torsdag 9 februari 2017

Växtlistor

Den här tiden på året uppdaterar jag mina växtlistor. Jag har ett mycket enkelt system, för samtliga växter som köps under säsongen sparar jag växtetiketterna i en burk. Det får inte bli för komplicerat och arbetskrävande, då är risken stor att man tröttnar. Jag planterar heller aldrig ut en växt utan medföljande namnsticka, man glömmer alltför snabbt.

Jag gör en stor växtlista där samtliga växter som finns i trädgården finns med och på senare år har jag börjat göra speciella listor för favoriterna som jag vet att jag kommer att köpa fler av. Listorna har jag med mig när jag inhandlar växter och undviker på så sätt att köpa dubbletter. Om någon växt försvinner eller om jag väljer att ta bort en planta markerar jag den växten med kursiv stil i listan. Listorna gör jag i Excel som på den här nivån är hur enkelt som helst att hantera. Det vetenskapliga namnet är det viktigaste så växterna rangordnas utifrån deras vetenskapliga tillhörighet. På köpet får man alldeles gratis en känsla och ett minne för systematiken.


Några bilder måste ju vara med, det blir Calluna vulgaris i vinterskrud.






18 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Smart system du har med å legge etiketten i en krukke. Flotte og imponerende lister du har!
    Jeg skriver inn alt jeg kjøper i bloggen, i alle fall det meste. Da vet jeg at jeg har det der :)
    Vakre bilder av lyng i snø!

    Klem

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!
    Ett enkelt och bra system du tillämpar:-)!
    Jag blev intresserad alldeles extra mycket för dina ljungplanteringar.
    Har själv ett gäng som ska i jorden - måste alltså utöka en befintlig "rabatt". Vad använder du för jord till dina? De jag redan har (nästan alla dog 2013 när vi hade en riktigt naturkatastrof här i Västsverige). De jag har kvar växer i en blandning av rododendronjord och grus. De kvarvarande verkar trivas, men jag skulle tycka att det vore intressant att "höra" om du gör annorlunda.

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja!

      Ljung vill ha ljus, väldränerad växtplats, stående vatten i kompakt jord är den värsta fienden. Ljungens behov av ljus gör det direkt olämpligt att plantera ljung under buskar och träd.

      Jag blandar in sand, okalkad och ogödslad torv, barkmull och kompostjord. Rhododendronjord går också utmärkt. Ljung kräver inte mycket näring heller, för mycket näring kan leda till avmognadsproblem.

      Du vet det säkert men jag skriver det ändå, det är viktigt att klippa ner Calluna på våren för att plantorna skall hållas täta och fina.

      Kram!

      Radera
    2. Tack Gunilla! Då gör jag som jag brukar ...

      /Anja

      Radera
  3. Hej Gunilla
    God idé med listerne, for man glemmer hurtigt, det har du ret i. Jeg har kun lister på roser og rhododendron, det er en fejl, men jeg kan ikke rette op på dem, jeg ikke kender navnene på - det er specielt de stedsegrønne, stauderne er det heller ikke for godt med. Man kan godt se, hvor min interesse ligger.
    Knus

    SvaraRadera
  4. Hvor imponerende med det system. Jeg prøvede en gang at lave en liste over planter i haven, men gav op, da jeg 1) ikke kendte alle navnene på dem, der var i haven 2) glemte at opdatere, når jeg købte nye.

    Nu koncentrerer jeg mig om nogle enkelte lister (som kan ses på min blog) nemlig mine clematis og løgplanter. Sidstnævnte er dog ikke helt opdateret. Clematislisten er, der mangler blot nogle billeder af nogle af dem.

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla!
    Kul att läsa att du också lägger växtetiketterna i en burk. Det gör jag också. Tycker om att veta vad växterna heter både på svenska och latin. Jag har däremot inga så fina växtlistor som du, och inte har jag några etiketter vid växterna heller, men ett kort brukar jag ta på dem när de är nya och sen skriver jag in namnet vid bilden och sparar i datorn. Lite rörigt och inte så välordnat. Vilken fin ljung du har och vad härligt det ser ut när plantorna står där i sin rundlar omgivna av snö. Vackert!
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  6. Jeg gemmer også navneskiltene, men laver ikke nogen liste. Det var en stor samling lyng, men de passer også fremragende i din have.

    SvaraRadera
  7. Så vackert med ljung! Sparar också kvitton, dem skriver ju många gånger namnen där, etiketter och annat i en påse. För mig blev det en databas för jag ville hålla kvar gamla kunskaper. Excel är jättebra men jag har lyckats sortera sönder stora ark när jag är lite tankspridd - det är rätt vanligt :)

    Så småningom vill jag nog fråga dig om lite ljungtips. Har inte en enda idag.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  8. Hej Carina

    Det var många olika ljung!
    Jag har ytterligare det system att jag på datorn har tecknad trädgården i Coreldraw och där markerer jag alla plantor - med placering och året.

    Förr hade jag också växtetiketter i jorden, men kråkorna stal dem!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  9. Det må tage lang tid både at udarbejde og vedligeholde dit register, men det må være meget nyttigt at have og kunne gøre brug af.
    Dejlige snebilleder med lyngplanterne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  10. Du är så härligt ordningssam, jag njuter!
    Här finns det system för satta fröer, medan perennnlapparna inte kommer längre än till en korg och läggs i kronologisk ordning. Har gjort flera tappra försök med präglade diskreta stickor vid växter jag bryr mig särskilt om, men det faller på att det tar för lång tid att prägla och sen är det plötsligt för sent.
    Har provat ett tag att vara glad ändå, för växterna är ju vackra oavsett om jag kommer ihåg sort eller ej, men nej... Det är viktigt att veta exakt vad som står där.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  11. Bra system med din växtlistor, men alldeles för sent fr mig att börja med några. Däremot har jag samlat alla etiketter i en A-4 pärm. Träd för sig, buskar för sig, perenner för sig, gräs för sig osv.
    Innan det gjorde jag ritningar på vad alla plantor satt, men med tiden har dom blivit totalt förlegade. Mycket har dött och annat har flyttats eller utvidgats. Nu funkar pärmen hyfsat, men den är knökfull!!
    KRAM och trevlig helg!
    Susie

    SvaraRadera
  12. Har också en växtlista i excel som jag kan sortera på längden och tvären (och sparar etiketterna årsvis). I excel har jag sådderna för varje år också. Däremot inga etiketter ute så jag får ändra i listan var plantan finns, och det blir ju inte helt uppdaterat alltid. Men man kan inte uppnå allt.
    //Helene

    SvaraRadera
  13. Ikke dumt å ha et slikt system. Oversikten greier vi på en måte, men merkingen i bedene.. der har vi det som Karsten, kråker, trost og skjærer fjerner dem.
    Vakre vinterbilder av lyng !
    Ha en fin helg,
    Eirin

    SvaraRadera
  14. Det plockas fram listor även på Getingstorp vid den här tiden. Det är en spännande tid vi går till mötes.

    SvaraRadera
  15. Wonderful photos and impressive lists - for example so many beautiful cultivars of Calluna!
    Thank you for your last comment. I too enjoy our very distinct seasons. Unfortunately the winters have become more "difficult" recently. The snow comes and goes and so does the heavy frost. Our record this year is -37 C (fortunately there was snow in those days).
    Ha en trevlig helg, Gunilla! Kram!

    SvaraRadera
  16. Så otroligt vacker ljung du visar. Och så vackert det är när den står där i snön och solen lyser på den. Jag har altid varit fascinerad av ljungplanteringar. Har ingen själv, har ju så liten trädgård så det finns inte plats. Och visst är det väl skönt att hålla ordning på växterna. Jag sparar nyinköpta plantetiketter i plastpåsar som jag märker upp med år och inköpsställe. Och frösådderna för jag noteringar om, sådatum, grodatum, omskolningsdatum, hur det gått för respektive sådd etc. Fantastiskt bra att ha och gå tillbaka till.

    /Anita

    SvaraRadera