onsdag 24 oktober 2018

Dags att omvärdera vår syn på vatten?

Under större delen av mitt liv har jag tagit tillgången till rent vatten för given, de kommunala vattenkranarna har alltid levererat vårt viktigaste livsmedel, rent vatten. Numera boende på landet med egen brunn har insikten drabbat mig om hur livsviktig vattentillgången är och hur klimatförändringarna kommer påverka tillgången till rent vatten i framtiden.


Endast 3 % av jordens vatten är sötvatten och av det är ca 2% is som är bundet i glaciärer, återstår en ynka liten procent sötvatten för människor, växter och djur att dela på. Det är den mängd vatten som håller oss vid liv, som gör det möjligt att producera våra livsmedel och som gör att våra trädgårdar vaknar till liv och grönskar varje vår.

Kan vi lita på den kommunala vattenförsörjningen i framtiden? På många håll är vattenledningarna gamla och underdimensionerade och byggdes långt innan någon hört talas om klimatförändringar. Under torkan i somras uppstod stora kapacitetsproblem. I ytterområdena sjönk trycket i ledningarna och ur duschen kom endast droppar med vatten. Många kommuner tvingades inför ett bevattningsförbud.

Kommunerna hämtar sitt vatten antingen från sjöar och älvar, vatten som måste renas eller från grundvatten som är en  opålitlig resurs i tider av torka. Avsaltning av sjövatten som pågår på en del håll är inte en hållbar lösning, processen kräver stora mängder energi som ökar våra utsläpp och blir en ond cirkel. Ett problem kan inte lösas genom att man gör mer av samma sak som en gång orsakade problemet.



Bilderna tog jag i september, det är dammarna som reglerar vattenståndet mellan de stora sjöarna Hjälmaren och Mälaren och det är härifrån kommunen hämtar sitt dricksvatten. Normalt forsar stora mängder vatten här mot bakgrunden av ett öronbedövande dån, en ljudnivå som omöjliggör en normal konversation.  Små rännilar av vatten kan man se och växtligheten har vuxit sig stor så jag  antar att det varit torrt här under en längre tid. Vattnet rinner vidare ut i Eskilstuna å på sin väg mot Mälaren.


En bild från Eskilstuna ån som rinner genom centrum. Här syns tydligt det låga vattenståndet, fontänernas konstruktion skall inte synas över vattenytan. Bilden från oktober.


Längre ner längs ån finns ett vattenkraftverk, vattnet driver turbinerna som genererar miljövänlig energi. Här brukar det forsa fram vatten och luften vara fuktig och dimmig av det framrusande vattnet. Nu är det tyst och stilla, inga turbiner igång och botten med stenar och sjögräs utgör en nästan spöklik syn. På stenarna sitter sjöfåglar och letar mat i det grunda vattnet.

SGU grundvattennivå för ett år sedan, oktober 2017

SGU grundvattennivå oktober 2018

12 kommentarer:

  1. Living as we do right in the middle of the Great Lakes, I think our water supply is relatively safe, but globally water is a huge issue. There is little doubt that we are all going to have to modify our practices when it comes to water, and I am sure that in some places around the world wars are going to be fought over water, the Middle East for example. And at some point, here in North America it is no longer going to be acceptable to build golf courses in the desert with huge volumes of water diverted from other uses to serve only the privileged few.

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!

    Ja, vann er utrolig viktig, og for oss med brønner har denne sommeren gitt oss litt å tenke på. Derfor har vi nå boret etter vann. Alt er ikke helt ferdig enda, men jeg håper at vi i fremtiden kan slippe å bekymre oss for om vi har nok vann her. Vi må tenke nytt globalt sett også, for vann blir det for lite av i fremtiden.
    Elven forbi her har også veldig lav vannstand. I oktober måned så langt har det kun kommet 9 mm med regn. Det er ikke normalt om høsten her med så lite nedbør. Håper at det snart kommer noe!

    Klem!

    SvaraRadera
  3. Hei Gunilla! Tärkeää asiaa ja hienoja kuvia.
    Tässäkin asiassa olen aika pessimistinen. Perheessä käytämme vettä kotitaloudessa säästeliäästi ja valitsemme pihalle kasveja, jotka eivät juuri tarvitse kastelua, eikä Suomi muutenkaan ole vesipulan ensimmäisiä uhreja, mutta globaalisti tämä tosiaan on vakava ongelma ja tuntuu ettei sen hoitaminen järkevästi tule onnistumaan.
    Anteeksi taas synkkä kommenttini. Sinun mukavat kommenttisi sen sijaan piristävät aina. :) Halaus!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Det er skræmmende med den mangel på vand. Hos er vandhullerne ved at udtøre, og jorden er knastør igen, skønt vi fik en del vand for 2 mdr. siden.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det er tankevækkende billeder, du viser i dag. Jeg spekulerer på, om der er forskellige mængder grundvand i vores to lande, for selvom vi havde tørke i tre måneder, var det kun få steder, der blev nedlagt vandingsforbud.

