fredag 6 december 2013

Biologisk mångfald kontra mänsklig enfald - igen

Rävunge som sällskap i trädgården hösten 2011
I fredagens ATL - lantbrukets affärstidning, kan man läsa en notis från Hallands horisont.

ATL berättar om bonden som tvingas lägga ner sitt jordbruk pga gässinvasion. De stora mängder gäss som parkerade på hans åkrar glufsade i sig allt foder som han odlade för sina köttdjur, till slut gick det inte längre och han tvingades lägga ner sin produktion när gässpopulationen fullkomligt exploderade.
Slutsatsen var att det var länsstyrelsens fel som inte tillät avskjutning av gässen i tid.

Men - sedan berättar jordbrukaren att de första gässen dök upp på hans ägor redan på 70 - talet men de blev aldrig något problem förrän räven försvann. Varför räven försvann förtäljer inte historien men detta är åter igen ett belysande exempel på vikten av biologisk mångfald i vår natur. När någon art tvingas tillbaka gynnar det alltid en annan art som tillåts bli alltför dominant och istället för  en tillgång blir arten en skadegörare, alltför ofta rubbas den biologiska balansen genom mänsklig påverkan. Om vi inte lär oss att arbeta på naturens villkor kommer vi alltid att förbli förlorare - naturen har all tid i världen och arbetar 24 timmar i dygnet vilket vi människor aldrig kommer att göra.

Nu är inte ATL känt för sina briljanta analyser eller konsekvenstänkande utan man vill ständigt uppfattas som stående på barrikaderna för lantbruket gentemot allt som kan uppfattas som hotfullt mot det storskaliga, industrialiserade jordbruket och följaktligen blev det inte minsta lilla antydan om den biologiska mångfaldens betydelse för planeten, för oss människor, för vår natur och för jordbruket.
 
--------------------------------------------------------------------------------------
Heja Norge och Lars Berger som mot alla odds tog hem segern i skidskyttesprinten i Hochfilzen, Österrike.Grattis även till Ole Einar som knep bronset!

5 kommentarer:

  1. Tack Gunilla för dina kloka ord! Igen!
    Du säger precis vad jag tänker.
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Gunilla, du har rätt som vanligt men jag undrar hur många som egentligen tänker på vad vi gör med vår flora och fauna och vad som händer när vi gör fel saker. Jag tror att dom flesta egentligen inte heller vet detta. Vi får skärpa till oss och läsa på, om vi orkar. Ha en skön helg/Carita

    SvaraRadera
  3. Så rätt du har! Som tur är har vi faktiskt väldigt många rävar här på ön - än så länge - men vi har också många gäss och dessutom vansinnigt många rabbisar och numera också otroligt med rådjur.
    Dom senare var det jägare som fraktade hit för ett antal år sen. Man trodde ju att dom lärt sig något efter tavlan med rabbisar, men det var ju ingen chans. Det är tydligen ett typ av människor som inte tänker eller lär sig något.....
    TREVLIG 2:A ADVENT
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det finns något exempel på där människan inplanterat djur som slutat lyckosamt. Vi bör hålla oss borta från sådana ingrepp, där evolutionen inte förmått arter att etablera sig kan det bara bli fel. Att inplantera rådjur på Gotland är fullständigt befängt för ni har väl inga vargar eller lodjur där? Räven tar en del men för att hålla en rådjurstam inom rimliga gränser krävs fler fiender än räv.

      När särintressen får råda går det såhär illa, här förökar sig vildsvinen kolossalt snabbt och ställer till enorma skador i jordbruket - en mycket större skadegörare än t.ex. vargen.

      Radera
  4. Kloka ord om vikten av mångfald! Än så länge har vi gott om biologisk mångfald i Fagerdala, inga vildsvin än så länge – ta i trä!
    Kloka råd fick jag också av dig ang Helleborus! Tack, ska försöka följa dem så gott det går. Nu är det två minusgrader ute, undrar om jag vågar ställa ut krukan på altanen?
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera