torsdag 30 juli 2015

Mossiga bilder

Den regniga sommaren gillas av mossan, mossplanteringarna har aldrig varit så vackra som nu. Mellan regnskurarna lyckades jag ta några bilder, utan solljus blir det mörkt men mossan lyser desto mer.


Blåmossan Leucobryum glaucum har återhämtat sig efter fjolårets torka


Skenhasseln Corylopsis spicata trivs också i regnet.


Okänd hosta med vackert bladverk lyser i kapp med gulbarrig höstljung och mossa


Mossbeklädda stenar i bakgrunden, där har jag inte varit inblandad


..och gången upp till den högst belägna sittplatsen


8 kommentarer:

  1. Så vacker den är, din mossträdgård! Bevis på att det går att skapa en magisk trädgård även utan en massa blommor!
    Allt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  2. Så frodigt och fint det är hos dig nu! Säga vad man vill om den här sommaren, men jag tycker ändå det är skönt att slippa oroa sig för torkan och det är skönt att slippa vattna!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  3. Så utrolig vakkert du har klart å få det med mose i hagen! Jeg er veldig glad i mose og prøver å få den til å gro flere steder, men får intrykk av at mange i norden ikke vet å verdsette den. Det MÅ de jo gjøre etter å ha sett dine bilder! :-D
    Hvordan har du forresten klart å få blåmossa til å vokse slik? Har du kjøpt frø, eller planter?
    Ha en fortsatt riktig fin sommerdag.
    stein

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stein!

      Ja, mossan finns det nog delade meningar om men på rätt ställe är den en tillgång, jag gillar den i alla fall. Blåmossans naturliga växtsätt är kuddformat, den växer mycket långsamt ca 1 cm i året. Du kan hitta den i naturen, i blandskog där skogen inte är alltför tät och mörk.
      Mossor har inga rötter utan de tar sin näring och fukt ur luften, den här regniga sommaren har varit perfekt för mossorna.

      Jag sätter dem på ett underlag med surt pH värde, täckbark, barkmull eller ett tunt lager fuktig torv fungerar bra.

      Radera
  4. Imponerande vackert! Måste bara fråga - Har ni inga trastar som sliter i mossan? Här växer mossan bra men blir upp dragen i små tussar av trast som letar mask.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det händer ibland men den här sommaren har det bara hänt några gånger. Värsta attackerna på mossan brukar ske när koltrastungarna lämnar boet. Jag plockar tillbaka det som går, sedan tar det något år innan den växer ihop igen.

      Radera
  5. Aha, det är dina starar också som flaxat hit :) Sist hann jag räkna 30 stycken innan de flög opp. Trastarna tar lite om morgnarna, stararna dagtid och så kajorna på sin kvällsrunda hem till jätteaspen i skogen intill. Där mossorna också är vackra, men någon blåmossa har jag inte där. Kam och palm är det mera av. I våra torvblock tar björnmossan tillbaka revir så andra göre sig icke besvär. Önskar ibland en sådan mossdunge som er ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte utan att jag blir avundsjuk på att ni får se starar så långt inne på sommaren, här försvinner de omgående när ungarna är flygfärdiga.

      Men visst är det tråkigt om de äter upp alla bär.

      Du får väl göra en mossdunge, inte svårt alls, hösten är en bra tid att flytta lite mossa.

      Radera