lördag 19 april 2014

Linuddens plantskola - premiärbesök!

I går tog vi ett nödvändigt uppehåll från trädgårdsarbetet och åkte iväg till Linuddens plantskola utanför Nyköping. Det är  trevligt att promenera runt där och botanisera bland alla växter i det ovanliga sortimentet. Beundran väcker alltid magnoliorna som planterades för ca 15 år sedan och numera är vuxna träd och alldeles fulla av pälsklädda knoppar som precis står i startgroparna för att släppa ut sina vackra blommor. Det blev lite inköp förstås, en plastback fylldes snabbt med olika perenner, bl.a.åtta stycken nya Hostor som jag aldrig tycks få nog av.

Planerade inköp blev det av;

   * Magnolia tripetala `Bloomfield´ paraplymagnolia
   * Magnolia x loebneri `Wildcat´
   * Ginkgo biloba

Den nya, stora surjordsrabatten som vi gjorde klar i höstas är inte färdigplanterad och där i mitten, för att ge höjd till rabatten skall paraplymagnolian planteras. Den är hyfsat härdig för våra förhållanden och den är lite speciell genom sitt växtsätt och det enormt frodiga och stora bladverket.

Har en plats i trädgården som ger ett alltför stenigt intryck, speciellt på våren.. Där har jag letat efter en växt som kan passa in för att ge ett mjukare intryck. Köpte årets perenn, det vackra gräset Sesleria heuffleriana - vårälväxing som borde passa bra att planteras strax ovanför tråget bland kullerstenarna.


Snart har jag arbetat mig igenom hela trädgården. Städat, gödslat, klippt och fyllt på i samtliga planteringar med ny och fräsch jord. Det tar sin tid och det är ett ganska tungt arbete som jag snart börjar skönja slutet på. Men visst är det underbart med den tidiga vårblomningen och den fräscha grönskan som börjar visa sig här och där och inte minst, fåglakören som är så intensiv just nu.
3 kommentarer:

 1. Grattis till fina inköp! Bra plantskolor är ett trevligt utflyktsmål. Jag har tyvärr aldrig varit på Linudden än, hoppas det hinns med i år.
  Magnolia är jag sugen på att skaffa, men frågan är om de skulle trivas här hos oss som det blåser så mycket. Jag frågade faktiskt Björn på Linudden en gång när jag lyssnade på ett föredrag han höll om Magnolior och han avrådde mig från att prova om jag inte hade något skyddat läge - och det har jag ju inte....inte än i alla fall. Så tills jag lyckas fixa någon skyddad vrå får jag njuta av andras Magnolior, det går ju bra det också:-)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Har länge velat åka dit. Det närmaste var på en växtmarknad en gång som Linudden var på. Klarar sig ginkoa hos oss? Det är en växt som man borde plantera i städer där den är härdig för den är toppen på att rena bilavgaserna från luften.
  Ska googla på dina magnolior. Vill gärna ha magnolia men det blir senare när jag övergår till en sparsmakad Zen-balkong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aah..det visste jag inte om Ginkgon, att den är en riktig luftrenare. Om den är härdig...tjaa..gränsfall här i zon 2 - 3 men lite zonknäckeri ägnar jag mig åt ibland. Hoppas det lyckas med Ginkgon - ett mycket märkligt träd som faktiskt är en barrväxt.

   Radera