslig person och frösådder kan jag nästan ingenting om men blev inspirerad av Ulrika med bloggen Visningsträdgården Hällans trädgårdsblogg som vet hur man frösår rododendron.

Eftersom jag inte brukar hålla på med frösådder hade jag varken lämplig plats eller extra ljus så krukorna fick nöja sig med ljuset från fönstret. Av Ulrika fick jag rådet att sätta en plastfilm över krukorna och vända den varje dag och så det där med lagom bevattning.

Till min stora förvåning grodde det för fullt efter två veckor. Fröna är små som dammkorn och det var överfullt i krukorna så jag fick ta till pincetten och plocka bort massor med groddar. När frostrisken var över skolade jag om de bästa plantorna och sedan har de stått ute i trädgården hela sommaren.


Så nu står jag här med drygt 30 små frösådda plantor av Rhododendron `Persil´ en lövfällande azalea. I sommar har maken gjort en ny kallbänk så idag fick de flytta in till sin vinterbostad, nergrävda i sanden. Pollineringen var inte kontrollerad så få se vad det blir, endast ena föräldern är känd.


Rhododendron `Persil´ har sitt ursprung hos de kända Knap Hill hybriderna där familjen Waterer i flera generationer korsade fram vackra hybrider inom släktet Rhododendron, många av dessa växer i våra trädgårdar idag. R. `Persil´ registrerades i Storbritannien 1926 men någon ytterligare information finns inte. Den har tillhört de mer populära inom släktet och är inte någon raritet men en trevlig buske med mycket väldoftande blommor. Hela trädgården doftar när `Persil´ blommar. Eftersom pollineringen var öppen får man inte namnsätta den med växtens namn, lämpligen kan den märkas med - frösådd av R. `Persil´.




tisdag 11 oktober 2016

Klimatförändringar orsakar vattenbrist

I dagens ATL lantbrukets affärstidning finns ett stort uppslag om vattenbristen på Öland och i sydöstra Sverige. Lantbrukare tvingas slakta sina djur i förtid, skördarna är låga och fodret till djuren kommer bli en bristvara i vinter. Just nu transporteras 1000 kbm vatten i tankbilar över Ölandsbron varje dygn. Kommunen subventionerar transporten och bönderna betalar 15 kr/kbm, en siffra som kan komma att stiga till 120 - 130 kr/kbm vilket skulle innebära att djurhållning inte längre är lönsam.

Bild från NASA GLOBAL WARMING
 Grundvattnet fortsätter att sjunka och forskare varnar för permanent låga nivåer på grund av pågående klimatförändringar.

Det skulle behöva regna motsvarande en extra månad, eller upp till 100 mm extra, utöver normal nederbörd i höst. Då skulle grundvattennivåerna stiga från "extremt låga" till "låga" i sydöstra Sverige.
- " Det skulle tillfälligt lösa de värsta problemen med sinande brunnar i till exempel Östergötland, Kronoberg och inte minst på Öland, säger Bror Thunholm, expert på grundvattenmätningar på Sveriges geologiska undersökning SGU.

Den första månadens regn skulle dock inte påverka situationen. Det är så uttorkat på sina håll att marken först måste fuktas upp innan regnvatten kan tränga igenom och bilda nytt grundvatten."

Bild från NASA GLOBAL WARMING


SCB rapporterar att våra utsläpp av växthusgaser i Sverige ökat under det första kvartalet 2016 jämfört med motsvarande kvartal 2015. Ändå är mätmetoden otillräcklig eftersom den inte redovisar de utsläpp vår konsumtion och vår livsstil gör sig skyldiga till utomlands vilket är högre än det som sker inom landets gränser. Om jag åker moped till vår postlåda som ligger drygt 200 m från huset orsakar jag mera utsläpp än om jag åker till Thailand över julen enligt denna mätmetod.

Bild från NASA GLOBAL WARMING

Moder jord brinner, NASA kallar det för "wildfires" okontrollerade eldar som blir allt fler i takt med ett varmare klimat. Genom satellitbilder kan man se bränderna på jorden, ett symptom på klimatförändringarna. När biomassan brinner bidrar den till ett varmare klimat genom kraftiga koldioxidutsläpp, ett av många exempel på sekundäreffekter som vi inte kan kontrollera.

söndag 9 oktober 2016

".. nu blir kvällarna kyliga och sena.."

Citatet i rubriken är hämtat från Höstvisa, skriven av mumin mamman Tove Jansson. Vill du lyssna på den fina, stämningsfulla visan, sjungen av Cumulus på klingande finlandssvenska kan du göra det här.

Hösten är här, i går tände jag den första brasan i kakelugnen. Den här tiden brukar Hagtorpet vara omgiven av sprakande höstfärger men så är det inte i år. Träden fäller sina löv i förtid på grund av torkan som plågat all växtlighet hela säsongen. Än har den inte släppt sitt grepp.


Den gamla ladugården på backen har inte längre några hyresgäster, tornseglarna lämnade oss i slutet av augusti för att färdas till vintervistelsen på andra sidan jorden. I år hade vi fem bosättningar under takpannorna, glädjande då denna fågel minskar i antal. I vårt moderna samhälle har bostadsbristen blivit blivit akut för fåglarna. Det finns inte så många gamla ladugårdar kvar som saknar hängrännor.


Det mesta ser skräpigt ut, gräsen vid husgaveln har lidit av torkan men vildvinet lyser rött.


Mycket har blivit ogjort där torkan satt hinder i vägen men ett antal Hosta som vuxit över alla bräddar är uppgrävda, delade och återplanterade. Här får de övervintra tillsammans med andra överskottsväxter. Det är många krukor som jag inte riktigt vet vad jag skall göra av.




Komposterna bör grävas om en gång varje år, nu blev det väldigt sent för den var inte rolig att ta itu med. En björk som står ganska långt från komposten hade invaderat kompostens alla tre fack så till den grad att rötterna stack upp ända vid ytan av kompostjorden. Den här komposten har stått där i många år men i år fick den inte vara ifred längre. Kanske trädets sätt att leta efter fukt?



En ny övervintringsplats har ändå kommit till för surjordsväxter. Här får några små Rhododendron tillbringa vintern. Jag vill ogärna trycka ner växter i planteringarna när jag vet att det egentligen inte finns plats för dem och att de måste flyttas i ett senare skede så det här blir en bra lösning över tid. Här nedanför var det meningen att gräva upp en ny plantering men den kruttorra jorden går inte att gräva i så det får bli ett senare projekt.


Och ute faller ett stilla regn just nu, fjärde gången det regnar på 3,5 månader....