söndag 5 januari 2020

Vår stenrika trädgård i Sörmlandsskogen

Julen 1998 när vi flyttade ut i skogen till Hagtorpet hade jag ingen aning om att jag skulle bygga upp en trädgård på denna steniga mark, jag ville bara plantera lite "blommor" runt huset. Hagtorpet är en jordbruksfastighet och den senaste ägaren drev en vildsvinsfarm här, hela fastigheten var ingärdad  med stora stängsel och i ladugården slaktades grisarna. Ingenstans fanns något som liknade en rabatt, endast träd, sly, ogräs och sten.


Tidig vår framträder stenarna väldigt väl, det är sten överallt och det finns lika mycket under som ovanpå marken. Alla stenar som grävdes upp gick inte heller att använda så det blev stora högar som vi sedan fraktade bort i skottkärran, plats att dumpa stenarna fanns det gott om.


Jag är inte så förtjust i symmetri i trädgården och här var de stora stenarna till stor hjälp. De går inte att flytta med handkraft så det var bara att hitta vägar runt dem för att komma fram och den vägen var aldrig rak.





Den sten som grävdes upp blev inte bra till gångarna, det var ett oändligt pusslande för att få de kantiga stenarna att passa. Vi började åka till ett grustag som krossade kullerstenar och där fick man plocka så mycket som rymdes på en släpkärra av de vackra stenarna för lite kaffepengar till killarna som jobbade där.



Varje säsong erövrade vi en bit av den omgivande skogsnaturen, grävde och forslade bort alla ogräsrötter och dålig jord, ersatte den med ny jord för planteringar och satte sten, mängder av sten till gångarna för att binda ihop hela trädgården.






För att undvika att det blir för stelt försöker jag alltid lägga in några större stenar vid gången. Det är knepigt kan jag säga för vi är så strukturerade i vårt sätt att tänka, hjärnan vill rada men jag vill det inte. Många timmar har jag ägnat enbart till att flytta dessa stenar i olika positioner tills jag blev nöjd.

April månad i skogsträdgården, jag kallar den här delen så för den ligger längst upp i trädgården. Mycket sten men inga stengångar, jag valde att sätta täckbark på gångarna istället. Passar bättre här uppe och är väldigt trevligt att gå på, mjukt och fint. Det bör fyllas på ungefär vart tredje år för barken förmultnar förstås och blir till jord, går relativt enkelt att fylla på ny täckbark.
Vi var tvungna att skydda trädgården mot djur, framförallt vildsvin så hela trädgården samt en stor del av det som vi använder som tomt är omgärdat med elstängsel. Inte så trevligt, det kräver en del arbete både vinter och sommar men man vänjer sig, alternativet är värre.




I skogsträdgården växer mestadels surjordsväxter som Rhododendron, Magnolior, barrväxter och ljung, torvrabatter alltså. Det tog mig ett antal år men när jag väl upptäckte den här typen av växter blev jag förälskad och så är det fortfarande. Växterna som trivs i den här miljön är och förblir mina favoriter i trädgården.






21 kommentarer:

  1. For et fantastisk arbeid dere har gjort, og så flott det har blitt!
    Hilsen og godt nyttår fra Anne-Kristin

    SvaraRadera
  2. Your garden is absolutely spectacular, Gunilla. You have successfully blended the natural features of the landscape with the effect that you wish to create, and have used plants wisely that are suitable for the conditions there. And - best of all perhaps - you have avoided the monotonous rectilinearity of so many manicured gardens, that look neat and tidy perhaps, but are singularly uninteresting. I would love to walk in your garden and if you would accompany me I could have no better guide!

    SvaraRadera
  3. Du har en fantastisk vakker hage! Jeg blir alltid inspirert når jeg ser bilder fra hagen din :-)) Takk for at du deler!

    SvaraRadera
  4. Et kæmpearbejde I har lavet, men hvor er det smukt. Mos på stenene og stenstier, jeg er vild med det. Det er fantastisk og du har sans for det. Dine rhododendron passer fantastisk ind mellem alle stenene, så smukt.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla!

    Det er et fantastisk jobb dere har gjort med all steinen, og det ser så fint ut. Jeg forstår godt at dere har satt opp gjerder mot ville dyr. Jeg hadde fått panikk hvis det var villsvin i nærheten.

    Klem!

