Gårdagens inlägg om det två Rhododendron som nu helt täcker rabatten fick mig att börja fundera över när jag planterade dem. Jag har ett minne av två små plantor i en stor rabatt, jag planterar alltid mycket glest då jag gärna vill ha öppen jord mellan växterna för att de skall synas och komma till sin rätt. Det är också mycket mera lättskött, har man gjort ett ordentligt grundarbete blir ogräset inget problem. Det syns direkt om någon maskros hittat dit och enkelt att plocka bort innan den hinner etablera sig med sin långa pålrot.
Jag letade i arkivet och hittade bilder från våren 2009, inte så länge sedan men det ser annorlunda ut nu.
Stenmuren som syns på bilden plockade jag ner i fjol, den hade fått en del tjälskjutningar och var ingen prydnad längre. Samplanteringsväxterna i rabatten är flyttade, det enda som finns kvar är en Pieris japonica i framkanten som också blivit så stor att jag tvingades stamma upp den i fjol.
I övrigt syns gräs i bildkanterna, det är obearbetad mark men som numera ingår i trädgården. En bild från 2011 där buskarna växt till sig något. Japanska gaffelolvonet till vänster i bild fick också en uppstamning i fjol då grenarna började täcka över den Rhododendron som står närmast. Barrträdet Pinus strobus tog jag bort på sensommaren i fjol.
Och så bilden från juni 2016. Ingen jord syns längre och `Koichiro Wada´ och `Yaku angel´ har fått närkontakt.