tisdag 1 maj 2018

Lite nytt till trädgården

I lördags hade våra goda vänner Håkan och Birgitta på Lindbro trädgård årets första Öppna trädgård. En alldeles fantastisk trädgård är det som bjuder på massor av inspiration. Just nu finns mängder av blommande Trillium överallt i trädgården samt den största samling blåsippor jag någonsin sett i en privat trädgård. Jag rekommenderar gärna ett besök för den som söker idéer och kanske letar efter mera sällsynta växter i odling. Vi kom hem med en back fylld av plantor, blåsippor, Trillium, primulor, några nya Oxalis och lite till. Utöver blommande vårprimörer präglas trädgården av massor av Rhododendron, Magnolior, barrträd och ljung. Tyvärr hade Calluna gått samma öde till mötes som i vår trädgård.


På söndag blev det en ny utflykt till Björn på Linudden en liten privat plantskola som håller ett helt annat sortiment mot vad de stora kedjorna gör, kan verkligen rekommendera ett besök där också. 

Nya sorter av hundtandsliljor, några nya okända lökväxter, mini - hostor, Trillium igen och ett väldigt snyggt exemplar av Rhododendron pronum. En vildart som jag har tidigare i trädgården men som fått skador av tjältorkan i år. Den här plantan var så välväxt, omöjlig att avstå från.

Jag har planterat många Trillium under åren med trädgård, inte alltid så framgångsrikt. Ibland är de borta några år för att sedan plötsligt dyka upp igen. Trillium är lundväxter men inte utpräglade surjordsväxter. Jag har ofta samplanterat dem med Rhododendron i torvjord och det ger nog inte de bästa förutsättningarna. Nu skall jag testa med vanlig jord och grusblandning för god dränering.

Snötrillium Trillium nivale skall få en ny chans, förövrigt min favorit bland alla vackra Trillium.


En ny Adonis hittade jag också A. amurensis `Fukujukai´ en av de många japanska sorterna.


Jag vet att bland mina läsare finns duktiga pionkännare. Jag fick nämligen en pion av Björn på Linudden, med ett namn som jag aldrig tidigare hört. Enligt Björn är den ovanlig och när jag försökte tolka den otydliga namnetiketten blev det P. ladogaensis. Jag kollar alltid upp växterna på nätet men suveräna Google hittade inte en enda pion med detta namn. Den liknar svavelpionen i bladutspringet men enligt Björn skall denna blomning vara rosa. Någon som har en briljant idé om vilken pion detta kan vara?


Nu håller jag på och gör nya namnetiketter till växterna, jag planterar aldrig ut en enda växt utan att den är försedd med en riktig namnskylt, lämplig sysselsättning denna regniga dag.

13 kommentarer:

  1. Oih, kaikki kasveja joita minäkin haluaisin (lisää) puutarhaan! :)
    Kaunista toukokuuta, Gunilla! Kram!

    SvaraRadera
  2. I am especially happy to see the Trillium, Marit. It is the official flower of the Province of Ontario and our woods are starting to fill up with it.

    SvaraRadera
  3. And I forgot to mention, congratulations on your new, bright, colourful header.

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla

    Tror jag har hittat din pion: P. daurica subsp. mlokosewitschii = P. mlokosewitschii, P. lagodechiana. Altså et annat namn för svavelpion. andra anser den för att vara en naturlig hybrid P. mlokosewitchii x caucasica.
    Kul!
    Fina köp du gjort, verkligen många favoritter!

    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack Karsten! Anade att du skulle klura ut det, en riktig växtdetektiv som du är! Pioners ursprung är komplicerade och ännu svårare blir det när inte alla är överens.

      Radera
  5. Hej Gunilla!

    Så mye fint du har fått kjøpt! Mange favoritter der ja, og Trillium nivale er jo utrolig vakker.
    Her har lyngen/calluna klart seg fint, men så har den også vært begravd av en meter med snø ;)
    Klem!

    SvaraRadera
  6. Du har virkelig fått kjøpt mye fint:-) Trillium nivaleer vakker, og ser så sunn og flott ut. Har et par som ikke kommer opp i år, mens de andre er frodige og flotte. Kanskje tenke litt mer på hvor vi planter nye.
    Ha en fin kveld/Eirin

    SvaraRadera
  7. Vilken helg ni har haft! Grattis till fina fynd! Jag besökte Håkan och Birgitta för ett par år sedan och kan bara instämma - verkligen en trädgård att njuta av och hämta inspiration i! Och Björn på Linudden måste man bara besöka, det brukar bli en årlig utflykt dit också:-)
    Jag har samma erfarenhet med Trillium som du har, de försvinner eller så minskar de för varje år. Jag har också mina planterade i sur jord, men har precis som du funderat på en annan "taktik" för min nyinköpta T. erectum - den kommer få bo i stubberiet istället för i torvbäddarna.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla
    Flotte planter du har købt, jeg bliver helt misundelig :) Især den hvide trillium er flot, jeg kan godt forstå, at det er din favorit, hvor er den smuk. Adonis skulle jeg også gerne anskaffe mig.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Hej Gunilla!
    Åh så många fina växter ni kom hem med. Din snötrillium är utsökt. Hoppas den vill ta sig. Tack för tipset om Linudden. Där kommer det definitivt att bli ett besök. Och så roligt att Karsten redde ut mysteriet med pionen. Tyckte väl att den såg väldigt mycket ut som en svavelpion i bladverket.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  10. Nu er du da rigtigt kommet i forårshumør! Ønsker dig held og lykke med de mange fine planter. Jeg er sikker på de vil føle sig hjemme i din have. Men pæonen kan jeg slet ikke hjælpe med...

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  11. Hej Gunilla!
    Härligt med nya växter och besök i fina trädgårdar. Du gjorde många fina fynd. Jag är riktigt dålig på namnskyltar, tror att jag skall komma ihåg vad växterna heter, men det gör jag ju inte.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  12. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera