onsdag 29 juni 2016

Rhododendron - indumentum och tomentum

Rhododendron har många uttryck, förutom att de är städsegröna under årets alla dagar bjuder de på en generös blomning på våren men för en del av dem kommer årets höjdpunkt efter avslutad blomning, när årets tillväxt sätter igång. De nya blad som spricker ut är täckta av en särdeles vacker beläggning av fina hår på bladen, på översidan kallas beläggningen för indument och på undersidan för toment. Ingenting i naturen existerar utan att fylla en funktion, beläggningen skyddar växten mot inkräktare. Vita flygare som gärna huserar på Rhododendron går inte på de arter/sorter som har indumenterade blad.

En okänd yakushimanum hybrid, frösådd från Lindbro trädgård


R. `Schneekissen´


R. `Rusty Dane´


R. `Silverleaf´


R. `Teddy bear´


R. `Silbervelours´


R. proteoides


R. `Blue Dane´


Och den vackraste av alla, vildarten R. pachysantum

15 kommentarer:

 1. Så mycket fint det finns bland Rhododendron. Har själv bara några få men förutsättningarna är inte de bästa här. Skulle gärna har fler. Känner särskilt sug efter de du visar med silver på årstillväxten.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Så mange vakre rhododendron du har! De som nesten ser hvite/sølvaktig ut er så fine. Hvor kjøper du dine planter fra? Har ikke sett noen som selger de sortene du viser her i landet.

  Klem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!

   De stora växtkedjorna har inte den här typen av Rhododendron utan man får leta hos små plantskolor som drivs av entusiaster.

   På högra sidan längst ner, under blogglistan har jag länkar till två små plantskolor, Klöva och Linudden som är specialister på Rhododendron. Där har jag löpt en hel del av mina plantor.

   Kram!

   Radera
 3. Skønne alle sammen, I love them :)

  SvaraRadera
 4. Oj, så många spännande växter du har.

  SvaraRadera
 5. Både indument og toment gør de nye blade til et syne, der kan konkurrere med blomsterne.

  SvaraRadera
 6. Åååå varje titt här ökar ha-begäret något kollosalt. Även om jag inte har plast så vill jag också ha så där fint... ja det vet ni redan. /johnna

  SvaraRadera
 7. Dette er noe annet enn de vanlige rhododendronene, ja! Virkelig vakkert bladverk på de nye skuddene, vel verd å ta bilder av! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla
  Då lärde jag något nytt:)
  Skillnaden på indument och toment:)

  I Danmark har vi en mycket aktiv Rhododendron förening. Med en unik fröförmedling. Många av medlemmarna är på olika plantmarknader och säljer överskott plantor mycket billigt.

  Allt gott:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Ja, jag vet att Rhododendron har mycket högre status i Danmark än vad den har här. Ett undantag är på västkusten i Sverige, där finns en rad entusiaster och kännare av Rhododendron som är mycket aktiva att sprida kunskap om växten och som säljer sina alster på växtmarknader. Tyvärr så bor jag på den östra sidan och här är det väldigt lågmält när det gäller Rhododendron.

   Radera
 9. Det var många med fina blad!! Sista bilden var mycket fin.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Hvor gror det tæt og fint i dine bede. Det ses navnligt på det sidste billede. Og dine rododendron er fantastisk dekorative.

  Hilsen Elna

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 11. Vilka vackra sorter du hittat :) Och ny kunskap om indument vs toment. Jag är lycklig nog att bo på västkusten och vara medlem i rhododendronkretsen där. Jag ska addera några av dina till listan över sorter att leta efter.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 12. Ja, rododendron är en av de mest odlingsvärda buskar man kan ha. Prydnadsvärdet är skyhögt och att de bjuder även grönska på vintern är ett superplus.
  Jag förundras också så dessa vackra nya skott som ibland överträffar själva blomningen.
  R. pachysantum är visst jättevacker som den är med kanelpudret på bladen, men min är numera ca 7 år gammal och en 70 cm hög och jättebred och nu vill jag äntligen få se hur den ser ut med blommor ,-))!
  /Ha det gott!/Anja

  SvaraRadera