tisdag 20 januari 2015

Vem har gått här?

I natt har det fallit ett tunt lager nysnö. När vi ligger och snusar i sängen är det andra som är vakna.  Jag gick en liten sväng, det är alltid roligt att se vem som hälsat på. Ett enda rådjur hade krafsat fram lite fjolårsgräs, haren som varit här hela hösten och vintern tycks ha försvunnit. Jag ser inga spår längre och skalet från äppelhalvorna jag ger till fåglarna ligger kvar.

Vildsvinen hade gått över vägen strax ovanför huset, tydliga klövspår i snön. Men så såg jag ett spår som jag inte kände igen. Större än rävens men det som väckte min uppmärksamhet är själva gångstilen. Spåren kom ur skogen och följde den lilla vägen ner till huset för att sedan vända in i skogen igen strax bakom trädgården. Snölagret är tunt så avtrycken är otydliga. Under snön är det ren is, på en del ställen ser man att djuret halkat till så promenaden har kanske gått väldigt långsamt.
Såå, vem kan det här vara tro?
8 kommentarer:

 1. Väldigt svårt att säga. Vargens bakfot är oftast 9-10 cm lång och bakfoten 8,5-9,5 cm. Hanarna är oftast större och har lite större tassar än tikarna. Dina spår tycks vara ungefär i den storleken, så jag skulle inte utesluta varg. Men storleken är inte något säkert kännetecken. Det finns stora hundar som har större tassar än en varg. Hur långt följde du spårlöpan? På enstaka spårstämplar är det omöjligt att se om det är varg eller hund, så man bör följa dem åtminstone någon kilometer för att kunna vara någorlunda säker. En varg går rakt och målmedvetet, oftast i trav, medan en hund snurrar runt och nosar i buskarna mycket mer. På din spårlöpa tycker jag inte att det ser ut som att djuret har rört sig väldigt långsamt, utan i hyfsat snabb trav. Hur som helst är det klart spännande!

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olle! Förstår att det är svårt att säkert fastställa och jag följde spåren kanske 300m, en liten bit upp i skogen också men jag ville inte riskera att stöta på vildsvinsgruppen som förmodligen ligger där uppe i skogen och sover under granarna.

   Spåren följde ena sidan av vägen hela tiden, rakt framåt. Våra hundar har aldrig gått på det sättet, de försökte täcka in hela vägen för att informera sig om de senaste nyheterna, fram och tillbaka på båda sidor av vägen. Dessutom har jag aldrig sett hundspår där två tassar ligger så nära varandra. En hund på rymmen skulle, enligt min logik, kanske gå ända fram till huset men här vände spåren in i skogen igen när de kom nära huset.

   Jag förstår att man inte kan utesluta hund men vi bor ganska avsides, här finns inga hundar i närheten och vi har aldrig sett en lösspringande hund här.

   Kan man utesluta lodjur?

   Radera
  2. Lycko dig som inte har några lösa hundar i närheten! Här är de ett problem och en ständig källa till oro för att de ska komma för nära min rådjursmatplats. Men å andra sidan har vi (ännu) inga vildsvin här, så det kanske går på ett ut.

   Man ska aldrig vara tvärsäker när det gäller spår, men för mig ger dina spår ett klart intryck av hunddjur. Lodjur har rundare trampdynor som sitter mer assymetriskt, och även spåret som helhet ger ofta ett rundare intryck än de mer avlånga hos varg och hund. Här verkar tårna ganska spetsiga och på den översta bilden ser jag avtryck efter klorna, vilket man sällan kan se på lodjursspår.

   Jag mins en mörk vintermorgon för några år sedan, när jag stod nere vid hållplatsen och väntade på bussen till jobbet. Jag fick se ett djur komma travande målmedvetet mot mig på vägen, med den vaggande gången som är typisk för hunddjur. Någon människa syntes inte i närheten. När djuret var kanske 20 meter från mig fick det syn på mig - och tvärvände och sprang därifrån. Kunde det ha varit en varg? Storleken stämde, och på den tiden fanns det ett vargrevir inte så långt bort. Hade det varit en hund borde den ha kommit fram och nosat på mig, eller alternativt skällt ut mig. Jag blev ganska upprymd och berättade om upplevelsen för mina arbetskamrater, men inte för någon av mina grannar. Det var nog bäst om det inte spred sig för mycket.

   Vid ett senare tillfälle fick jag se samma djur igen, som kom på samma målmedvetna sätt och vände när det var en bit ifrån mig. Då var det bättre ljus, och jag såg tydligt att det var en hund. Man kan alltså inte dra några slutsatser av enstaka händelser, utan bara konstatera att hundar ibland kan visa ett beteende som verkar typiskt för varg.

   Olle

   Radera
  3. Jag gick tillbaka ut och följde spåret baklänges men blev nog inte klokare. Spåren leder genom en bit skog och sedan nästan rakt över en äng för att åter gå in i skogen. Avtryck av klor syns ganska tydligt i en del av spåren.

   Vi har en lampa som lyser nattetid vid vår väg strax innan huset och ca 10m innan lampan vände spåren in i skogen...tjaa...lär aldrig få veta förstås men oj, så häftigt om det vore en varg.

   Tack för dina synpunkter Olle!

   Radera
 2. Tänk om det är varg! Tror att lodjur är alltför skygga för att gå så nära bebyggelse. Ska bli spännande att se om du får upp någon klarhet i mysteriet!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila!

   Jag blir så nyfiken förstås - att få se en varg i frihet ströva i naturen, den synen kunde man leva länge på! Men jag lär nog aldrig få veta vem som hälsat på.

   Roligt att höra av dig!

   Radera
 3. Spännande! Jakten sätter kanske fart på de gråbenta som kan ta sig iväg? Också här har jag sett misstänkta spår, men det är så många som låter hunden springa fritt på skogspromenaden så jag vet inte.... Har du kollat på rovobs-sidan om det gjorts några observationer i er närhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade lokaltidningen bara, kände inte till rovobs sidan. Tack för den informationen, den sparar jag.

   En observation gjordes där för drygt en vecka sedan, ca 5 km norrut härifrån men spåret är inte kvalitetssäkrat.

   Stöter man på lodjur kan man nog informera på sidan eftersom lo är fredat i Sörmland men jag skulle inte meddela om jag faktiskt sett vargspår, det finns så många skjutglada som skulle få ett gratis tips.

   Hmmm...kanske inte heller lo vid närmare eftertanke, alla respekterar inte lagen.

   Radera