Det här uppseendeväckande bladutspringet tillhör Aesculus hippocastanum `Monstrosa´ en miniatyrvariant av hästkastanj. En missbildning på den vanliga hästkastanjen som någon fångat upp, börjat odla och föröka. Trädet blir inte stort, här mäter det ungefär 120 cm ovan mark efter 5 år.
Viburnum furcatum japanskt gaffelolvon har vackra blad, spännande blomknoppar och tjusiga blommor. Lägg därtill en vacker höstfärg så kan man utan att överdriva säga att det är en önskeväxt.
Rönnen med exotiskt bladutspring som tidigare gått under namnet Sorbus commixta `Dodong´ har nu fått ett eget vetenskapligt namn och är numera godkänd som en egen art under namnet Sorbus ulleungensis. Den hämtades till Sverige av Tor Nitzelius och växer i vilt tillstånd enbart på den sydkoreanska ön Ullung - do. En välförtjänt uppgradering av ett vackert träd.
Den lilla japanska lönnen med sitt bonsailiknande växtsätt Acer palmatum `Mikawa yatsubusa.
Håller med dig. Det finns så många vackra blad att njuta av, och du har en härlig samling, den ena vackrare än den andra! Gaffelolvonet är jag lite sugen på:-)
SvaraRaderaHälsningar Titti
Vid den här tiden på året är bladen särskilt vackra när de vecklar upp sig och är fräscha.
SvaraRaderaKram Anette
Oj, oj, oj så mycket fint! Var och en av vad du visar är åtråvärda. Den missbildade hästkastanjen skulle kanske kunna knökas in i min trädgård någonstans också men den där "dodongen" - suck...!
SvaraRaderaNä, ingen idé att avundas. Jag gläds att det är just du som har alla dessa fina, du som vet värdesätta dem.
/Anja
Det är så fascinerande att betrakta bladutspringet hos träden i trädgården. En Ullungrönn skulle jag gärna ha, men först måste jag hitta en plats som fungerar. Din bild på rönnbladet är hur fin som helst!
SvaraRaderaKram Nora
Svart nysrot - den måste jag skaffa! Kärlek vid första ögonkastet. Håller med dig om vikten av blad!
SvaraRaderaAllt gott!
Laila
Jaa det är magiskt med både blad och bladutspring.
SvaraRaderaHa en underbar dag!!
Blad är verkligen vackra. Måste kolla om det är gaffelolvon vi har, jämföra med din bild. Nysroten, den svarta har jag delat med lyckat resultat så nog borde du våga. Då lät jag moderplantan stå kvar i backen, sågade bara loss en bit på sidan som jag sedan delade i flera delar. På det sättet stör man moderplantan minst.
SvaraRaderaHa det gott!
Tack Ulrika för tips! Jag anade att det krävs viss brutalitet för delning.
RaderaOi. Her var det mye flott på gang! Aesculus hippocastanum `Monstrosa´ hadde jeg aldri hørt om før, men den havnet rett inn på ønskelisten min! Det samme gjorde Acer palmatum `Mikawa yatsubusa. Det er en herlig tid vi er inne i nå- og bladverket er ofte like spennende som blomstringen!
SvaraRaderaHa en fortsatt fin vårdag.
Stein
Härliga bilder - och jag känner igen det mesta! Den enda jag inte har är Aesculus hippocastanum `Monstrosa, men jag har en amerikansk liten rödblommig dvärgbuskkastanj (med massor med knopp). Ska kolla vad den heter på latin, det kanske är samma!?
SvaraRaderaTyvärr kan man knappt vara ute för det är så fuktigt - det regnar nästan varje dag - och det är onormalt kyligt också. Normalt har man ju tagit ut grillen och suttit ute ett par gånger. Nu står grillen kvar i förrådet och lär inte komma ut inom den närmaste framtiden. Fast det kan ju också bero på att jag inte längre får äta kött, fast vi brukar grilla fisk rätt ofta.
Nej, nån kul vår är det inte.....
KRAM
Susie
Nej, det var inte samma kastanj som den jag har, min heter Aesculus pavia Purple Spring. Den är också långsamväxande och kan bli max 3-4 m - och blommorna är underbart vackra!
SvaraRaderaKRAM
Susie
Vilka raringar!
SvaraRadera