Den här tiden på året blir jag onekligen lite avundsjuk på alla dem som håller på med frösådder och börjar planera årets trädgårdssäsong. Jag har inget lämpligt utrymme eller ljus för att lyckas med frön och dessutom känns det lite för pyssligt för mitt tålamod.
Men jag sysslar ändå med trädgård, jag uppdaterar min växtlistor och då blir namnen på mina kära växter högaktuella igen, jag märker att de faller lite i glömska när man inte ständigt håller på.
Att göra växtlistor på alla växter som finns i trädgården har jag gjort länge men i år bestämde jag mig att börja om från början igen, så mycket var felskrivet, inte bara namnen utan också hur man skriver växtnamn på ett korrekt sätt. Jag gör listan i Excel som är ett enkelt verktyg för det här ändamålet. Det får inte bli alltför krångligt för då finns risken att jag tröttnar.
Under säsongen sparar jag alla namnlappar som följer med växterna, sätter dem i en burk och så är det bara att ta fram på vintern och fylla på i listorna. Jag köper aldrig omärkta växter men ibland råkar man ut för felmärkning vilket är ofrånkomligt. Jag kollar samtliga namn på databaser på nätet och ibland kan man rent logiskt räkna ut vilken växten är, den kan bara vara lite felstavad. En sån här lista blir förstås aldrig helt felfri men man kan komma till en nivå som är acceptabel.
Rhododendron tillhör favoriterna i trädgården, ett släkte som är ganska komplicerat. Jag ville egentligen lära mig mer om systematiken inom det stora släktet, skillnaden på en selekterad vildart, vildart och en namnsort och deras ursprung, det fuskas en del med vad man kallar för vildart även på etablerade plantskolor. Vildarter är attraktiva för samlare men jag tror inte någon kunnig går på den bluffen. Jag gick igenom varje Rhododendron som växer i trädgården, de utgjorde mitt arbetsmaterial och letade upp växtens ursprung men endast i första ledet, det får räcka. Jag lärde mig massor på resan. Många av de vackra buskarna har en snarlik historik men skiljer sig ändå från varandra på någon detalj. På
Hirsutum som är en växtdatabas för Rhododendron finns mycket information att hämta.
Det här är den gemensamma listan för samtliga växter, utöver den så har jag gjort tre separata listor över tre favoritsläkten i trädgården, Rhododendron , ljung och barrväxter. Jag påbörjade även en separat lista på Hosta men där gav jag upp, de får finnas med på den gemensamma listan. Från den kan jag se att jag har något mellan 50 och 60 olika Hosta i trädgården, hur många dubbletter och ännu fler av samma sort vet jag inte men de är många och blir fler för varje år, Hosta måste ju delas med jämna mellanrum. Listorna är användbara även när man inhandlar växter, man kommer inte alltid ihåg om just den här växten redan finns representerad i trädgården.
När jag inhandlar växter så planterar jag inte ut dem innan de har fått sin namnskylt i krukan. Jag använder namnskyltar gjorda i takplåt som är tillräckligt tunga för att fåglarna inte skall flyga iväg med dem. Skyltarna kan vilken plåtslagare som helst skära till. Dessutom är de diskret svarta så de lyser inte i rabatterna och stjäl uppmärksamhet. För träd och buskar borras ett litet hål och så kan man bara hänga upp skylten med stripes. Har en liten textmaskin som jag skriver ut namnet på, svart tape med vit text och jag skriver endast ut det botaniska namnet på skyltarna.
Enkelt, lärorikt och en trevlig sysselsättning vid denna tid på året.