Svart jord har fokus på det oljeberoende, industrialiserade jordbruket och vad som kommer att hända när vi inte längre har tillgång till billig energi. Författaren besöker bönder i olika delar av världen och granskar de multinationella livsmedelsföretagen som driver en utveckling som inte är hållbar. Den storskaliga djurhållningen orsakar ett ofantligt lidande för djuren men maten blir billig, så billig att vi kan slänga massor av mat utan att känna samvetskval. Det är alltid någon annan som betalar det verkliga priset men naturens och djurens kostnader finns inte redovisade i bokslutet.
Gunnar Rundgren f.d. bonde och en av grundarna till KRAV varumärket är också djupt engagerad i vår globala matproduktion. Hans blogg "Trädgården Jorden - det civiliserade Eden" finns på min blogglista för den som är intresserad av att läsa analyser och slutsatser om matproduktionen som inte följer huvudfåran i den offentliga diskussionen.
Vi prenumererar på ATL lantbrukets affärstidning, vi har aldrig varit bönder, och där kan man följa diskussioner och debatter om framförallt vår svenska matproduktion. Det klagas ständigt på jordbrukets lönsamhet vilket säkert är rätt och riktigt men lösningarna och kraven som presenteras är skrämmande. Tongivande åsikter handlar om att vi inte längre har råd med ett lantbruk med etisk djurhållning och omsorg om miljön. Beteskravet för kor anses fördyrande och måste bort. Vi bör närma oss övriga världen för att konkurrera på lika villkor vilket förmodligen skulle innebära utarmade jordar, högre antibiotikaanvändning i förebyggande syfte, fixerade suggor, djurfoder av GMO soja, mera bekämpningsmedel och ökat kväve läckage till våra vatten och sjöar. Ett nytt frihandelsavtal mellan USA och EU är på gång där det enligt kritikerna skulle ge de stora bioteknikföretagen rätt att kräva skadestånd för utebliven vinst av enskilda länder om de vägrar införa t.ex. GMO teknik.
För ett tag sedan hade Gunnar Rundgren ett inlägg på ATL´s insändarsida som förbigicks med tystnad. Finns att läsa här på hans blogg.
I dagarna har hans nya bok Global eating disorder getts ut, tyvärr ännu bara på engelska men löftet är att den även skall utges på svenska. Med anledning av den nya boken intervjuas författaren i en tretton minuter lång intervju, här lyssna gärna på vad han har att säga. Inslaget kommer förmodligen inte att ligga kvar så länge.
Gunnar Rundgrens tes är att vi inte längre har råd med den billiga maten, ständiga krav på ökad rationalisering och effektivisering och dyra investeringar i fossilberoende maskiner leder tvärtom till att lantbrukare slås ut, ekosystemen skadas och den biologiska mångfalden minskar.
Precis som Gunnar Lindstedt drar slutsatsen i sin bok Svart jord att det industrialiserade och storskaliga jordbruket inte har någon framtid menar också Gunnar Rundgren att utvecklingen går åt fel håll. Vi måste tänka om inför de avgörande förändringar vi står inför.
...och hur vill vi som konsumenter ha det? ...och kan vi överhuvudtaget påverka den utveckling som sker? Är vi beredda att betala mer för mat som är producerad på ett hållbart sätt och inkluderar etisk djurhållning, men som också kräver mer möda att hålla oss informerade om vad som håller på att ske med vår mat och vår relation till naturen?
Bregott fabriken är redan idag en illusion.
Inlägget är inte sponsrat!
Jag blir alltid förvånad hur folk, som jag vet har det hyfsat ställt, köper t.ex. mat från länder man vet inte har någon vettig djurhållning. Och som dessutom ibland sprider otäcka sjukdomar. Man betalar gärna flera hundra på en flaska vin (ej ekologiskt) eller ännu mera på en flaska whisky, men man vill inte betala för riktigt bra producerad mat!? Underligt.....
SvaraRaderaSen över till nått helt annat. När du kommenterar på min blogg så kan jag inte därifrån ta mig till ditt aktuella inlägg. Istället kommer jag till ett inlägg om potatis som det är evigheter sen du la in. Där får jag gå in och sen ta bort hänvisning till det inlägget och så klicka mig vidare. Däremot nu - när jag så att du gjort ett nytt inlägg - då var de tinga problem att komma in. Mycket underligt.....
KRAM och TREVLIG HELG
Susie
Det att vi slänger så mycket mat stör mig, det borde gå ett göra på ett annat sätt. Numera försöker jag köpa så bra mat som det går men man kan inte helt undvika alla konstiga saker som stoppas i maten . Att vi minskar ner på jordbruket tror jag inte är en bra ide. Med tanke på hur världen ser ut så kanske vi borde vara mera självförsörjande om det händer något i vår omvärld som gör att vi inte kan importera lika mycket som tidigare. Ha en fin helg. Carita
SvaraRaderaHar lagt Gunnars blogg i min blogglista. Såg att jag är den enda som kommenterat hans insändare på bloggen! Vad beror detta ointresse på? Strutsbeteende?
SvaraRaderaAllt gott!
Laila
Många tänkvärda aspekter och jag kan inte annat än dra mitt strå till stacken och leva som samvetet bjuder.
SvaraRaderaTror som Gunnar Rundgren att storskaligheten är en återvändsgränd.
Här har bönderna gått ihop om en biogasanläggning som nu är i drift. Ett stort projekt som de drivit vid sidan av sina vanliga arbeten. Känner mig lite stolt å deras vägnar och hoppas nu att de efter hand när det byter traktorer ska välja biogas. Redan har det börjat märkas på val av personbilar.
Allt gott
Anette