söndag 15 januari 2017

Odla ljung

På senhösten 2016 utkom Brita Johanssons genomarbetade bok " Odla ljung" den var inte lätt att få tag på men via goda vänner lyckades jag till slut. Författarinnan verkar inte vara så framåt när det gäller marknadsföring vilket är en synnerligen angenäm egenskap.

Den här boken är efterlängtad vill jag lova bland alla oss som älskar ljung i alla dess former och ingen kan berätta om ljungen såsom Brita Johansson gör. Hon har tidigare gett ut boken "Odla barrväxter" som är som en ren uppslagsbok för den som gillar barrväxter.

Trädgårdslitteratur när den är som bäst -  när någon ägnat större delen av sitt liv till att odla ett eller några få växtslag och vill berätta om det, då skall man lyssna. Här finns allt man behöver veta om odlingskrav, skötsel, arter och sorter och inte minst - utförliga beskrivningar hur man sticklings förökar ljung. Förslag till ljungplanteringar ingår också med namngivna arter och sorter. Boken finns numera att köpa via Natur och Trädgård.

Barrväxter och ljung, en oslagbar kombination och för mig en skönhetsupplevelse som jag har svårt att sätta ord på. Enkelhetens diskreta charm, harmonin, färgsprakande planteringar utan att någonsin bli pråliga , försynta i sin skönhet som varar årets alla dagar - och lättodlade när deras behov är tillgodosedda.

Några bilder ur boken från författarens egen trädgård. Mina kamerabilder är djupt orättvisa för naturligtvis är de vackrare i boken, det här är så nära min egen drömträdgård jag kan komma.




Jag upptäckte ljungen för kanske 5 - 6 år sedan och tvingades inse att det inte fanns någon marknad i Sverige för ljung - det är en oupptäckt växt i våra trädgårdar, ljung fanns inte att köpa någonstans. Jag har bekanta som odlar ljung och den vägen fick jag tag i några exemplar men de flesta plantor har jag beställt från Tyskland. Nu har jag hittat flera spännande plantskolor i Danmark så om mina planer på fler ljungplanteringar blir verklighet är det dit jag vänder mig.

När jag började plantera ljung gjorde jag ett riktigt stort misstag, de plantor jag lyckades införskaffa planterades i blandade rabatter och den ljungplantan försvann i den stora planteringen, färggranna perenner tar all uppmärksamhet. Ljung skall planteras många tillsammans, i olika färger på barren, gärna både Erica carnea och Calluna vulgaris som grannar så man får både den tidiga vårblomningen och den sena höstblomningen med de sprakande färgskiftningarna när barren ändrar färg. Gröna barrväxter konkurrerar inte om uppmärksamheten på samma sätt som blommande perenner.

..och en bild av min senaste ljungplantering som gjordes för 2, 5 år sedan. 



...och som alltid, inlägget är inte sponsrat!

16 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Flotte bilder både fra boken og hagen din! Lyng har jeg ikke mye av, for de får jeg ikke til å trives her.
    Klem!

    SvaraRadera
  2. Hade förmånen att få besöka Brita i höstas (och köpte boken). Hon har verkligen satsat på ljung och vintergrönt. Mycket vackert och hon har en oändlig kunskap och erfarenhet efter decennier av erfarenhet så boken är baserad på gedigen kunskap. Mycket charmerande dan´m också. Har inte ljung själv för jag har (ännu) inte de soliga platser kvar som den förtjänar men man kanske ändrar sig..., det har ju hänt förut. Det ser verkligen läckert ut hos dig.
    //Helene

    SvaraRadera
  3. Har fått för mig att man måste ha lågt PH för att odla ljung, men det har ju inte vi. Tvärtom. Alltså har jag inte gjort något försök, men nu tror jag faktiskt att jag ska göra ett med rabatten framför rosenspaljén. Där är det soligt och där går det lätt att i den halvmånformiga rabatten byta jord...fast det kanske bara är Ericae carnaea som behöver det. Jag måste nog köpa boken.....
    Tack för tipset!
    Susie

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla

    Det har du rätt i, man lyssnar när folk med en sådan erfarenhet berättar!
    Kanske man skulle prova lite ljung?
    Den Erica jag har, den är inte planterad, men kom av sig själv, och står nu fint tillsammans med en lilja och en vanlig kärleksört...

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!

      Utan att veta men gissar att miljön i Värmland skulle vara perfekt för ljungplanteringar. Det finns säkert skäl att kolla härdigheten på en del plantor men den kunskapen finns nog i Danmark, tyvärr inte här.

      Radera
  5. Sikke nogle smukke bede, lyng er skøn i haven.

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla
    Det ser ud til at være en spændende bog, lyng passer godt ind i din have, jeg holder også meget af lyng.
    Hilsen Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla,
    Jag beställde boken direkt igår kväll från en medlem i STA. Och han har svarat att han skickar den direkt. ska bli enormt spännande.....
    KRAM och återigen TACK för tipset!
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!

      Ett klokt beslut, du kommer att ha stor behållning av boken, den är mycket välskriven och inspirerande.

      Kram!

      Radera
  8. Hej Gunilla!
    Vackra bilder både från bok och din trädgård.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  9. Kastade mig på telefonen och beställde boken! Har just pratat med Brita och berättade om ditt inlägg vilket gladde henne! Hon har inte internet själv men skulle kika hos någon bekant.
    Nu ska här odlas ljung! Måste försöka få komma till dig på studiebesök och få lite inspiration där också, har en känsla av att du likagärna skulle kunna skriva en förträfflig bok om denna försummade växt!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Laila! Utifrån de bilder jag sett från er trädgård borde ljung vara en perfekt växt i den omgivningen, gott om plats har ni ju.

      Självklart är ni välkomna på en trädgårdspromenad.

      Radera
  10. Ja, jeg kan ærlig talt ikke se stor forskel på billederne fra din egen have og dem fra bogen. Den bog er da lige skrevet til dig:-) Her i haven trives lyng ikke specielt godt. Hvis lyng skal lykkes her, tror jeg, at der skal laves en form for højbed; men et højbed skal jo også indgå i resten af haven på en harmonisk måde og ikke bare være en mulighed for at dyrke lyng.

    SvaraRadera
  11. Det är superfint med både barrväxter och ljung. När jag ser bilderna så vill jag ju oxå!
    Men faktum är ju att trädgården inte räcker till till allt det vackra.

    Ha en bra vecka!

    //Veronica

    SvaraRadera
  12. Jag upptäckte Brittas böcker och hennes trädgård tidigt i min trädgårdskarrier, av en slump, och ingen har påverkat mig som hon har gjort. Hennes trädgård är den vackraste villaträdgården i Sverige i mina ögon. Hon kan konsten att begränsa sig, inte dåligt för en samlare. Hon har bl a inga lövträd, (ja, någon japansk lönn, kanske) vilket gör att hon slipper få sina ljungplanteringar begravda under höstlöv. Hennes böcker är underbara, har dem alltihop, förutom den här senaste.
    Din ljungrabatt skulle hon säkert tycka jättemycket om!
    Hälsar
    Marta

    SvaraRadera
  13. Flotte billeder fra din have. Jeg har ingen erfaring med lyng, men bor i et område, hvor der er store arealer, hvor lyngen vokser vildt, og der nyder jeg den især i blomstringstiden.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera