onsdag 3 april 2013

Sempervivum - taklök

Taklöken tillhör inte trädgårdens primadonnor men även blygsamma, anspråkslösa växter fyller sin funktion i en trädgård.
Taklöken kom tidigt in i mitt trädgårdsliv och sedan dess har vi varit vänner. Den finns numera lite överallt i trädgården, hittar små skrevor här och där och slår gärna rot i sanden i gångarna. Den överlever det mesta utom vinterblöta och stående fukt så växtplatsen bör vara väldränerad. Lite tilltufsade efter vintern men så snart tjälen släpper och värmen kommer börjar de växa.

Tyvärr är utbudet begränsat här i Sverige och det är svårt att hitta nya namnsorter. Ett annat  bekymmer är att de sällan är namnsatta utan säljs som mixade taklökar i krukorna, ger  en antydan om att de inte anses som viktiga. Men taklök är definitivt inga slit-och slängväxter. Här finns utrymme för den som vill satsa på import, utbudet är enormt i t.ex. USA.

Taklöken växer snabbt ihop till en heltäckande matta.Passar bra i krukor och gamla dräneringsrör


Taklökstavlor är vackra, dessa kommer från Lindbro trädgård


Blommar gör den också - tyvärr, för efter blomningen dör bladrosetten för att lämna plats för nya plantor


En av få kända namnsorter Sempervivum arachnoideum spindelvävstaklökVackert med avvikande inslag av rödbladiga i taklöksplanteringarKan planteras i nästan vad som helst bara dräneringen fungerar, utmärkt till tråg t.ex.
2 kommentarer:

 1. Hej på dej.
  Jag hittade din blogg. Jag har gjutit formar som jag skall plantera taklök i, du kanske har sett dom på bloggen. Dom skall hängas på planket när det blir dags för det. Vi ses o hörs/Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst har jag sett bilderna på dina vackra konstverk. Det kommer att bli jättefint med taklöksplanteringar i.   Radera