tisdag 21 juli 2015

Gräs och annat grönt

Jag gillar prydnadsgräs, många av gräsen har en speciell, distinkt form och deras grönska har en dämpande effekt i trädgården. Har under åren planterat många vackra gräs men de stora gräsens paradtid kommer lite senare på säsongen, de behöver lite längre tid att växa till sig.

Hakonegräset Haconechloa macra `Aureum´ har ett speciellt växtsätt som man kan använda sig av. Det vänder sig gärna mot ljuset och då får man fram den här effekten.


Carex caryophyllea `The Beatles´ skuggstarr gör skäl för sitt namn. Tuvbildande med långa, smala blad som vänder sig efter vinden, en riktig kalufs som behöver en ordentlig frisering på våren. Bäst kommer det till sin rätt som solitär på grusigt underlag. Starrgräs expanderar mer än gärna och detta gräs bildar rotsystem som en tjock, ogenomtränglig filt. Behöver en rotspärr eller så får man vara flitig med att skära in det. Går det in i andra växters rotsystem blir det besvärligt.


 Vackra dvärgbarrväxter finns det gott om, här är en av dem Abies koreana `Icebreaker´ en koreagran ympad på stam. Den har skruvade barr som är silvriga på undersidan, behöver sol för att det silvriga skall framträda, annars blir den mera grön.


Ett annat gräs som funnits länge i trädgården är Arrhenatherum elatius bulbosum `Variegatum´ vitbrokig pärlhavre. Ett lättodlat och vackert gräs som inte sprider sig. Återkommer troget på sin plats varje år, lätt att dela om man så önskar. Här framför blommande saxifragor i kvällssol.


Taklökstavlorna blommar, lite tråkigt för den blommande rosetten dör efter blomningen och då får man pilla ner en ny taklök som ersättare.


En blommande växt skall väl få vara med i inlägget, det är den förtjusande lilla Rhodohypoxis baurii rosenblund som blommar i sina krukor hela sommaren. Den är inte härdig här så den bör tas in när frosten kommer. Bara att ställa krukorna svalt och frostfritt under vintern, den vissnar ner och behöver inget vatten under viloperioden. I mars tar jag fram dem i rumstemperatur och flyttar ut dem när frostrisken är över.

3 kommentarer:

 1. Gräs är verkligen toppen. Jag är så glad att många prydnadsgräs trivs här i vår sandiga jord. Icebreaker såg jag för första gången för några dagar sedan, fantastiskt fin. Rosenblund är en favorit även här, men jag visste inte att den gick att övervintra så lätt. Tack för tipset.
  Titti

  SvaraRadera
 2. Så mye vakkert gress du har i trädgården din! :-) Jeg har litt problemer med å finne ut hvilket gress som er herdig og som ikke sprer seg for mye hos meg, så her fikk jeg noen flotte tips! :-D
  Rhodopoxys pottene var skikkelig vakre. Det samme var dine takløk tavler!
  Ha en fortsatt riktig fin sommerdag!
  Stein

  SvaraRadera
 3. Snyggt med gräs i planteringarna! Hakonegräset är verkligen en skönhet desvärre kommer det sent igång här, men vi har det ändå. Det borde passa bra i Stumpery plantering :)

  SvaraRadera