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla

    På sätt och vis var det kanske bra att vi fick denna sommar. Vattenbristen kom på agendan!
    På kort sikt hoppas vi på de 24mm de lovar på tisdag: Att vädret ska bli "bättre"
    På lång sikt, som en början, hoppas jag att avtalet från klimatkonferensen i Paris 2015 kommer att förverkligas, vi får se!

    Super att du tar detta upp!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  7. Kommunen jeg bor i hadde ikke vannrestriksjoner i sommer til tross for tørken, men kommunene rundt hadde. Tror vi må ha tatt igjen det tapte nå for det har mer eller mindre striregnet siden august. Jeg syns vi sløser mye med vannet i det daglige, mens vi venter på at vannet skal bli kaldt nok til å drikke, eller varmt nok til å dusje, når vi tapper ut nesten rent oppvaskvann etc, vi skulle kunne gjøre mer bruk av gråvannskummer som samlet opp brukt vann, og som f eks kunne brukes til vanning, noe jeg tror de gjør mange steder lenger sørover. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla! Så som alltid är det lärorikt och tänkvärt att läsa dina inlägg.
    Bilderna är sagolikt vackra.
    Kommer ihåg att jag intresserade mig för miljön för mycket länge sedan. Det uppvaknandet fick jag genom boken Plundring, svält, förgiftning 1967, Hans Palmstierna. Det som jag kommer ihåg idag, 45 år senare, är hans reflektion över människans intelligens kontra känsla. Han menade att det finns gott om intelligens att lösa uppkommande problem men, den är inget värt om den inte tas emot även emotionellt. Han menade att det finns gott om intelligens i världen men ont om empati och känsla.
    Ha en go helg!
    /Anja

    SvaraRadera
  9. Tror/upplever att de flesta av oss har alldeles för liten kunskap om det vatten som 'enkelt' kan användas som dricksvatten. Här i norden, norra Europa har vi aldrig behövt bekymra oss. Kommer ihåg en sommar i det som är nuvarande Kroatien och ilskan över vattenslöseri från fastighetens ägare. Jag var svensk och okunnig. De använde allt vatten mer än en gång... Mina indiska kollegor är helt förundrade över hur vi, framförallt amerikaner slösar med vatten.

    Tyvärr underlättar inte våra egna lagar kring avlopp tex för att spara vatten. Då hade vi börjat fasa ut vattentoaletter för ett antal år sedan. Nu är det dyrare och mycket krångligare att baxa en vattensnål och återanvändande avloppslösning genom regelverket...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  10. Vackra bilder med allvarligt budskap! Vattensituationen är väl redan katastrofal på många håll i världen och vattnet ingår ju i ett kretslopp runt klotet. Läget känns verkligen som fem i tolv. Värst tycker jag nog det är att de flesta av oss spolar toan med kommunalt renat vatten. Många gånger så mycket som fem liter/spolning även med snåltoa blir det en hel del. Här är ett område där det finns hållbar teknik och där man lätt skulle kunna göra på annat sätt. Vad behövs? Kunskap? Bidrag? Lagstiftning vid nybyggnation?
    Det gäller att inte tappa sugen i miljötänket utan tänka på myrorna som alla drar sitt strå till stacken. Varje liten miljömedveten handling hjälper och alla kan göra nåt. Även om man inte kan se den direkta kopplingen mellan att snålspola och klimatfrågan så finns den där precis som att man inte behöver förstå hur ett kretskort fungerar för att inse att datorn inte fungerar om de blir skadade.
    När man har egen brunn, har vitsen med att spara på vattnet varit mycket påtaglig de senaste två åren. Flera grannar har blivit helt utan vatten, nån har djupborrat, bönderna har slitit med att hålla djuren otörstiga.
    Automatiskt har jag också börjat spara. Måste man spola efter varje kissning, nej, det kan räcka med varannan. Har blivit snabbare på att duscha. Återanvänder vatten i större utsträckning utomhus och samlar kubikmeter från taken till bevattning. Det känns bra och även om det låter som en droppe i havet när man sätter i samband med klotets vattenbrist, så har jag dragit mitt strå till stacken.
    En annan het potatis i sammanhangen är flygresorna som påverkar klimatet som påverkar vattnet. Handen upp den som är beredd att avstå sin Thailandresa för klimatet (min hand är uppe).
    Allt gott och kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette för din kommentar, jag vet att du har stor kunskap om miljö- och klimatfrågor. Att vi alla, liksom myrorna bör och kan dra våra strån till stacken är en bra liknelse, det duger inte att vänta på att något skall hända. Det som skall hända är vi.

      Nyhet i veckan; floden Rhen som är Europas största transportväg på vatten har nu ett vattendjup på 70 cm, godstransporterna stoppas pga av den låga vattennivån.

      Radera
  11. Hej Gunilla!
    Vackra men tragiska bilder. Uttrycket "bröd och skådespel åt folket" dyker upp i mitt huvud. Vi ägnar oss åt gastronomiska utflykter och TV medans vår jord går under. Varför är det så tyst om vad som händer i media, i politiken??? Det verkar som om de blundar och kör ......

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera