torsdag 10 april 2014

Mod eller dumdristighet?

Euonymos planipes
Körsbärsbenveden har bestämt att nu är det dags att krypa ur det skyddande höljet - voila!

Jag vet inte om jag törs lita på trädet, riktigt kyliga vindar och senaste natt var det minusgrader igen. Hoppas den vet vad den gör!

Men vi har äntligen fått en ordentlig rotblöta, 40 mm på drygt ett dygn. Det är bara att tacka för givmildheten från ovan för det började bli ordentligt torrt i backarna. Ingen snösmältning att tala om i år och envisa vindar som torkar ut marken gör att våren i april höll på att bli riktigt torr vilket inte hör till vanligheterna.

De modiga förtrupperna i trädgården blommar för fullt men evolutionen har gjort dem härdiga mot kyla och frost så de klarar sig utmärkt. Tidig vår är deras högsäsong, fuktigt i marken, massor med ljus innan träd, buskar och senare perenner börjar konkurrera om ljus och vatten. I naturen finns inget tomt utrymme för alla har hittat just sin speciella nisch.

Den lilla dvärgaurikeln med farina på bladen är en riktig tuffing- låter sig inte nedslås av kylan.

Primula marginata
 Lite tulpanfägring bör det finnas i aprilrabatterna. Inget överdåd men några trogna, återkommande tulpaner som inte sviker. Många av de flashiga, moderna tulpanhybriderna är förmodligen predestinerade att aldrig komma tillbaka nästa år. Vill man försäkra sig om återkommande tulpanblomning  är det klokt att välja botaniska tulpaner.  De sviker inte, är dessutom låga och kraftiga och lägger sig inte på marken för vare sig regn eller vindar. Lite aprilsnö stör inte.

Tulipa ancillaTulipa corona

1 kommentar:

  1. Visst måste man ha lite botaniska tulpaner, fast jag tycker det är lite knepigt att hitta sådana i andra färger än gult och rött. Och konstigt nog är jag inte så förtjust i det på tulpaner. Vet inte varför!? Men den där första; Tulipa ancilla var riktigt läcker!

    SvaraRadera