De två sista veckorna i maj formligen exploderar de gamla äppelträden med en fantastisk blomning. De är stolta, åldrande träd från någon gång på 40- eller 50- talet med vackra men något sargade stammar. De fanns här när vi flyttade hit och ingen hade skött om dem på många år, de växte bland vilda träd, sly och ogräs mitt i naturen. Vi bestämde att de skall få åldras i all sin värdighet och inga sekatörer eller sågar skall försöka tukta de gamla madamerna. De skänker välbehövlig skugga och vindskydd till trädgården och deras frukter ger mat till övervintrande koltrastar ända in i februari.
Det sker formligen underverk i trädgården i slutet på maj - varje år - knoppande träd som bara väntat på rätt tillfälle och sedan vågar språnget ut i det fria och så alla dessa blommor som bara väller fram för att få en plats i det åtråvärda ljuset.
Acer shirasawanum `Aureum´ |
Trillium grandiflorum `Flore pleno´ |
Meconopsis quintuplinerva - tidig bergsvallmo |
Lewisia longipetala `Little plum´ |
Paeonia mlocosewitschii - svavelpion |
Dodecatheon dentatum `Red wings´ - tolvgudablomma |
Fothergilla major - stor häxal |
Phlox divaricata `Clouds of perfume` |
Oxalis enneaphylla `Djupedal´ |
Tolvgudablomman var ju verkligen speciell. Är alla de här växterna anpassade för din zon eller får du täcka mycket? Tänker också på alla dina fina rhododendron.
SvaraRaderaForstatt trevlig helg
Anette
Jag täcker aldrig något mot kylan eftersom jag är tveksam till om det alls fyller någon funktion. Varm luft är lättare än kall luft, alltså stiger den. Så länge inte tjälen lagt sig så strömmar varm luft från marken. När tjälen kommer finns inte längre någon värmekälla och då blir det lika kallt även under vilket skydd som helst om det inte finns en värmekälla under skyddet.
RaderaJag uppfattar nog vinterblötan som större hot mot växter än kylan. Jag har en guckosko som får några takpannor som skydd mot vatten under vintern, det är allt. Tolvgudablomman kan säkert odlas i större delar av landet om man ger den en växtplats som fyller växtens behov. Surjord och väldränerat, då fungerar det.
På våren när solen börjar värma upp luften och det ff är tjäle i marken kan man behöva skugga städsegröna växter så att de inte drabbas av frystorka.
Betr. Rhododendron så finns bra information om de olika arternas/hybridernas härdighet t.ex. här http://www.hachmann.de/