I morse satt han bara där i den gamla björken och lätet fångade min uppmärksamhet, väntad som han varit i nästan en månad - och det var en han eftersom han markerade den nya holken.
Ca 3 - 4 veckor senare ankomsttid än normalt.
För mig är staren den käraste vårbudbäraren av alla, kanhända har det med min uppväxt i Österbotten att göra där min pappa alltid noterade starens ankomst och konstaterade att nu så är det vår.
Staren är en flyttfågel som tillbringar vintrarna runt medelhavsländerna. Den är nästintill en allätare beroende på årstid. På sommaren går de gärna här i gräsmattorna och plockar mask, insekter, snäckor och larver - riktiga renhållningsarbetare. På hösten äter de även frukt och bär. Med sina kraftiga näbbar och spolformade huvuden är de som gjorda att borra ner näbben i jorden för att hitta mat.
Boet byggs i ihåliga träd eller holkar och honan lägger 4 -5 ägg och båda föräldrarna hjälps åt att mata ungarna.
Stararna är extremt sociala fåglar som lever i flock. Stora flockar medför naturligtvis en kamp om födan men det är framförallt ett skydd mot rovfåglar som får svårt att skilja ut en ensam fågel ur en stor flock som svajar hit och dit.
Stararnas läten är väldigt varierande, visslanden och klickanden blandat med smattrande och surrande ljud. Staren är också känd för att härma andra fåglar men även ljud från omgivningen. Trots variationsrikedomen i ljudvokabuläret är den lätt att känna igen när man väl lyssnat på den några gånger.
Tyvärr minskar också staren i antal pga av det industrialiserade jordbruket och användningen av bekämpningsmedel. Ungefär i mitten av 60 - talet började man notera en tillbakagång, samtidigt som fler och fler små jordbruk försvann och med dem betade gräsmarker.
Eftersom staren är beroende av håligheter för fortplantningen kan man hjälpa den genom att sätta upp holkar. Gamla ihåliga träd är en bristvara numera då skogarna städas alltför väl så just den holken du sätter upp kan bli en livlina för en liten familj. Väljer man att sätta upp flera holkar behöver avståndet mellan holkarna inte vara speciellt stort eftersom staren gärna lever i flock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar