I veckan deklarerade SMHI att det blev sommar i Sörmland den senaste veckan, måste vara nytt rekord. Sommaren inträffar enligt den meteorologiska definitionen när dygnstemperaturen hållit sig över tio grader sju dygn i streck.
Snart så, vårarbetet i trädgården är nästan klart och det har tagit ca 2 månader som det brukar göra om jag jobbar varje dag och det gör jag. En reparation som var alldeles nödvändig har min man fixat. Vi har många planteringar som kantas med torvblock och tyvärr, sedan torrperioderna började har koltrastarna gett sig på att hacka sönder torvblocken. Ny hållbar kant som målades svart, en bra och diskret färg i trädgården som inte konkurrerar med växtligheten. Det har sett förfärligt ut i flera år så jätteskönt att det är åtgärdat.
Först ut med blomning bland Rhododendron är alltid R. `Hammer Fox´ en lågväxande nästan krypande Rhododendron som blommar med knallröda klockformade blommor.
Paeonia x hybrida den svenska herrgårdspionen liknar ett skogstroll i sin vårklädsel
Primula i alla former tillhör vårens glädjeämnen, jag har alltid gillat dem. Finns inte plats med att presentera alla men den här lilla skönheten är lite speciell Primula `Hose in Hose´ som egentligen betyder byxa i byxa. Om du tittar noga så ser du att blommorna växer i två våningar.
Blodört `Sanguinaria canadensis´ alltid en skönhet i vårträdgården
Första Trillium blommar, möjligen chloropetalum men jag har förlorat kontrollen över dessa tjusiga men egensinniga växter.
Soldanella pusilla x carpa `Spring Symphony´ trädgårdsalpklocka, liten till växten men stor i uppsynen, riktigt tjusig är den med sin ovanliga blomfärg. Vill växa i surjord på en något skuggigare plats, inte svårodlad i rätt miljö.
Till sist en överraskning, jag har ett antal namnsorter av japansk buskrosling Pieris japonica i trädgården. Har odlat dem i många år för det är något väldigt vackert och elegant över dessa buskar, den strikta bladformen i kombination med ett vackert växtsätt gör att jag alltid gillat dem. Dessutom är de städsegröna och har aldrig fått vinterskador här i zon 2 - 3. De bildar vackra blomknoppar på hösten men vintrarna här har varit för kalla för att knopparna skall överleva. Denna vinter hade vi som lägst - 16,9 grader, aldrig haft en så varm vinter förut. Och Pieris japonica `Sarabande´ är alldeles översållad med blommor - tjusigt! Den fick rejäla torkskador i fjol men har reparerat det galant.