söndag 14 juni 2015

Rhododendron ponticum - en sorglig historia

Rhododendron ponticum `Kokardia´ i vår trädgård
I slutet av 1700-talet introducerades Rh. ponticum i Storbritannien, något som många idag nog önskar att det aldrig skett. Antagligen var det den rena arten som planterades i slotts- och herrgårdsträdgårdar och som så småningom rymde från trädgårdarna och började invadera naturen.

Det är svårt för utomstående när man ser och beundrar den blommande växten, att förstå vilken skada den åsamkar på Storbritanniens flora och fauna. Den är oerhört expansiv och förökar sig både vegetativt och med frö, kan bli upp till 5 m hög. Den förstör skogar, hedar, rasbranter och stränder vid vattendrag. Den påverkar och förstör våtmarker när grenarna med sitt täta bladverk täcker ljustillgången till våtmarken medan huvudstammen och rötter växer vid sidan i torrare mark.

Där den fått fäste expanderar den snabbt och annan växtlighet slås ut på grund av ljusbrist. När den naturliga floran försvinner dör även insekterna som är beroende av den inhemska floran och hela näringskedjan påverkas eftersom även större djur som är beroende av insekterna i sin tur, inte hittar mat. Ett sorgligt exempel av många  på vad som sker när den viktiga biologiska mångfalden skadas. Den lilla hasselmusen har blivit ett offer för växten, hasselbusken är utkonkurrerad av Rh. ponticum. Man beräknar att ca 52.000 hektar är påverkade av Rh. ponticum varav 30.000 hektar utgör naturreservat. Den bekämpas både mekaniskt med maskiner och med stora mängder glyfosat, kostnaderna för bekämpningen är extremt höga.

Den enorma och vackra blomningen är förstås väldigt attraktiv för pollinerare som väljer bort andra naturliga växter som då inte kan bilda frö.

Rh. ponticum används mycket i hybridisering och här i trädgården finns flera storväxta ponticumhybrider som planterades i början av vårt trädgårdsliv.

Här en ponticumhybrid `Blue Peter´ som varje år producerar en riklig blomning men utifrån  mitt sätt att se på Rhododendron så saknar den övriga tillgångar, dessutom blir den alldeles för stor.


Rh. ponticum `Kokardia´ har blommat otroligt i år också. Vi hade ingen aning om dess växtkraft när vi planterade den men hade lite tur och den fick en plats där det fanns utrymme att expandera.

Jag har inte sett några rapporter om att Rh. ponticum börjat rymma från trädgårdarna i Sverige. Jag antar att vårt klimat även denna gång räddat oss från en icke önskvärd gäst i vår natur. Om någon undrar så nej, jag skulle inte plantera dem idag med den kunskap jag har.

Här en film om hur växten bekämpas med maskiner på en plats i Storbritannien.

6 kommentarer:

  1. Oj, jag har aldrig hört talas om detta förut. Intressant men sorgligt. Men jag minns från min barndom då vi bodde i södra England, att det fanns enorma Rhododendron i närheten av vårt hus. Så klimatet där är väl gynnsamt för Rhododendron...fuktigt och mildare vintrar. Vi har bara en Rhododendron i vår trädgård, men den får kämpa för att överleva kyla och torr sandjord, så den blir nog aldrig märkvärdigt stor eller pampig. Tack för ett intressant inlägg/ Titti

    SvaraRadera
  2. Tack Titti! Troligt att det var en Rh. ponticum du minns från din barndom. Den här expansionen av en invasiv växt har ju pågått länge och som alltid brukar man vakna för sent. Här i Sverige har vi också en del att uppmärksamma och åtgärda men myndigheterna rycker på axlarna - de är ju så fina!

    Beträffande din egen lidande planta kan du muntra upp den genom att ge den rikligt med okalkad och ogödslad grov torv som du blöter innan, alternativt några påsar Rh. jord. Vattna vid torka och ge några givor Rh. gödsel till våren. Ta försiktigt bort fröställningarna om den blommat i år. Den kommer att belöna dig!

    SvaraRadera
  3. Det är nog tur att jordmånen här på ön inte alls passar rhododendron annars skulle väl dom ha tagit över helt. Klimatet för övrigt är ju annars perfekt. Fuktigt och varmt.
    Själv har jag ännu inte hämtat mig utan får nog åka fram och tillbaka till sjukvårdsinrättningarna varje dag ett bra tag till, men det går åt rätt håll. Idag körde jag själv till Visby (4,5 mil) för första gången. Rolle fick ledigt från chaufförsjobbet. Passade bra eftersom det ÄNTLIGEN kommit 7 mm regn, så han slapp vattna och han kunde inte klippa gräset. Men göra nått i trädgården lär det nog dröja veckor/månader innan jag kan göra. På torsdag ska jag också få reda på om det blir någon efterföljande cellgiftsbehandling. Blir det det så så spricker nog min semesterplanering tyvärr!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  4. Intressant att få veta mer om invasiva Rhododendron ponticum som jag helt ovetandes tyckt vara så vacker i engelska skogar. Å andra sidan är ju parkslide också vackert men inget man vill ha och allra minst förvildad i naturen.
    Flismaskinen i filmen imponerande, men det känns rätt klumpigt med stora maskiner bland fina träd. Säkert lätt att stöta mot och skada barken.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Detta togs upp för ett antal år sedan i tv i något trädgårdsprogram - minns inte i vilket. I och med uppvärmningen av vårt klimat (undantag i år brr...!) så är risken överhängande även för oss. Själv har jag inga hybrider av den, men undrar om någon granne har den/dessa därför att vårt område är extremt rhododendrontät, de trivs helt enkelt väldigt bra i våra trakter och jag har sett i "vår" skog fröplantor av roddar.
    Det är mycket sorgligt och din beskrivning av skadeeffekterna belyser väl problematiken.

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de pågående klimatförändringarna kommer att påverka vår natur i allra högsta grad. Det är svårt att förstå att på t.ex. Nya Zeeland håller importerade Clematis som rymt från trädgårdarna på att ta död på träd som tillhör den Nya Zeeländska naturen. När träden försvinner dör också insekter och djur som är beroende av dem. Jag skulle önska att våra myndigheter (Jordbruksverket) var lite mer på offensiven när det gäller invasiva växter och deras inverkan på vår natur. När skadan är skedd ökar kostnaderna snabbt men än sover visst Törnrosa gott.

      Radera