Blommorna störs inte av frostnätter, blomningen kan stanna upp ett tag om det blir riktigt kallt men knopparna fortsätter att slå ut när det blir varmare i luften.
Jag planterade den här busken för 6 år sedan och i år är det första gången som den blommar med mer än några enstaka blommor. Den har inte nått sin fulla potential ännu men är definitivt på gång. Den står i en ganska stor rabatt med lite olika växter och jag har märkt att något varit fel, växterna orkar inte riktigt utvecklas. De första åren gick det bra men sedan stannade tillväxten av och de plantor som skulle blomma gjorde det inte. Ingen växt har dött men något var ändå riktigt fel.
En bit från planteringarna stod ett flerstammigt träd och min gissning var att trädrötterna, trots nergrävt rotstopp, invaderat hela rabatten. På hösten för 1,5 år sedan tog vi bort trädet och nu blommar trollhasseln. I övre delen av planteringen växer tranbär Viburnum macrocarpum som blommade och satte bär i höstas, det är första gången sedan de planterades. Där växer också en klockbuske Enkianthus campanulatus som aldrig har blommat sedan den planterades så om den följer de andras exempel bör den blomma i år.
Jag vill inte ta bort några träd alls men det är bara att konstatera att många av våra trädgårdsväxter inte kan konkurrera med träden. Det hjälper inte hur mycket man än gödslar och vattnar, trädet tar först vad det behöver och det som blir kvar, om det blir något, får växterna klara sig på.
Kan det kanske vara berg under som stoppar opp innan rötterna vuxit förbi? Jag hoppas vår snart också visar sitt orangeröda rufs! Jag köpte plantskolans sista buske för två år sedan fast den hade en skada nertill på stammen (kanske var den illa ympad?) men förra våren blev det just ingen blomning. I år ser det bättre ut:)
SvaraRaderaVa fina de är - väl värda att vänta några år på!
SvaraRaderaKram Nora
Mycket vacker! Intressant att du märkte både när dina växter avstannade i utvecklingen och att de satte fart igen när du blev av med rötterna. Det är ju sånt man funderar på hur permakulturodlarna löser, men det ska jag ta reda på i sommar. Försökte odla under en lind ett år. Visste om att uppgiften var svår och gick verkligen in för både gödsling och vattning, men växterna torkade bort ändå. Linden var däremot fin.
SvaraRaderaHa det så gott i helgen. Hörde att det väntas sol i större delen av landet.
Anette
Hej Anette!
RaderaDet var verkligen inte svårt att se att något var som det inte skulle i rabatten. Samtliga växter stod och stampade eller hade t.o.m. negativ tillväxt. Inte ens det lilla tranbäret med sina ytliga rötter orkade producera blommor under alla år. Planteringen är djupgrävd och alla rötter borthuggna och avlägsnade innan vi fyllde den med ny jord. Runt kanterna grävde vi ner nästan 1m djupt en rotspärr av byggplast men det hjälper inte, trädrötterna tar sig in under eller ovanför rotspärren där de hittar den näringsrika och fuktiga jorden.
Några små dvärgrhododendron som varken har vuxit eller blommat under alla år ser nu också ut som de har blomknoppar och framförallt en rejäl tillväxt. En vacker Rhododendron roxieanum blev bara mindre och mindre varje år men i går såg jag att nu har den vuxit rejält. En del hostor har bara producerat några få blad, likadant varje år.
Jag försöker varna folk för att plantera nära träd för det fungerar inte i längden men ingen tror riktigt på mina varningar, det är bara att gödsla så går det bra sägs det men tyvärr..några år fungerar det men sedan händer det som hände här.
Jag gjorde ett test för några år sedan, grävde på våren en djup planteringsgrop i närheten av ett träd. Fyllde med jord, grus och barkmull. På hösten var gropen så fylld med sugrötter av trädet så man fick knappt ner fingrarna och naturligtvis kan inget växa i en sådan miljö.