söndag 14 april 2019

Sippor, sippor..

Kalla nätter den senaste veckan och blåsipporna lägger sig platt på marken på grund av kylan men piggar på sig så snart temperaturen stiger. Nu blommar de lite överallt här och nya frösådda små blåsippor dyker upp. Blåsippan som inte är stor ovan jord klarar inte att sprida sina frön särskilt långt från moderplantan men den har utvecklat en strategi för att få hjälp. Fröna innehåller något ämne som attraherar myrorna så de bär runt på blåsippans frön, naturen är smart.




En vit variant av Hepatica nobilis



Hepatica japonica  japansk blåsippa, skriver inte ut sortnamnet för det var inte korrekt upptäckte jag i fjol. 



Backsippa Pulsatilla vulgaris är på gång att slå ut men de har ju en riktig päls att skydda sig med.




Pulsatilla vulgaris `Papageno´ har fler och spetsigare kronblad än arten



21 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Så mange vakre hepatica du har. Ja, naturen er klok. Det er bra at maurene tar med seg frøene og sprer de bort fra morplanten.
    Flotte pulsatilla også.

    Klem!

    SvaraRadera
  2. Flotte hepatica, de vil ikke her hos mig, desværre. Så derfor har det ikke været muligt for myrerne at sprede deres frø. Heldigvis går det godt med de gule og de hvide anemoner.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Ja - superbra med dessa myror.
    Kanonbilder på dina Hepatica!
    Jag har 'vilda' blåsippor vid huset i Värmland, de har ett visst botaniskt värde med sina ovanligt många blomblad. jag vill inte förorena stammen vid att prova med andra hepatica typer.

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Vilka underbara blåsippor du har! De trivs inte så bra hos mig för jag har inte Å bra förutsättningar för dem men nu har jag fått några stånd som jag ska försöka ge bättre förutsättningar för att de ska må bra... men inga rariteter som din vackra :)

    Veronica

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla!

    Du tar så vakre og inspirerende bilder. Jeg blir glad av å se dem. Blåveis er den vakreste av de vakreste, tror jeg. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla!
    Så fina blåsippor i alla kulörer, lika vackra allihop. Backsippan är en annan favorit, vet inte riktigt vad den vill ha för jord, hos mig trivs den inte. Men gör nya försök ändå. Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  7. Ljuvliga sippor hos dig! Den japanska är verkligen speciell - finns den att köpa eller har du frösått den?
    Jag hade ett inlägg med olika färgvarianter på blåsippor - om du vill så finns det här: https://ankisbildblogg.wordpress.com/2019/03/30/fredagen/
    Tack för dina kommentarer hos mig!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki!
      Vilka fina blåsippor du hittade på promenaden. I naturligt tillstånd uppträder de i en mängd variationer. Jag bor i blåsippeland, naturen här på Hagtorpet bjuder på mängder av blåsippställen. Tyvärr hinner jag sällan ut på promenad vid denna tid, trädgården prioriteras på våren.
      Den japanska blåsippan kommer från en god vän som är samlare av blåsippor. Den är nog delad från moderplantan för jag tror, men vet inte säkert, att blåsippor inte är frökonstanta utan i så fall måste det ske en kontrollerad pollinering.

      Vill man ha namnsorter av ovanliga blåsippor är det nog nätet och utomlands som gäller. De är ruskigt dyra..

      Kram!

      Radera
  8. Den där japanska blåsippan var otroligt vacker! Ja, dom andra också naturligtvis, men dom har man ju några av själv. Fast i år är dom väldigt få, måste vara den hemskt kalla våren som påverkat. Annars brukar det vara enormt många här.
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag saknar också en del namnsorter men jag misstänker fjolårets torka som boven. Namnsorterna är ju känsligare än våra inhemska sippor.

      Radera
  9. Gunilla! Som en sagobilderbok för sippfrälsta. Visst är alla lite ovanliga sorter fina, men ingen blåsippa berör mig så in i hjärteroten som vår egen blåsippa! och som du har fångat dina bestånd på bild!
    Ha en supertrevlig vecka!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och jag håller helt med dig om det Anja! Men är man trädgårdsnörd så kan man inte låta bli det ovanliga också.

      Kram!

      Radera
  10. Blåveisene er utrolig vakre! Og, kubjeller er fantastske blomster nå på våren.
    Vi hadde forskjellige røde og blå, men nå er det nesten bare blålige...Kan vel ha noe med frøfomering og gjøre:-)
    ellers er maurene flittige her også.
    Ha en fin uke/Eirin

    SvaraRadera
  11. Hepatica er skønne, men ikke helt lette at dyrke i vores have, så jeg nyder billerne, du viser. Pulsatilla er noget af det mest fotogene, man kan finde derude. Det gælder både løv og blomster og frøstande.

    SvaraRadera
  12. O-la-la! Hvor er de skønne alle de små! Så livsbekræftende.
    Myrerne spreder også frø af violer. Det er jo godt de små planter har allieret sig med nogle myre-flittige insekter.

    Rigtig god påske og mange hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  13. Alldeles makalöst vackert Gunilla! Jag är ju en älskare av blåsippor så jag bara njuter av dina bilder. Backsippor är också något alldeles speciellt och när jag ser dina bilder på Pulsatilla vulgaris 'Papageno' blir jag helt hänförd. Tack för en härlig bildkavalkad i vårens tid!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  14. Härliga bilder på dina sippor, Gunilla. Jag njuter i fulla drag. Här är blåsipporna nästan överblommade redan men backsipporna har inte kommit så långt som dina. Glad Påsk/Gunilla

    SvaraRadera
  15. Det er fine billeder, du viser af dine pulsatillaer. De er så søde de små uldtotter. Jeg har desværre aldrig set dem i naturen, jeg tror de er sjældne i Danmark, men i haverne trives de.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  16. That is a lot of bright colour, Gunilla, far more than we have here. Spring seemed to be really coming along before we left for Panama, but little seems to have advanced during the two weeks we were away. I did, however, notice several migrant birds today that have arrived during our absence.

    SvaraRadera
  17. Toinen toistaan ihanampia!
    Iloista pääsiäistä!

    SvaraRadera
  18. Så vackra Hepatica du odlar :) Jag letar fler på marknader och försäljningar när jag kan. Den vita var ljuvlig men mitt exemplar gillade inte värmen förra sommaren - tyvärr. Och sen la jag märke till den fräckt formade bänken i din header bild mycket snygg.

    Kram, Carina

    SvaraRadera