Surjordsväxter som grupp, om man nu kan säga så, tillhör favoriterna i vår trädgård. De är inte alltid lätta att hitta, man får leta hos specialplantskolor och på trädgårdsamatörernas växtmarknader, där brukar utbudet vara stort. De stora växtkedjorna saluför dem sällan, växterna är inte tillräckligt kommersiella, många vissnar ner efter blomningen och kan inte stå i en liten kruka en hel säsong, en kruka med enbart rötter är inte säljbar om man inte känner namnet på växten. Förmodligen en av anledningarna till att utbudet är så fantasilöst och enahanda hos de dominerande växtgiganterna. Jag har köpt många krukor där inget synts ovan jord och det har alltid fungerat.
Dodeacatheon dentatum `Red wings´ tolvgudablomma - en tidigblommande vårväxt som trivs i fuktig miljö i halvskugga/vandrande skugga. Finns i flera namsorter.
Trillium finns i många varianter, här Trillium albidum ( doftande ) samt Trillium kurabayashii
Primula släktet är stort men såvitt jag vet kan de flesta vivor planteras i både surjord och alkalisk jord, undantag kan nog finnas. En del vivor kräver surjord som t.ex. de japanska vivorna. Praktvivan Primula siebolddii går att odla i både och, fuktig och inte för solig växtplats.
Samma växtbetingelser gäller även för den vackra sorgklockan Uvularia grandiflorum
Blå presidentsippa Jeffersonia diphylla är ljuvlig att se under tidig vår. Bladen blir kvar även när blomman vissnat ner, har odlat den i vanlig jord och surjord och båda går bra.
Den vackra blodörten Sanguinaria canadensis, ett absolut måste om man bara har en enda surjordsrabatt till sitt förfogande, mycket odlingsvärd trots den korta blomningstiden.
Hundtandsliljor är surjordsväxter men jag har faktiskt odlat den gula Erythronium `Pagoda´ i vanlig trädgårdsjord men kan inte garantera att det fungerar för samtliga namnsorter. Här en vacker representant för släktet Erythronium californicum `White beauty´
En städsegrön miniatyrbuske som trivs i skugga är Polygala chamaebuxus Vår herres strumpor.
En tidigblommande skönhet är också lunddockan, här Glaucidium palmatum `Album´
Primula cortusoides purpurviva får avsluta det här inlägget, återkommer med fler växter för surjordspartier. Purpurvivan går förövrigt att odla i både torvjord och vanlig jord.
Härligt inlägg Gunilla! Visst är det fint med dessa lundväxter.
SvaraRaderaPå tal om att inte kunna ta upp näringsämnen i fel sorts jord så är det ändå märkligt att många kalkföredragande växter kan växa i lågt pH medan de kalkskyende inte alls trivs i kalkrikare jord.
Presidentsippan har en kort blomningstid (hos mig i varje fall), men bladen håller länge, precis så som du säger.
Jag har både den blågrå och den vita lunddockan. Det är många som tycker att den vita är finare än den andra. Jag tycker precis tvärtom. Den vita sprider sig hyfsat ohämmat hos mig medan den blå-grå håller på att försvinna.
Trillium kan man heller aldrig få för många av, men hos mig trivs de in te så överdrivet bra. Har du några råd att ge?
Ha det fint!
/Anja
Önskar jag kunde ge några goda råd om Trillium men det kan jag inte. De är nog bland de mest egensinniga växter jag odlat. Ibland hoppar någon planta över en säsong för att sedan dyka upp igen. Att sedan mössen verkar gilla dem och gärna biter av bladen när de dyker upp på våren gör det hela inte enklare. Trillium nivale snötrillium, som jag tycker är en av de vackraste företrädarna för släktet har mössen tagit bladen på två vårar i följd så få se om den orkar komma igen.
RaderaHienoja lajeja metsäpuutarhaan. Lumikkisi näyttävät kerrassaan kauniilta ja kolmilehdet ovat erikoisia!
SvaraRaderaMan bara älskar de växterna! Tack för ett intressant inlägg och fina bilder.
SvaraRaderaHa det gott!
Så vakre planter du viser bilder av.
SvaraRaderaJeg la spesielt merke til Trillium kurabayashii og Uvularia grandiflorum.