torsdag 21 juli 2016

Hosta miniatyrer

Jag har alltid haft en förkärlek för Hosta, knappast något annat släkte är så användbart i trädgårdar. Vackra bladväxter med stor variation som dämpar och skapar harmoni i planteringar. Under åren har jag samlat på mig en hel del men nu skall det handla om de allra minsta som bara blir några cm höga.
Inom Mouse gruppen finns många fina miniatyrer och det kommer ständigt nya.Miniatyrerna förtjänar att synas men kommer inte riktigt till sin rätt i blandade planteringar. I går bestämde jag mig för att gräva upp en gammal perennrabatt som nått sitt bäst före datum för länge sedan. Jag jordförbättrade med blötlagd torv, placerade några stenar i planteringen och flyttade ett antal miniatyrer till den nya rabatten. Det finns plats för fler men jag ser redan nu att jag uppnått syftet, att skapa ett blickfång med en samling av miniatyrer på ett och samma ställe.


13 kommentarer:

 1. Din kärlek till hostor är besvarad ser jag. Så fina!
  Här tickar inte klockan, den rusar!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Jeg er så enig med deg, det finnes nok knapt en plante som er mer anvendelig enn hosta i hagen! De passer inn over alt.
  Flott samling av miniatyr hosta du har!

  Klem

  SvaraRadera
 3. Det är vackert men kräver att man som du är noggrann både när man planterar och sedan vid skötseln för de drunknar lätt bland annat grönt. Har inte så många små, men de får stå i kruka så man ser dem.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Det bliver et flot bed, når hostaerne vokser lidt til. Jeg holder også meget af de små "museører", men jeg har også nogle, jeg skal have flyttet lidt frem i bedet, så de rigtig kan komme til deres ret.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!

   Det var ditt inlägg från den vackra trädgården med alla Hostor som inspirerade mig. Nu har jag ingen stor urgröpt sten att plantera i men tanken är densamma, att samla ala miniatyrer på ett ställe.

   Radera
 5. Hei!
  Hosta er en planteslekt jeg setter enormt stor pris på. Vi har den nesten overalt, men de fleste er veldig store.
  Når du planter dem som du gjør her, får de en flott oppmerksomhet.
  God sommernatt! Anne

  SvaraRadera
 6. Då har du en kompis här. Leif samlar på sig alla miniatyrer han stöter på. De sitter utspridda i alpinpartiet för att synas och inte bli övervuxna.
  Det blev väldigt snyggt att plantera dem tillsammans som du gjort.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!

   Kul! Fler än jag som gillar småttingarna. Nu kan jag utöka sortimentet för här finns plats för fler.

   Radera
 7. Va fint det blev! Jag har inte så många små Hostor (än) just av den anledningen att jag inte har någon bra plats för dem. De få jag har sitter i framkant i våra upphöjda våtbäddar så de ska synas.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Det blev ju jättefint och alla kommer till sin rätt! Torven emellan lugnar ner och lyfter fram.
  Min erfarenhet från många trädgårdar är att hostor i olika färger och mönster verkligen kan skapa kaos och ge mig lätt panik, men använda på rätt sätt är de en outsinlig palett att leka med.
  Här är det fortfarande stora penseldrag som gäller och hostorna har inte riktigt hittat sina optimala platser. I år är jag egentligen bara glad att de överlevt förra säsongens massiva snigelangrepp. När ett antal av de nyplanterade blev helt nerätna till stubb återstod.
  Längtar till en tid med ordning, reda och finlir där en utvald miniatyr kan lyftas fram och beundras på precis rätt ställe.
  Njuter av dina så länge!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Så vackert det blev. Att gruppera växter på det där sättet är ofta otroligt effektfullt. Här hemma har vi också hostor, men endast ett fåtal av dem står helt rätt placerade. Men jag provar vidare.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 10. Så bra det blev med en egen rabatt för dem. Jag sätter mina i framkant i rabatterna men det är svårt att få dem att "ta sin plats"
  Dock så äter alla åkersniglar upp mina hostor på sensommaren så jag kommer nog inte göra en egen rabatt för de små!
  Inte värt det :(

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Så bra det blev med en egen rabatt för dem. Jag sätter mina i framkant i rabatterna men det är svårt att få dem att "ta sin plats"
  Dock så äter alla åkersniglar upp mina hostor på sensommaren så jag kommer nog inte göra en egen rabatt för de små!
  Inte värt det :(

  Trevlig helg!

  SvaraRadera