tisdag 20 augusti 2013

Prydnadsgräsens paradtid är nu

Jag har alltid varit förtjust i prydnadsgräsen och det finns en del att välja på numera. De har sin paradtid på sensommaren och hösten när så mycket annat har gjort sitt för säsongen. Gröna och välformade står de där och rasslar i vinden. Här ett axplock av några gräs i trädgården.

Molinia arundinacea jättetåtel
Carex `The Beatles´ börjar få sin karakteristiska frisyr i augusti. Som de flesta Carexgräs sprider det sig med rotskott så det bör planteras så man kommer åt att tukta rotskotten ibland. Gör sig bäst som solitär med underlag av sten eller grus. I en blandad rabatt försvinner det lätt och trasslar in sig i andra växters rötter.

Carex `The Beatles´
Blåtåteln Molinia caerulea `Variegata´ hör till de mest tacksamma prydnadsgräsen att odla. Ett gräs som inte kräver mycket och återkommer troget varje år. Ingen spridningsrisk utan det håller samma fina form år från år.

Molinia caerulea `Variegata´ till höger om bänken

Till prydnadsgräsens primadonnor får väl Miscanthus gräsen räknas. Det finns numera många att välja på, det största av dem alla i vårt klimat är förmodligen Miscanthus sinensis `Giganteus´ som aldrig hinner blomma här i norr men det behövs inga blommor på denna ståtliga gigant. Tyvärr fick detta gräs en rejäl smäll av hagelskuren på försommaren så de nedersta bladen skadades och blev bruna.

Miscanthus sinensis `Giganteus´
Det grönbladiga Hakonechloa macra med sitt speciella växtsätt tränger sig upp ur sprickan mellan stenarna.

Hakonechloa macra hakonegräs

4 kommentarer:

 1. Tack för alla tips! Behöver mer fina gräs här och har flitigt noterat i min inköpslista!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. 'Beatles' står på vår inköpslista sedan vi var och hälsade på hos er. Maken föll som en fura för det (och jag gillar det med) Hakone står också med på listan. Vilket träd är det som står planterad bredvid Hakone-gräset? Det var riktigt snyggt det med!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beatles får du av mig Nora, vi kanske kan ordna till ett besök hos er nästa år då vi förhoppningsvis har mera tid.

   Det är Acer shirasawanum, den grönbladiga, du ser på bilden och ja, den är vacker. Har nyss planterat den gulbladiga (Aureum) också ...tredje försöket.

   Radera
  2. Ni är så välkomna hit! Vi har väl inte så mycket att visa fram då (med tanke på grävmaskinens framfart), men en bit på vägen har vi förhoppningsvis kommit då.
   Kram!

   Radera