tisdag 6 juni 2017

VISA HÄNSYN I NATURENS BARNKAMMARE!

Detta är ett högaktuellt gästinlägg från min gode vän Olle som är en stor naturkännare och en skicklig djurfotograf. I synen på naturen och allt som lever där delar jag Olles värderingar.

Nu på försommaren är naturen en stor barnkammare. Det är en underbar tid, men också en känslig sådan då man måste visa hänsyn i markerna. Jag blir alltid så ledsen och upprörd när folk inte förstår det. Idag (5/6) på morgonen fick jag se en hund som jagade en råget i full fart över ett stort, öppet fält. Det kan ha varit rågeten här på bilden, för den är tagen i närheten ett par dagar tidigare. Någon hundägare syntes inte till. Snälla ni, släpp inte era hundar lösa i markerna vid den här tiden!!! Även en snäll hund är i grunden ett rovdjur och en dödlig fara för ett litet kid, som den lätt kan bita ihjäl utan att ägaren märker någonting. Dessutom finns det fortfarande högdräktiga rågetter, som mycket väl kan kasta sina kid i förtid om de blir hetsade. Mellan 1/3-20/8 är det förbjudet att ha hunden lös i markerna. Tyvärr är lagen lite luddigt skriven, men Naturvårdsverkets tolkning är så gott som alltid att den måste vara kopplad.

Att ni själva inte rör några vilda djurungar är väl självklart, eller hur? Ett rådjurskid som ligger ensamt och trycker är INTE övergivet, även om mamma oftast inte vågar sig fram när det finns människor i närheten. Har någon tagit i ungen gör det inget, för lukten spelar en mycket liten roll i kontakten mellan get och kid i början. Kiden är helt luktlösa för att inte räven ska kunna nosa upp dem. Men det är en riskfylld strategi, för om de saknar lukt kan ju mamma inte nosa upp dem heller! I stället präglas hon på platserna där kiden ligger, som alltid är en bit ifrån varandra för att räven inte ska hitta alla på en gång. Efter ett par veckor blir kiden allt rörligare, och om de då skrämda rusar iväg för långt och lägger sig och trycker på fel ställe är det inte säkert att mamma hittar dem. Visst lockar mamma och barn på varandra, men även det har sina risker. Ljud kan höras även av andra än de är avsedda för. Hittar ni ett kid är det alltid bäst att lugnt gå därifrån och lämna det ifred.

Det är förstås inte bara rådjuren som har små ungar nu. Det har även harar, rävar, ja så gott som alla djur och fåglar i våra marker. Samma sak gäller även där: Låt ungarna vara, och om barnen kommer med någon unge så lägg tillbaka den där den hittades! Och som sagt, låt inte hunden springa lös i markerna. Märker ni att en kull fågelungar är på väg att flyga ut i trädgården, är det också bra att hålla katten inomhus någon dag. Däremot vill jag inte hindra någon från att själv ge sig ut i naturen nu. Det händer så otroligt mycket spännande på försommaren, och för en försiktig, hänsynsfull åskådare finns hur mycket som helst att upptäcka. Ju mer man lär känna naturen, desto mer inser man hur skört livet kan vara. Och hur fantastiskt det kan vara att ta del av allt som sker utan att störa.

Olle Arvids
 

10 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Flott at du minner folk på dette. Jeg blir så sint på folk som slipper løs hundene sine på denne tiden av året, for de løper jo etter rådyrene. Jeg har sett det selv, og jeg føler veldig med dyrene som blir jaget. De små ungene kan jo ikke verge seg eller beskytte seg mot hundene.

    Klem

    SvaraRadera
  2. Tack för den pedagogiskt fint upplagda vädjan. Det är så svårt för undertecknad att förstå att man ens ska behöva påminna folk om detta.
    Dessutom fick jag lära mig något jag inte visste innan som t. ex. att de små kiden saknar doft. Då är det riktigt begripligt hur illa det är om man flyttar på en unge som man tror är övergiven. Men, det händer faktiskt ATT ungar är övergivna - överkörda av bilar t. ex. NÄR kan man vara säker på att en unge faktiskt är övergiven och vad gör man då?
    Själv har jag skogen som närmaste granne med mycket vilt i . Vi har viltstängsel mot skogen så att jag slipper att bli irriterad av rådjurens "okynnesbeteenden" i trädgården eller "hamlande" älgar. Nu kan jag njuta fulla drag av deras närvaro. Vi brukar "snacka" med varandra genom stängslet utan "no hard feelings":-). Visserligen kastar rådjuren ibland längtansfulla blickar på Anjas Delikatesshörna, men skogen bjuder på massor av delikatesser så här års också.
    Ja, vad vore tillvaron utan skogens mystik?

    Tack för inlägget!
    Önskar en trevlig 6/6!
    Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt trevliga svar Anja! Så länge mamman är i livet överger hon i stort sett aldrig sin unge. Enda gången man kan utgå från att ungen är i nöd är om man hittar mamman död. Om du tar kontakt med organisationen KFV (Katastrofhjälp för fåglar och vilt) med hemsida http://www.kfv-riks.se/ kan de ge mer information om vart du bör vända dig. Det är lite olika beroende på djurslag mm. Själv får du inte ta hand om ett vilt djur i mer än 48 timmar, och ju fortare djuret kommer till någon lämplig fosterförälder desto bättre är det. Att hitta svensk information om hur man hjälper vilda djur är inte så lätt. Tänk om det hade funnits svenska motsvarigheter till t ex tyska rådjurskidshjälpen http://www.rehkitzhilfe.de/ (vars eldsjäl Carla Winhausen har lärt mig det mesta jag kan om rådjursmatning på vintern)eller ekorrhjälparna http://eichhoernchen-notruf.com/ som också gör ett fantastiskt arbete. Men som sagt, jag rekommenderar ingen att ingripa så länge mamman kan vara i livet.

      Olle

      Radera
  3. Det finns många att värna om ute i naturen.

    SvaraRadera
  4. En viktig påminnelse som ju borde vara helt onödig - trist att folk inte tar hänsyn! Inte visste jag att kid saknar doft, intressant att få lära sig något nytt :-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Bra med en påminnelse - Det med lukten visste inte jag heller:)
    Nu borde nog regnet komma till dig också!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  6. Hei!
    Innmari viktig det du skriver om. Må vise omtanke for naturen rundt oss. Rart å høre om hvordan naturen beskytter seg mot farer.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  7. Tak for et godt indlæg. Jeg blev selv meget klogere omkring dufte.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  8. Tack för era trevliga kommentarer! Roligt att ni gillar mitt gästinlägg.

    Olle

    SvaraRadera
  9. Informativt och viktigt att påpeka. Allmänbildningen i dessa frågor är nog ganska låg.
    //Helene

    SvaraRadera