Hepatica transsylvanica |
När jag tittar i mina anteckningar från tidigare år så finns noteringar om några plusgrader i mitten av mars men övervägande har det varit snö och kallt. Vintern 2005 hade det fallit så mycket snö under natten till den 13 mars så plogbilen väckte oss på morgonen. Samma datum 2006 visade termometern - 20 grader.
Men vad bryr sig blåsipporna om statistik - värmen lurar dem att blomma.
Ormvråken anlände häromdagen, brukar vara först på plats av alla flyttfåglar och den håller tiden bra. Enligt mina anteckningar brukar den komma runt 12 mars. Den klarar sig fint men värre är det med alla flygfän som vaknat. Humlor, bin och fjärilar har surrat runt mig i trädgården och igår såg jag något som närmast liknade ett slagsmål mellan fjärilar på vintergäcken. Det är ont om mat, sälgen blommar inte ännu och de få vårblommorna som slagit ut är åtråvärda.
Nu varnar SMHI att vintern återvänder, föga förvånande och jag undrar hur det går med insekterna som vaknat? Ett vårligt bakslag är ju som bekant inte den enda fienden numera för våra pollinerare.
Olle kanske vet att berätta???
Eranthis hyemalis `Flore pleno´ |
Krokus blommar lite här och där, vackra färginslag i den något gråa trädgården ännu.
Crocus sieberi `Tricolor´ |
Den vita dubbla blåsippan har länge haft knopp men de senaste soldagarna fick den att slå ut.
Hepatica nobilis sp. |
Hybridtrollhassel `Diane´ blommar på bar kvist.
Hamamelis x intermedia `Diane´ |
I vinter har bergbambun Fargesia murieliae klarat sig fint. Ingen tung snö som knäckt de något känsliga och långa sprötena och den milda vintern har gjort att den inte fått några vinterskador. Just bergbambu är en tacksam växt för trädgården. Den är städsegrön och växer långsamt till i omfång, inte någon besvärlig spridning som finns hos en del andra bambusorter.
Bredvid bambun växer pilbladsmagnolian Magnolia salicifolia `Wada´s memory´ också en mycket tacksam och lättodlad magnolia. Nu är den alldeles full med pälsklädda knoppar som skydd mot kylan men hinner den slå ut så tar frosten blommorna.
Vilka härliga bilder. Jättefin trädgårdsblogg och en fantastisk trädgård! En fundering som slår mig med en gång är dock, hur gör du dina fantastiska svarta skyltar som du har med växtens namn på? Mvh Johanna!
SvaraRaderaHej Johanna, så roligt att nya läsare hittar hit!
RaderaNamnskyltarna är klippta i vanlig svart takplåt, det kan en plåtslagare enkelt klippa till. Texten gör jag på en liten märkapparat - brother - på svart tape med vit text. Tapen är väderbeständig. Har prövat många olika sätt att märka växterna och det här är nog det bästa, fåglarna rör dem inte heller, antar att de är för tunga.
Man blir lite rädd att det kommande väderomslaget ska påverka växterna, mend et brukar gå bra - så när som på rosorna. Det är när det är varmt på dagarna i solen och iskallt på nätterna då klängrosorna brukar frysa ner!
SvaraRaderaFortfarande kommer jag inte in den normala vägen (genom att klicka på ditt inlägg), så något måste vara fel. Hos vem vet jag dock inte.....
Hej Susie, om jag bara visste vad som är fel men jag är fullkomligt oteknisk! Som att fråga en grävling hur man pallar äpplen...
RaderaTack ändå för att du tar omvägar och skriver här!
Som jag längtar efter att Hepatica transsylvanica skall blomma! Längtan blir inte mindre efter att ha sett din fina bild! Mina plantor har knoppar, men de är nog inte redo att blomma riktigt än. Och blir det kallare så lär jag väl få vänta ytterligare ett tag. Men den som väntar på något gott.....:-)
SvaraRaderaKram Nora
Visst är det härligt med alla vårblommor som har kommit! I min äng har snödropparna blommat sedan februari, och även mina favoriter snökrokusarna (C. tommasinianus) som sprider sig fint. Även andra krokusar blommar, och idag såg jag att en mininarciss hade stora gula knoppar. Vid vägkanterna blommar tussilago på flera ställen.
SvaraRaderaÄven bland fåglarna är det full vår här. Lärkan sjunger och tofsviporna utför sin akrobatik över fälten. Stararna har kommit och koltrasten sjunger helt underbart under mornar och kvällar. Ormvråken seglar i skyn här också.
Enligt det senaste jag har hört är ett bakslag i vädret oftast inte så farligt som man skulle kunna tro. De tidiga fåglarna är ju kortflyttare som följer vädret. Blir det kallt, har de förhoppningsvis krafter kvar till att återvända söderut igen. Alla vårblommor och småkryp vaknar inte heller samtidigt. För de tidiga individerna kan det gå illa om frosten kommer, men i regel finns det "reserver" som inte kommer fram fullt så tidigt. Men ju längre våren har kommit, desto värre blir det med ett rejält bakslag. Då är det ju fler som har vaknat och riskerar att frysa ihjäl.
Ska det nu bli kallt, är det bäst att fortsätta mata fåglarna ett tag till. Jag har beställt ett nytt lager ekologiska frön från www.slattergubben.se som jag kan rekommendera. Även rådjuren matar jag, men efter lite mailkontakt med en tysk rådjursexpert har jag förstått att jag har gjort fel de senaste vintrarna. Hackade äpplen går bra att lägga ut vid mildväder, men är det frost kan rådjuren bli dåliga av att äta sådana isklumpar. Det är bättre att torka tunna äppelskivor över ett element eller en kamin, då fryser de inte. Annars är det bättre att ge dem fågelfrön blandade med lite havregryn eller fruktmüsli. Jag ska se om jag inte kan få upp ett par enkla foderställ till nästa vinter.
Just nu är det regn och storm här på Västkusten. Med sex plusgrader på kvällen känns det inte som någon omedelbar risk för frost. Mina inkrukade perenner kan nog stå kvar på uteplatsen ett tag till. Jag är ju hemma i helgen och kan ta in dem i källaren om temperaturen skulle sjunka dramatiskt.
Olle
Jag kanske ska tillägga att jag hade en grävling framme på min rådjursmatplats ett par kvällar förra våren, som jag också fick bilder på. Säkert lockades den av äpplena, så nog kan en grävling palla äpplen! :)
SvaraRaderaFniss....då förmodar jag att grävlingen har större kunskap om äpplen än vad jag har om datorer!
RaderaHär har grävlingen inte ens gått i vinterdvala denna vinter, den gräver upp vårt vedlider inifrån och välter de stora tunnorna vi har med fågelmat men den låter trädgården vara ifred.
Var nyss ute och matade fåglarna och det märks att vi fått omslag i vädret i natt. Koltrastarna satt och väntade på sina äpplen och russin och fullt med småfåglar i buskar och träd.
Regn i natt, 14 mm och just nu +1 grad och kraftig nordlig vind. Men frosten är på väg förstår jag.
Inget trädgårdsarbete idag, skidspelen från Falun lockar mera!
Nämen å, vilka vackra blommor.
SvaraRaderaDen där krokusen måste jag lägga på minnet. Jättefin, väcker ha-begäret.
Jätteknasigt väder.
Hehe, du gav mig en ursäkt som jag inte tänkt på när jag skaffat pens'er redan. Vårpigga insekter måste förstås få käk
Men såklart rihane att du måste mata de som vaknat upp lite för tidigt!
Radera