torsdag 15 juni 2017

Hosta projekt

Jag blir lätt frustrerad om jag bara skall hålla på med skötsel och underhåll av trädgården, jag måste helt enkelt få skapa något mellan varven, stort eller litet.

I höstas delade jag ett flertal Hosta som blivit för stora och nu har jag massor av uppkrukade  plantor som bara väntar på en plats i jorden.

Jag gillar asymmetri i trädgården och försöker undvika att rada stenar och anstränger mig för hitta nya lösningar som inte nödvändigtvis behöver vara en traditionell rabatt med markerad avgränsning. Ibland tar det tid för fantasin räcker inte till. Jag har haft några mossklädda stubbar och stenar intill en liten sittplats och på stubbarna har jag haft några krukor med pelargoner under flera år. Väldigt traditionellt och det har aldrig varit snyggt.

Idag tog jag bort alla krukor och flyttade om det mesta, började om från början. Jag ville plantera några av de vackra bladväxterna bland stubbarna i nivå med marken. En stor sten hittade jag också i marken som blev en lagom prydnad till det gröna utan att dominera för mycket.  Fyra Hosta av samma sort, `Francé´ planterades - det blev dagens trädgårdsprojekt.
Hosta miniatyrer är små läckra bladväxter som jag gärna samlar på mig. De platsar inte särskilt bra i vanliga rabatter tillsammans med andra storvuxna perenner, de syns helt enkelt inte och det är synd och skam kan jag tycka för de förtjänar att synas. Härom veckan grävde jag om en gammal tråkig plantering, tog bort alla växter och flyttade om lite stenar.  Jag gjorde en första plantering i fjol för miniatyrerna så nu har jag flyttat alla mini- Hostor till platser där de bättre kan komma till sin rätt.


13 kommentarer:

 1. Känner igen den frustrationen :) Det är roligt med projekt och utan dem blir rensningen tråkig. Den plantering med 'Francee' blev väldigt fin och jag har lite svårt att förestålla mig pelargoner där.

  Bra tips om minihostor - plötsligt har jag lyckats få till några sådana. Visst försvinner de lätt bland de andra och då är det lätt att de försvinner för alltid. Sniglarna blir svårare då.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Ja så är det, en trädgård är levande! Skötsel och underhåll fosöker jag hålla på et minimum, så där blir tid till det roliga, att skapa nytt! Gradvist dynamiskt eller kanske imed större nya projekt.

  Ja, de små "mouse" Hosta är så läckra!
  Jag provar själv et antal Hosta här i skogen, det verkar gå bra!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Så fint det ble med hostaene! De små må nesten ha et eget bed, ja, for ellers har de lett for å forsvinne under de store. Ja, å skape noe er alltid gøy!
  Klem!

  SvaraRadera
 4. Ja nye projekter er det bedste ved havearbejdet. Har man ikke gang i noget nyt, bliver det let lidt kedeligt. Dine små "museører" tager sig godt ud i det nye bed.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Jag har oxå förstått på D att det behövs ett litet, eller stort, projekt ibland för att hålla kreativiteten vid liv. Trädgårdsarbete ska ju vara lustfyllt.

  SvaraRadera
 6. Projekter skal der til og forandringer, ellers bliver bekendt for trivielt. Begge bede er blevet fine, man kan rigtigt nyde de små bogstaver, når de ikke står i trængsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "bekendt" er tablettens opfindelse - der skulle stå havearbejdet.

   Radera
 7. Det er så flott med den mosen din, og den passer jo så godt sammen med hostaer:)
  Det å skape er en del av livet det:)
  Ha en fin fin helg:-)

  SvaraRadera
 8. De små hostorna är verkligen söta, men det gäller att hitta rätt växtplats.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Vakkert i hagen din! Fin helg!

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Ser riktigt fint ut. Så grönt och frodigt hos dig.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 11. De små Hostorna är så fina, men svårplacerade precis som du säger. Drömmen är att kunna ha en samlad plantering precis som du har gjort, men någon sådan plats har jag tyvärr inte. De små jag har får därför växa i framkant i upphöjda rabatter även om det inte är riktigt optimalt.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 12. Flott med hosta i stub-bedet:-)
  Hosta er en flott staude. Utrolig mange forskjellige i farge og størrelse.
  Har som deg begynt å samle på mini hostaer, og plasserer dem i utkant av bed, eller mellom noen steiner.
  Ha en fin hageuke.
  Eirin

  SvaraRadera