tisdag 30 april 2013

Härlig är jorden

Såhär köper vi jord - en härlig svart mylla som jag använt i många år.

Idag fick vi levererat 7 kubik, drygt, till en kostnad av 2.625kr inkl. hemkörning. Jorden är jättefin och jag vet dess ursprung. Den innehåller inga rotogräs, sniglar eller annat skräp...det brukar räcka lagom för en säsong.

Det är billigt, tycker jag, för fin mull och kan inte jämföras med den dåliga plastförpackade jorden. Jord har blivit en populär handelsvara och nu försöker reklammakarna inbilla oss att vi behöver balkongjord, petuniajord, örtjord, pelargon jord.....snart har vi förmodligen en försäljning av tulpanjord och marktäckarjord i plastade förpackningar också.Växtrikedomen är stor så än så länge finns många oupptäckta specialjordar  att saluföra.

 Innehållet i plastpåsen är torv som gödslats med lite olika gödsel, billig torv som tas från de översta skikten i torvmossarna och snabbt sjunker ihop. Överanvändningen av plaster är i sig ett miljöproblem som ger våra vattendrag migrän....och dessutom en produktion som är oljebaserad.

Fina, nya och kanske dyra växter förtjänar en bättre start i livet än billig planteringsjord - tycker jag.

Vi är förstås lyckligt lottade som har utrymme och möjlighet för lastbilen att köra in på tomten - alla har inte det och då finns inget annat alternativ än att köpa påsjord.

Det urusla vädret idag, med hagel, regnskurar och hårda vindar är inte vad jag önskar för att fira vårens ankomst men i alla fall

GLAD VALBORG ÖNSKAR JAG ER!


3 kommentarer:

 1. Vi kommer också behöva köpa ett eller flera lass jord i år. Eftersom vi måste gräva om "halva trädgården" p.g.a. ny avloppsanläggning lär det behövas mycket jord för att återställa trädgården.
  Vi har inte börjat leta efter leverantörer än - har förstått att det kan vara "rena djungeln" och att man inte alltid får bra jord. Antar att man får göra noggranna undersökningar innan man beställer.

  Hoppas ni har en skön Valborg!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin jord det ser ut att vara. Ni har bra som har plats för sånt, hos oss kommer man inte in med någonting längre så det är handkraft som gäller. Vi har faktiskt tippat av utanför på allmänningen någon gång men då får man skynda sig att kärra in allting. Ha en skön trädgårdsdag. Vi kanske ses på Löta? /CArita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kommer till Löta ikväll, nu tar jag eftermiddagen ledig - behöver göra något annat för omväxlings skull

   Radera