    SvaraRadera
  6. Skønne billeder fra din have! Her, hvor vi bor, pløjer landmændene hvert år enkelte sten op på markerne. Sammenlignet med det er det nærmest ufatteligt, så stenet jorden er i din have

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla!

    Såg ditt inlägg redan igår men insåg att här måste jag ha tid att läsa och insupa alla vackra detaljer så under frukosten har jag nu suttit och läst ditt inlägg och njutit av alla bilder.
    Det var väldigt roligt att läsa om Hagtorpets historia. Att läsa om allt jobb ni lagt ner. Intressant det du skriver om hur hjärnan vill ha struktur och hur svårt det är att "bli ostrukturerad". Har märkt det själv i vår lilla rektangulära trädgård där jag från början anlade raka rabatter längs tomtgränserna. När jag sedan istället lät dom "bölja fram" och bli större såg plötsligt också trädgården större ut och framför allt intressantare.
    Bilderna med stenarnas mossmattor är som hämtade från en saga. Och när jag ser dina rhododendron som växer så naturligt bland skog och sten så tänker jag på en trädgård jag besökte i Cornwall för många år sedan. Där växte rhododendron längs mossbelupna stigar omringade av "vanlig skog". Det var som att vanda i en saga.

    Tack för en trevlig stund i Hagtorpets trädgård!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Ni har en vacker trädgård, och när man tänker på alla stenar, förstår man vilket jobb ni lagt ner. Täckbark använder jag också mellan odlingslådorna och runt trädgårdslandet. Enkelt att fylla på nytt och mjukt att gå på. Förr rensade vi ogräs men det slipper vi nu. Vackra växter, gillar dina hostor och rhododendron, vacker svavelpion. Er trädgård blir en del av naturen på ett fint sätt.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  9. Hello Gunilla, I love your rock garden. So many pretty plants, trees and flowers. I love the green mossy rocks and the path is pretty. Your garden looks so natural, lovely photos. Happy Monday, wishing you a great day and a happy new week!

    SvaraRadera
  10. Hej Gunilla

    "Hjärnan vill rada" Ja, detta behov - denna tendens har vi nog alla, men inte i samma grad tror jag. Vora trädgårdar är bra exempel på hur mycket...
    Super bilder!
    Fantastisk lilja där vid den gula pionen - är det Lilium pyrenaicum?

    Ha en trevlig vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, visst är det L. pyrenaicum. Otroligt att du kunde identifiera den från den dåliga bilden. Den är riktigt fin på våren när den blommar, på sensommaren angrips den av sin dödsfiende liljebaggen men den återkommer glatt nästa vår.

      Radera
  11. Det har været et kæmpe arbejde for jer, at nå så langt, men hvor er det blevet en fantastisk have. Jeg håber ikke, at tørken rammer igen i år. Der burde udgives en bog om haven.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  12. Hej Gunilla!

    Tänkte på dig, din trädgård och all er sten häromdagen och var lite avundsjuk. Fast jag vet ju hur vansinnigt jobbigt det är att gräva när det är så. Men det var när jag gick i ett parti där jag behöver mer sten... Funderar på att sätta en del gångar med kullersten.

    Placeringen är ett pusslande det får absolut inte se ut som en rad löständer. Jag kan vrida och vända i en evighet, några centimeter hit eller dit kan göra stor skillnad.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  13. Hvor er det dog en helt fantastisk have I har fået anlagt. Meget, meget smuk. Er meget imponeret :)

    SvaraRadera
  14. Intressant att få veta lite om hur det började och hur du tänkt. Allt utstrålar sån harmoni och kärlek. Det är ett mästerverk av skapande. Hoppas du även sparar ett bidlurval på papper / färdigt album.
    Kram
    /Anette
    Tidigare Rost och rädisor

    SvaraRadera
  15. Hej Gunilla!
    Vore sannerligen kul att vara stenrik, så som du :-)! Faste det är jag ju på mitt vis, men utan möjligheter att frigöra "kapital". Det är sas fastbundet i grunden ;-)
    Ditt estetiska sinne är väldigt välutvecklat och "stenriket" har en sagoprägel som gör en alldeles knäsvag. Dina växtval är perfekta för omgivningen där både växterna och stenarna lever i en fantastisk harmoni.
    God fortsättning Gunilla!
    /Anja

    SvaraRadera
  16. Oj Oj så fint och vilket enormt arbete. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera