onsdag 21 augusti 2013

Vår mossiga trädgård

Mossa är väl något som de flesta trädgårdsägare har en relation till - antingen avskyr man den eller så letar man mossiga stenar i skogen eller penslar trågen med filmjölk för att få fram den rätta mossiga ytan.

Jag odlar den. Man får välja sina strider i trädgårdslivet och vi bor i skogen där all sorts mossa brer ut sig på stenar och på mark. Istället för att föra krig mot den använder jag den på ställen där inget annat kan växa. Den är tacksam och kräver inte mycket, den vissnar och bleknar ibland under torka men så snart luftfuktigheten ökar skimrar den snabbt i vacker grönska.

Det finns många olika mossor i närmiljön  - bara att sätta på sig mossglasögonen för att upptäcka dem. När Sir Väs har lagt sig för vintervilan brukar jag gå på mossjakt i skogen. Gamla stubbar som är övervuxna med mossa är fint, likaså alla stenar och så småningom har man en åstadkommit mossträdgård.Olika mossor med olika färger skapar fina mönster.Blåmossa eller kuddmossa som den kallas brer sakta ut sig.Lite ljung bland mossiga stenar klarar sig fint.Invid den stora sälgen klarar inte mycket att växa - förutom mossa.
 

I skogen kan man hitta vad som helst att släpa hem...
 11 kommentarer:

 1. Mossa är vackert men sällan så vackert som hos er! Ni har verkligen lyckats kombinera det vilda från skogen med det tuktade och odlade. Ursnyggt är det! Alla "mosshatare" borde göra ett studiebesök hos er - jag lovar att många skulle bli omvända:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Det är så vackert med mossan i din trädgård!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 3. ÅÅ så vackert!!!!Jag är en stor mossälskare och släpar hem diverse grejor från skogen med mossa på, men jag måste nog odla mer mossa ser jag:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att jag från början "kom fel", sökte efter en annan blogg med liknande namn. Nu finns Hagtorpet bland mina favoriter. Ett fantastiskt arbete ni lagt ner och ett otroligt resultat. Älskar trädgårdsbloggar som kan ge inspiration och måste säga att ni lyckats helt otroligt. Fantastisk trädgård. Lycka till med ert fortsatta arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina och välkommen till min blogg. Alltid roligt med nya läsare som även tar sig tid att kommentera.

   Radera
 5. Mossa = vackert!

  Ha det gott!/Laila

  ackert!

  SvaraRadera
 6. Finns nog ingen trädgård som har sådan vacker mossa som din Gunilla.
  Du kombinerar växterna och de mossiga stenarna så enormt vackert.
  Har ju sett din trädgård och är grön av avund :=)
  Har aldrig tidigare sett sådana stora kuddmossor som hos dig.

  Tyvärr så kommer det inte att bli någon Göteborgsresa nästa sommar utan den blir sommaren 2015. Då hoppas jag att få se din fantastiska trädgård åter igen.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 7. Okej Helen, då får det bli den sedvanliga snigelposten (utan sniglar) på försommaren när Hakonegräset börjar visa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så snällt av dig Gunilla. Den posten ser jag verkligen fram emot :=)

   Önskar dig en riktig härlig torsdag.

   Radera
 8. Så fint å se. Følger deg på Google jeg nå. Velkommen innom meg også.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så välkommen är du till min blogg, har satt upp dig på min blogglista.

   Radera