tisdag 19 mars 2013

Gäsp...Blomsterlandet

Häromdagen åkte min man för att fylla på lite i fågelmatsförrådet och kom hem med Blomsterlandets katalog för 2013. Företaget är nyetablerat här på orten i år.

Konkurrens ger kundfördelar har vi fått lära oss. Efter nyfiket bläddrande i katalogen är det sorgligt att konstatera att utbudet inte är avviker från någon annan av de stora kedjorna. Samma, gamla växter som jag en gång började mitt trädgårdsliv med varav en del är borttagna vid dethär laget därför att de inte uppfyller det jag vill kalla odlingsvärda.

Varför man envisas med att inte förnya sortimentet kan jag bara spekulera i men jag misstänker att dessa växter är de som klarar av att stå i  små krukor i gassande sol  en hel säsong och alltså vara säljbara
under lång tid - inte nödvändigtvis det som kunder efterfrågar.

Det finns massor av vackra växter som vissnar ner efter sin blomningstid men inte är tillräckligt kommersiella förstås för att platsa i plantskolornas sortiment.

På sikt kan detta leda till en likriktning av våra trädgårdar så här finns verkligen något vi kunder kan göra för att stödja de små och specialiserade små plantskolor som finns i vår omgivning. En eloge förtjänar också alla entusiaster som varje år håller på med frösådder och bidrar till spridning och variation av växtmaterialet i våra trädgårdar.

Tre olika sorters tujor erbjuds varav två `Brabant´ och `Smaragd´ har varit med från tidernas begynnelse och allt skall naturligtvis planteras i Blomsterlandets planteringsjord. Den billiga planteringsjorden  är en restprodukt vid torvbrytningen och är så dålig att den knappast är värd att sätta i krukorna.

En dubbelsida i katalogen ges till Rhododendron där Blomsterlandets Rhododendronexpert listar sina favoriter. Första platsen får `Nova Zembla´ och en hedrande andra plats får `Cunningham´s White´ - intet ont om dessa två växter som förvisso kan fylla en plats i trädgården men  kära nå´n - en förnyelse, om än så liten skulle vara önskvärd.

Expertrådet om hur Rhododendron skall skötas är direkt felaktigt - "en riktig rotblöta under vintern" - en gammal myt som avfärdats för länge sedan men lever kvar hos Blomsterlandets expert.



5 kommentarer:

  1. Instämmer till 100%! Det trista är att de flesta med ett "nyväckt" trädgårdsintresse ofta åker till Blomsterlandet, Plantagen eller liknande ställen. Tänk va mycket fint de missar och va mycket kunskap hos säljarna de går miste om jämfört med om de hade åkt till en "riktig" plantskola eller en växtmarknad istället!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!

    Vi läste ditt blogginlägg här och vill tacka för dina synpunkter kring vårt sortiment. Jag vill bara förtydliga att det sortiment som lyfts fram i vår katalog är på intet sätt hela vårt sortiment, utan representerar bara ett urval. Då katalogen distribueras i hela landet och vi arbetar mycket med mindre lokala leverantörer så kan vi i katalogen bara lyfta fram de delar av sortimentet som är gemensamt för alla butiker i landet.

    Vi är ständigt på jakt efter nya produkter och nya växtsorter, men tyvärr är det också så att det inte lanseras så särskilt många nya växter varje år i vårt land, jämfört med nyheter i andra branscher. Vi är tacksamma för alla tips och önskemål kring nya sorter som efterfrågas.

    Vad gäller jord så finns det många olika sorter av varierande kvalitet i vårt sortiment. Vår planteringsjord är av god kvalitet och innehåller till skillnad från de billigaste jordarna både naturgödsel och s.k. plusmineral. Självklart finns det ännu bättre jordar att köpa, för den som så önskar. Blomsterlandets yrkesodlarjord är exempel på en jord tillverkad av högkvalitativ torvmull och som även är långtidsgödslad.

    Någon ”riktig rotblöta under vintern” rekommenderar vi inte i vår katalog. Däremot skriver vi att en ”riktig rotblöta INNAN vintern” är att rekommendera. Detta odlingsråd ges även av till exempel Sydsvenska Rhododendronsällskapet.

    Med önskan om en snar vår!

    Johan Jancke
    Blomsterlandets trädgårdsexpert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan!

      Hoppades faktiskt att ni skulle höra av er.

