måndag 9 februari 2015

Trädgårdssäsongen 2014 ( 12 )

September månad är en skön tid i trädgården. Den intensiva sommarvärmen har äntligen gett med sig och marken är fuktig och lättgrävd, skuggorna djupnar men än dröjer sig ljuset kvar.  Den enda nackdelen med september är att vi snabbt närmar oss vintern.

Årets sista projekt blev den här ytan som skall grävas upp och jorden som måste forslas bort. Det blev möjligt tack vare att vi tog bort en stor flerstammig sälg vars rötter invaderat hela omgivningen. Sälg är vackra och nyttiga träd för de första insekterna som vaknar om våren då sälgen blommar först av alla och producerar livsviktig föda  för bl. a. humlor men här finns sälg så det räcker i området. 


Den tunga och tråkiga delen är grävarbetet. Här växer t.ex. örnbräken vars rötter går på djupet, får man in dem i planteringarna konkurrerar de snabbt ut känsligare trädgårdsväxter genom att effektivt skugga marken med sina paraplyformade blad. Inte ens liljekonvaljerna kan hävda sig gentemot örnbräken.  Att göra ett ordentligt underarbete lönar sig alltid, jag ägnar knappt någon tid alls till ogräsrensning eftersom alla rötter är bortgrävda och ingenting får invadera från kanterna. Jag får ofta kommentarer om att det inte finns några ogräs i trädgården men faktum är att ogräsrensning är det minsta jag gör, det blir mest i förbifarten när man ser något som slagit rot som inte skall vara där. Lite fröogräs dyker förstås upp och maskrosor slår rot från de stora maskrosblommande fälten på andra sidan huset  men de är lätta att dra upp på ur en fuktig vårjord. Eftersom jag aldrig täcker all jord i planteringarna upptäcks de snabbt och hinner inte skicka ner sina pålrötter på djupet. Markduk under planteringar är inget jag vill ha, det blir aldrig bra med en barriär under växterna och dessutom fyller de ingen funktion, trädrötter äter sig igenom utan problem, säkert en del besvärliga ogräs också. Däremot kan man använda markduk under gångar och fylla på med täckbark, det har vi gjort här.




Det blev en kant av torvblock, lite sågade för att kanten skall få en mjukare rundning. Torvblocken gör också att rabatten blir upphöjd en aning vilket förbättrar dräneringen och ökar jordvolymen. 


Fyra unika, spännande frösådda Rhododendron som stod och väntade på plantering har nu fått plats i den nya rabatten. Växterna har vi fått av våra goda trädgårdsvänner på Lindbro trädgård.  Håkan har hållit på i många år med att föröka Rhododendron, hans växter kan köpas när Lindbro tillsammans med sju andra sörmländska trädgårdar har Öppen trädgård. 



Den långa och varma hösten gjorde trädgårdsarbetet möjligt ända in i december. Det sista vi gjorde innan kylan fick övertaget var att fylla en stor planteringsgrop bakom den platta stenen med ny, fin jord. Där skall ett träd planteras i vår, vilket det blir har jag inte riktigt bestämt än.

Decemberträdgård

5 kommentarer:

  1. Så fantastiskt fint ni gör! tänk om man hade en gubbe som var åtminstone "lite" intresserad. OK, han har blivit bättre på att hjälpa mig dom senaste åren, men att ta sig an några nya projekt - det gillar han inte. Och efter förra årets mardröm med den blivande "parken", så lär han aldrig göra det igen! Tyvärr!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  2. Underbart vackert med alla mossiga stenar. Vilket fantastiskt arbete ni har lagt ner med mycket lyckat resultat./ Titti

    SvaraRadera
  3. Ett enormt arbete förstår jag, men noggrannhet har man ju alltid igen. Ser så fint ut även i dec.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  4. Hej tidningskändisen! Jag har precis läst den trevliga artikeln om din fina mossträdgård i Hemträdgården. Riktigt kul.

    Det känns lite avlägset att tänka på sensommar och tidig höst nu, men som vanligt är det spännande att se hur du gräver och fixar i din trädgård. Örnbräken kan vara ett elände när det blir för mycket, den breder ut sig i kanten av min äng och får rensas bort ibland. Men det rör sig ju om en begränsad yta som än så länge känns hanterbar. Dessutom är örnbräken en utmärkt skyddsväxt för rådjuren, som de kan gömma sig i när de har betat klöver och andra örter på ängen, även om ormbunkarna inte är ätbara. Men jag ska inte börja dra iväg om rådjuren igen - nu är det trädgård det handlar om! Då vill man förstås ha bort alltför invasiva växter.

    Här i skogen är marken till stor del snötäckt ännu, även om solen värmer skönt på dagarna. Gröngölingen ropar och mesarna sjunger. Inne i Stenungsund blommar snödroppar och vintergäck, men så långt har det inte kommit här på lite högre höjd.

    Olle

    SvaraRadera
  5. Jo, det här med att göra sig av med böcker är inte lätt. Men det finns en del som man inte gillar fast man tragglat sig igenom dom, andra som man kanske läst en 3-4 gånger och tycker att det räcker. dom kan jag göra mig av med. Men sen finns det naturligtvis böcker som jag aldrig skulle kunna ge bort - även om jag vet att jag förmodligen aldrig kommer läsa dom igen. Men LÄTT det är det inte!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera