måndag 23 april 2018

Pulsatilla på catwalken

En backsippa har många uttryck, alla lika vackra och uttrycksfulla. De bjuder på en fascinerande föreställning från tidig vår till sensommarens avslutning med ulliga fröbollar. Alla trädgårdar förtjänar några backsippor eller hur?



Nipsippan Pulsatilla patens vinner alltid vårens kapplöpning före de övriga sorterna




Pulsatilla vulgaris `Papageno´ heter de som har lite smalare blad, de kan man hitta i olika färger. Bildar så småningom en stor rugge men de är inte lätta att dela. Däremot dyker det ofta upp små fröplantor här och där. Backsipporna korsar sig gärna med varandra.




Pulsatilla halleri ssp. slavica `Alba´  här är jag något osäker på det svenska namnet men enligt SKUD är detta rysk backsippa, kan uppträda i olika färger.




Och till sist den vanliga backsippan Pulsatilla vulgaris som man också kan hitta vildväxande i naturen. Den är förstås fridlyst så vill man ha den är det en odlad planta som gäller.





Backsippor är lätta att odla men de kräver två saker, väldränerat och en solig växtplats. För mycket skugga kan göra att de inte orkar blomma. Jag har placerat dem i grusblandad jord och det fungerar fint, där frösår de sig också. Upphöjda bäddar är ett plus för dem och lite näring på våren gör gott, jag använder hönsgödsel och strör över sipporna innan regn, skall göra det idag för på eftermiddagen lovar prognosen att vi skall få regn. 

14 kommentarer:

  1. Helt magiska bilder Gunilla! Du har fångat dina backsippor på ett magnifikt sätt på catwalken. Jag har några vita backsippor i min vita rabatt och har funderat i flera år på att skaffa fler. Nu ska det definitivt bli av. Du har inspirerat mig! Tack!

    Ha en fortsatt fin dag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  2. Jeg tror, fotografen er forelsket i sin model 😊

    SvaraRadera
  3. I am always happy to read about your expertise with flowers and these beautiful results are impressive. Have a great week!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Sikken nogle billeder, hvor er du dygtig.
    Tak for at du deler.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Så fine bilder! Pulsatilla er utrolig vakre nå om våren.
    Klem!

    SvaraRadera
  6. Jättefina bilder Gunilla :) Den lilla ljusa som hette Alba men ser ut att ha en svag rosa nyans blev min favorit. Jag har en plats där de trivs så de jag frösår hamnar där nu. Vem vet vad det blir av det med tiden :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Fantastiska bilder!
    Jag har ingen pulsatilla - Eller vad är det jag läser här: Nu är det anemoner, allt! Och Hepatica med? Anemone pratensis och Anemone hepatica (=blåsippa?), jag kommer nog att använda de gamla namnen länge...
    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
  8. Et virkelig kubjelle show! Flotte bilder Gunilla :-)
    Ellers skjønner jeg at jeg må flytte blåveisen til en plass med mer sol.
    Ha en fin uke/Eirin

    SvaraRadera
  9. Åh, hvor er dine billeder smukke! Alle kobjælderne er skønne, men jeg kan nu allerbedst lide den “vilde”.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  10. Tack för inlägget! Tänk vad man lär sig av att läsa bloggar. Jag har alltid funderat över varför mina aldrig kommer tillbaka. men nu vet jag :)

    Mer sol och väldränerat!

    Bra att det löste sig med länkningen.

    Må så gott!

    Veronica

    SvaraRadera
  11. Oh-la-la! Hvilke skønne billeder af dejlige kobjælder! Meget smukt indlæg, ja nærmest helt poetisk.
    Tak!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  12. Hei Gunilla!
    Vakre bilder. Kubjeller har vi, men jeg har dessverre ikke sett at de frøsår seg.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  13. Hej Gunilla!
    Så fina, har haft den i många år, men den försvinner efter ett tag. Skall följa dina råd och hoppas att de som finns ute i rabatten stannar kvar.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  14. Fantastiska bilder på en inponerande samling. Jag såg precis att min planta hade överlevt vintern, trots fruktansvärda förhållanden på slutet.
    Hälsningar
    Marta

    SvaraRadera