      Växtriket som funnits här i många år och där jag en gång började mina trädgårdsdrömmar har ni nu övertagit och självklart hoppades jag på ett nytt och spännande sortiment. Tyvärr blev jag besviken - tokar, spireor, syrener och forsythior är väl knappast något nytänkande.

      Perennerna ser ut att vara samma traditionella växtsortiment som tillhandahölls av Växtriket, tyvärr. Om det sedan tillförs spännande växter från lokala odlare vet jag förstås inte - kanske finns någon här som driver upp t.ex. olika sorter av Gentiana? Hittade inte en enda sådan i katalogen.

      När det gäller Rhododendron så är det faktiskt en gäsp Johan. Utbudet av Rhododendron är stort idag så man behöver inte nöja sig med `Cunningham´s White´ som favorit.

      Du har rätt, det står innan vintern bör man ge en riktig rotblöta, förklara för mig varför man skall göra så?

      Jorden då - vilken typ av torv innehåller jorden och vilken naturgödsel är den gödslad med? Inte urin från kossor väl?

      ...och vad är plusmineral?

      ...och sedan vill jag faktiskt ge Blomsterlandet en eloge för att ni slutat sälja buxbom.


      Radera
  3. Hej igen Gunilla!

    Vi tackar för dina synpunkter på vårt sortiment och jag kommer att ta dessa vidare internt. Jag vill än en gång bara upprepa att sortimentet i katalogen är ett urval. Särskilt vad gäller perenner där vi har ett sortiment som består av hundratals sorter så visar bara katalogen några smakprover.

    Anledningen till att man ska se till att rododendron (och andra vintergröna växter) inte ska stå torrt under senhösten är att de behöver fylla på förråden inför vintern. Då vintergröna växter behåller sina blad eller barr under vintern så fortsätter fotosyntesen i växten även under vintern. Men så snart tjälen har kommit så får ju växten inte upp något mer vatten, utan måste leva på det den redan tagit upp under hösten. Om växten redan är uttorkad innan vintern kommer så blir det avsevärt mycket svårare för den att överleva vintern. Man ska inte blanda ihop detta med att rododendron ska stå med rötterna blött under vintern – det ska de inte!

    Blomsterlandets planteringsjord innehåller torv av kvaliteterna H2-4 och H6-8, vilket ger både en bra struktur och bra fuktighetshållande förmåga. Vidare innehåller planteringsjorden barkmull, kalk, hönsgödsel och plusmineral. Blomsterlandets planteringsjord levereras av Econova Garden AB, som är ett miljöcertifierat företag.

    PlusMineral är en naturlig mineralprodukt som utvinns ur den vulkaniserade bergarten basalt. Det innehåller många näringsämnen, som t ex järn, magnesium och kalcium, men är även särskilt rikt på långtidsverkande kisel.

    Vi hoppas kunna möta dina önskemål bättre i framtiden och vill än en gång tacka för dina åsikter!

    Johan Jancke
    Blomsterlandets trädgårdsexpert

    SvaraRadera
  4. Hej Johan och tack för att du tar dig tid att svara!

    Betr. Rhododendron så är jag inte övertygad. Det är stor skillnad på en rotblöta och torka. Nu brukar naturen själv tillhandahålla vatten under höstarna här i vårt klimat så torka är sällan ett bekymmer.

    Kommer växten verkligen att ta upp mera vatten än den behöver därför att det finns tillgängligt - det tror jag inte. Att Rhododendron drabbas av frystorka på våren är en annan sak och beror inte på vattenbrist utan att marken är frusen. Surjordsrabatterna är svårtinade på våren och det kan ställa till problem när solen gassar på växternas blad. Att ge dem en rotblöta strax innan det fryser till borde göra rabatten ännu isigare och mer svårtinad.

    Tack för informationen om planteringsjorden, H6 - 8 är alltså den mörka finkorniga torven som ligger ytligt i torvmossen och har en högre nedbrytning än den ljusa torven H2-4.Den mörka (och billiga) torven sjunker snabbt ihop pga av hög humifieringsgrad och det kan bildas en vattenfylld grop om man t.ex. planterar ett träd i denna jord.

    Det gäller att läsa på påsarna...

    Ett litet tips till Blomsterlandet när det gäller sortiment. Ljung blir alltmer populärt men otroligt svårt att få tag på olika sorter av både Calluna och Erica.

    Kanske något att satsa på?

    SvaraRadera