torsdag 20 augusti 2015

Sinocalycalycanthus - exotiska kryddbuskar

För tre eller fyra år sedan köpte jag en spännande nykomling Sinocalycalycanthus `Hartledge wine´ som även går under det botaniska namnet Calycanthus x raulstonii. Busken är en hybrid mellan amerikansk och kinesisk kryddbuske.

Eftersom den var nyintroducerad i landet så fanns inga tillförlitliga uppgifter på härdighet så det var utan tvekan en chansning, lite zonknäckeri är spännande ibland. Den placerades invid en stor sten för att något mildra temperaturväxlingar.

Busken klarade sin första vinter alldeles utmärkt och den växte med sådan fart så i fjol våras var jag tvungen att flytta den då den växt ur sin växtplats. Inga bekymmer vid flytten heller, den fortsatte att växa och blommade ymnigt på sommaren.

Den blommar första gången i juni och nu är den full med knoppar och blommor igen. Blommorna är exotiska, liknar stora magnoliablommor och den har en lång blomningstid.  En riktigt trevlig buske som klarar sig bra här i zon 2 -3 i vanlig trädgårdsjord. 

Om nu skall säga något negativt om den så är det att den har ett ganska spretigt växtsätt, precis som många andra buskar, så den behöver ett relativt stort utrymme för att komma till sin rätt.

Juniblomning

Knopparna är också magnolialiknande, skulle kunna vara en knopp på Magnolia `Genie´I våras köpte jag även den vitblommande Sinocalycalycanthus `Venus´ som också bjuder på en riktigt läcker blomning. Ganska omgående efter planteringen satte den knoppar men det var precis under en torrperiod i våras så knopparna torkade bort, kanske slarvade jag med bevattningen för den nyplanterade busken. Men precis som hos `Hartledge wine´  kom det en ny blomning i slutet av juli men bara en blomma. Strongt i alla fall för att vara en nyplanterad buske. Blomman har lite skönhetsfel, troligen jord som stänkt upp vid de kraftiga regn som vi då hade.


5 kommentarer:

 1. Så fin blogg, med mange spennende innlegg.
  Denne busken er ny for meg, så nå blir det googling :-)

  SvaraRadera
 2. Himmel - vilket tungvrickande namn på den växten! Men vacker är den verkligen. Får man fråga vart du har hittat denna skönheten?
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S. Tack för påminnelsen om surjord till min lilla Pinus. Det hade jag missat. Nu har vi flyttat den till en annan rabatt där vi tycker den kommer mera till sin rätt och den har dessutom fått Rhododendronjord i plantgropen.

   Radera
  2. Båda buskarna är köpta på Linudden, brukar finnas där på våren. Har faktiskt aldrig sett dem någon annanstans.

   Radera
 3. Oj,oj, oj vilka snyggingar! Vänta bara tills jag blir färdig med växthusprojekt och markarbeten, då ska det minsann testas roliga växter här också!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera