Jag lägger ner mycket arbete och omsorg på trädgården under våren. Jag arbetar systematiskt igenom hela trädgården, en procedur som brukar ta ca 2 månader. Låter präktigt i överkant men det lönar sig att vara noga på våren när allt börjar gro. En och annan maskros och annat rotogräs som slagit rot är lätt att ta bort i den fuktiga jorden, sedan behöver man inte ägna så mycket tid till ogräs under resten av säsongen.
Allt organiskt material som löv och barr har fått ligga kvar i planteringarna över vintern. Maskar och andra organismer tar hand om det genom sina förmåga att bryta ner avfallet och ökar mullhalten i rabatterna, kallas mulching som närmast betyder marktäckning. Jag fyller på jord och gödslar samtliga rabatter och av det som fortfarande är kvar av fjolårets skräp syns ingenting. Det blir prydligt på en gång och nu är det bara för växtligheten att sätta fart. I surjordsbäddarna kan man fylla på med torv, kompost eller rododendronjord. Använd inte täckbark eller barkmull på Rhododendron, det blir alldeles för kompakt för växterna.
Högst upp i skogsträdgården är vårarbetet redan klart i början av mars. Nu är det trevligt att ha en del städsegröna växter i väntan på att allt det andra skall börja visa sig.
Två Rhododendron `Koichiro Wada´ och `Yaku angel´ tillsammans med städsegröna busken Pieris japonica och Pinus strobus `Krugers lilliput´. Den här planteringen kräver inget mer egentligen, den håller stilen 365 dagar i året. Weymouthtallen fäller en del barr under vintern och bidrar på så sätt till att gödsla de andra växterna. På hösten blommar den lysande blåa höstgentianan Gentiana sino - ornata mellan buskarna och torvblocken.
Här kommer så småningom lite perenner att börja växa. Busken i bakgrunden är en Rh. ponticum `Kokardia´ något för snabbväxande och yvig för att vara helt i min smak men blomvillig och med sina vackra blommor och gröna bladverk så fyller den sin funktion där den står men jag skulle nog inte plantera den idag.
Idegranen Taxus baccata `David´ med sina gulskimrande barr och distinkta växtform gör sig väl tillsammans med den bulliga och långsamväxande klotgranen Picea glauca `Alberta globe´. I bakgrunden syns den japanska lärken Larix kaempferi `Diana´. Lärkträden tappar sina vackra barr på senhösten.
Några lågväxande Rhododendron i bakkanten på rabatten får här bidra till året runt grönskan. Enkianthus campanulatus, klockbuske och Hamamelis x intermedia `Diane´, som förresten blommar på senvintern, får här ge lite höjd i planteringarna. Gräset som behåller sin grönska under vintern är Carex morrowii `Ice dance´ och rekommenderas inte att sätta i rabatter. Som de flesta Carex gräs är det invasivt och därav anledningen att det hamnat utanför planteringarna, det står i en bottenlös kruka som håller det ganska väl på plats.
Gångarna här uppe i trädgården består av täckbark. Det är trevligt att gå på och håller bra men bör fyllas på ungefär vart tredje eller vart fjärde år. Ungefär så länge tar det för barken att brytas ner.
Den här delen av trädgården är nyanlagd och har bara några år på nacken. Här finns många Rhododendron planterade, en hel del småväxande och andra som är fröplantor och fortfarande korta i rocken. Ser ganska ödsligt ut i mars men snart kommer några magnolior och japanska lönnar att ge platsen ett lummigare uttryck. En del hundtandsliljor av olika sorter kommer snart att blomma och bidra med lite färg. Här finns fortfarande lite utrymme för nya växter men jag har medvetet varit återhållsam för vis av tidigare misstag vill jag inte ha överplanterade rabatter.
Först av alla att slå ut i dessa tidiga marsveckor är den dubbla, vita blåsippan som saknar sortnamn. Lite tilltufsad och försiktig när den tittar upp men när temperaturen höjs några grader sätter den fart och har en riktigt lång blomningstid.
Årets mars månad var rena drömmen i trädgården (särskilt jämfört med den fruktansvärda mars månad året innan). Alla era stenar med mossa på är verkligen snygga i kombination med de gröna växterna!
SvaraRadera