fredag 21 oktober 2016

Paeonia officinalis ssp banatica bergspion

Det är ingen överdrift om jag säger att alla gillar pioner, man kan ha olika uppfattningar om färger, dofter, fyllda eller enkla men ändå vara överens om att pioner är något man bara måste ha i en trädgård. Själv föredrar jag skönheten i det enkla.

Pionernas systematik är svår och komplicerad men denna skönhet är köpt av en växtkännare som P. officinalis ssp banatica, om någon läsare har en annan uppfattning tar jag mer än gärna del av informationen.

Den blommar här i slutet av maj. En stadig pion som inte kräver växtstöd vilket alltid är en fördel. Den blir 40 - 50 cm hög med ett vackert djupgrönt bladverk.


Efter blomningen kan man njuta av den vackra fröställningen, ett riktigt konstverk.


15 kommentarer:

 1. Söt. Pioner som inte behöver stöd är att föredra. Blomman är ju inte så tung på en enkelblommande.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  En fin fin pion!
  Pionens namn står kanske inför en ändring. Gentest har visat att den är en naturlig korsning mellan P. mairai och en föregångere till P. officinalis, Vilket borde ge den sitt eget namn.

  En trevlig helg till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen Karsten! Låter spännande.

   Radera
 3. Hei Gunilla! Jeg er enig med deg i at de som klarer å stå selv uten støtte er veldig fine. Jeg er også veldig glad i de fylte sortene, men de MÅ ha støtte ;)

  Veldig vakker den du viser!

  Klem!

  SvaraRadera
 4. Så fin! När jag googlar på den ser jag att Impecta tar nästan femtio kronor för fem fröer - så din planta producerar redan en förmögenhet vad jag förstår! Nu skulle jag aldrig ge mig på att fröså pioner utan kommer att söka efter sorten hos Zetas nästa säsong!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Smuk pæon og lige så smuk frøstand. Jeg har også flere af de enkle, de er bestemt også kønne.
  God helg

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla!
  Den er himla vakker. Jeg synes ofte det er lettere å se det vakre i det enkle.
  Ha det så godt! Anne

  SvaraRadera
 7. Så fin, både som blomma och frökapsel.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 8. Køn er den. Det er svært at skelne de tidligtblomstrende pæoner fra hinanden, og de har sikkert også krydset sig i stor stil, så det er efterhånden nærmest umuligt at afgøre, om det er den rene art, man har eller en krydsning, især hvis man har frørormeret den.

  SvaraRadera
 9. Pioner är ett måste i trädgården. Och med en kombination av arter, hybrider och luktpioner kan man få lång blomning. Men jag är svag för enkla pioner. Oavsett vart din pioner hör hemma idag så är den underbar.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Jag tar tillfället i akt för att berätta att jag sen länge inte kommer in på din blogg. Kanske du vet med dig att du ändrat nåt.
   Mvh Anette

   Radera
 10. Vem gillar inte pioner! Har en hel kartong rötter som borde sättas så fort som möjligt, men det är inte precis grävväder.
  Allt gott /Anette

  SvaraRadera
 11. Jag tror att alla har i alla fall någon pion i sin trädgård. Vi har en hel del, låga höga och mittemellan. Bl a har vi en gammal doftpion som har stora fyllda blommor och alltid lägger sig eller faller omkull. Doften gör att vi ändå vill ha den kvar. Det gäller att stötta den så gott det går. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 12. Såklart! Jag har "många" - men har ofta problem med svampsjukdomar på bladen vilket gör att på sensommaren blir jag tvungen att klippa ned alla.
  Din bergspion är verkligen bedårande!
  Har du några tips hur man kan undvika svampsjukdomar?
  Som sagt klipper jag bort alla blad. På våren sätter jag ny jord eller täckbark runt plantorna i hop om att svampsporer inte poppar upp vid regn eller bevattning. Torra somrar är angreppen mindre.
  Ha't!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anja!

   Tyvärr har jag inga bra tips, pioner är friska växter men känsliga för svampangrepp. Jag har samma problem på några gamla bondpioner och gör som du, klipper bort när bladen blir fula.

   Radera