Vi har underarten Stewartia pesudocamellia var. koreana sedan tidigare men under de ca 5 år som den funnits i trädgården har den utvecklats dåligt, med all säkerhet är det rotkonkurrens från andra träd som stör den.
I fjol våras åkte vi till Zetas för att köpa en skenkamelia. Vi var tidigt ute bara för att försäkra oss om att hitta ett fint exemplar tidigt på säsongen.
Trädet skulle planteras i den nygjorda surjordsrabatten i vårt woodland. Vi köper alltid krukodlat som kostar lite mera men då vet man att rötterna är intakta när de fått växa i krukan. Alternativet är barrotade plantor men de har oftast vuxit i stora fält och grävs upp med rotbeskärning när de skall levereras till plantskolorna.
När vi lyfte det lilla trädet ut krukan såg vi genast att rötterna var kraftigt beskurna. Vi hade köpt och betalat för ett krukodlat träd men fått ett barrotat och skadat exemplar i stället. Det var inte första gången detta hände. Vi har förlorat barrväxter tidigare av samma skäl och brukar ha som vana att alltid lyfta upp växten ur krukan för att kontrollera att rotsystemet är friskt och oskadat. Men den här gången glömdes kontrollen bort, tyvärr, och vi planterade trädet och hoppades på det bästa.
Det syntes redan i fjol att trädet inte hade den växtkraft som det borde ha haft och nu i sommar blev det tydligt. Några blad orkade skenkamelian producera i våras men nu tappar den sina blad och kvistarna dör, en efter en.
Vi borde åkt tillbaka med växten men resan är lång och kostar väl snart lika mycket som trädet. Jag tror nu inte att det är plantskolan som fuskar utan någonstans i producentledet har någon tryckt ner en barrotad växt i en kruka och lurat till sig lite slantar men att kontrollera kvaliteten på växterna är väl ett ansvar som åvilar plantskolan.
Ta alltid för vana att kontrollera barrväxter, träd och buskar genom att lyfta växten ur krukan före köp!
Det är så tråkigt när man får såna växter. Vi har ibland fått träd med rotsnurr och glömt att kolla. Dom ser bra ut ett par år men sen tynar dom bort och då är det ingen ide att reklamera antar jag.Man borde vara mer noggrann att kontrollera allt man köper, tyvärr. Ha en fin vecka.Carita
SvaraRaderaJa, rotsnurr är minsann besvärligt också. Svårt att reda ut om rötterna är hårt packade och planterar man växten med kraftigt rotsnurr har rötterna svårt att hitta ut och konsekvensen blir densamma, trädet dör.
RaderaSå tråkigt med trädet. Tycker generellt att det fuskas en hel del i trädgårdsvärlden. Själv är ju urdålig på att komma ihåg att kolla krukorna.
SvaraRaderaSer att jag missade förra inlägget, men har läst ikapp nu. Verkligen vacker med olika nyanser av grönt. Är så rädd om mossan på mina klippblock och stenar. Den täta ljusgröna mossan som täcker så väl känner jag dock inte igen. Är den ursprungligen från platsen eller kan man plantera den på nåt sätt?
Ha det så gott
Anette
Gissar att du menar blåmossan som brukar kallas för kuddmossa. Den är planterad på ett underlag med lägre pH värde, det går bra med täckbark, barkmull eller rododendron jord och man kan hitta den i naturen. Den klarar sig väl om den inte placeras i alltför starkt solsken och den behöver lite extra fukt under torrperioder.
RaderaOm du googlar på blåmossa Leucobryum glaucum hittar du information om i vilken sorts natur den växer.
Tack snälla du för infon. Ska googla vidare på detta.
Radera/Anette