måndag 24 februari 2020

Rapport från en februari trädgård

Nu får jag väl sluta vänta på vintern för den kom aldrig, i stället har vi fått meteorologisk vår så det blev ingen vinter i år. Jag stänger härmed dörren till vintern.

Jag började vårarbetet i trädgården redan i januari och det gick alldeles utmärkt för vi har ingen tjäle i marken. Har kommit en bra bit på väg med både städning och gödsling, samma procedur som senaste år och alla andra år men med en viss skillnad, nästan två månader tidigare än normalt.

Växterna reagerar på värmen, förstås och det börjar blomma lite här och där men inte bara växter, idag fladdrade två nässelfjärilar förbi. Har svårt att glädja mig över fladdrande fjärilar i februari, de kommer inte att överleva och i natt får vi nog lite frost igen, känns i luften.


Crocus sieberi `Firefly´ en grekisk krokus som grönskade redan i januari men det har gått långsamt tills knopparna kom, trots allt är det för kyligt ännu för en grekisk krokus.

Jag minns inte att våririsen Iris reticulata `Katharine Hodgkin´ någonsin varit så fin som i år och framförallt är blomningstiden lång. Vanligen blommar den över på några dagar.
Blåsipporna börjar visa sig bland fjolårsbladen, vem skall pollinera dem i år månntro?


Vintergäck Eranthis hyemalis `Flore Pleno´ blommar förstås och frösår sig generöst - förstås.Tellman kaprifolen Lonicera x tellmanniana , bladsprickning för några veckor sedan. En sann optimist och än så länge har det fungerat trots minusgrader ibland på nätterna.


Avslutar med några bilder på den vackra Pinus x schwerinii `Wiethorst´ ( P. strobus x P. wallichiana)
Köpte tre exemplar av den vackra tallen för några år sedan. De fick börja sina liv här i trädgården under ganska påfrestande och torra somrar, ingen bra början innan rotsystemen hunnit växa till sig. Men alla tre har klarat sig fint och nu litar jag på att de överlever framöver också. De långa glänsande barren har de nog ärvt efter Pinus strobus, en ypperlig barrväxt.31 kommentarer:

 1. Ja vilken "vinter"...jag petade ned tulpanlökar idag! Skönt att det slutat blåsa/storma dock. Vi får väl vänta lite på våren men snart så :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Det er skønne billeder, ja det er en mærkelig vinter, som ikke har meget med vinter at gøre. Tænk at du er nået så langt med rengøring af bedene, jeg kan slet ikke være med, her er så frygtelig vådt, så det er næsten ikke til at gå rundt derude. Din Iris reticulata står flot, sikken en masse du har.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Så langt du er kommet i opprydningen i hagen! Nydelige iris og hepatica. Her er det meldt om snø i morgen, så her er ikke denne merkelige vinteren over enda.
  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hello, your plants and flowers are way ahead of the plants I see here. The flowers look beautiful, I can not imagine seeing the butterflies in February. Our temps at night go into the teens, way below freezing. Beautiful photos! Enjoy your day, wishing you a happy new week!

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra bestånd du har av Katherine Hodgkin. Och mycket annat fint har du också som blommar. Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla! Det er ingen vinter i sikte her heller men det er nok kanskje mer på normalen. Men det har vært en helt spesielt våt og mild vinter. Alle de tidligblomstrende krokusen har druknet og det er jo litt ekstra trist. Ingen sommerfugler i sikte, men myggen har begynt å danse i hagen og noen store fluer dristet seg frem den ene dagen det var solskinn. Det har kommet langt hos deg? Med blåveis og eranthis i blomst. Jeg har drømt meg litt vekk i tidligere vårlige innlegg på bloggen, og det ser ut som om vi jevn over har hatt litt skiftende vær på denne tiden. Men vi savner sol og minusgrader! Fine furuer på slutten av innlegget! Noteres! God uke til deg!

  SvaraRadera
 7. Underbara vårblommor ... men det känns lite sådär att SMHI nu förvarnar om att vintern är på väg. Den dubbla vintergäcken är fantastisk ... någon sån har jag aldrig sett förut.
  Mina våririsar har ännu inte börjat blomma- och lika bra är nog det ...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag har precis öppnat dörren till vintern! :) Inte bokstavligt förstås, för det är skönast att sitta inne vid fönstret och se hur snön yr över ett vackert, vitt julkortslandskap. Prognosen visar faktiskt att det ska bli snö och kallt i flera dagar, så det känns bra att ha laddat upp med ganska bra lager av rådjurs- och fågelmat. Detta trodde jag knappast att jag skulle få uppleva denna säsongen, men det är ju alltid bra att vara beredd.

  Härliga bilder på "Katharine Hodgkin"! Mina har jag inte sett än, och får hålla med Anki om att det nog är lika bra. Hoppas att de har överlevt den senaste tidens ständiga rotblöta.

  Olle

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Ljuvliga bilder och ofattbart att dom är tagna i februari. Imorse vaknade vi till minus 4 grader och nu går jag här och väntar på att snön ska börja falla. Inte för att jag vill ha den men för att den nog ändå kommer, prognoserna klassas nu som "säkra" av SMHI.
  Så sant, det är svårt att glädja sig åt att se fjärilar nu. Igår när jag var ute på lunchpromenad kom en fluga och flög envist omkring mig. Ville inte ge sig av. Var nog lite förvirrad.

  Ha det bra och tack för vackra bilder! 'Katharine Hodgkin' är helt fantastisk!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla

  Jag är optimist och tror dit nässelfjäril-par vil söka skydd när vädret kräver det - kanske de får två kullar i år! :)
  Super bilder från din trädgård!

  Ha en trevlig vecka

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Ja inte kan man tro att dina bilder är tagna i februari, så snyggt och fint i dina rabatter. Jag har inte börjat rensa, kan inte släppa tanken att det kan komma snö och kyla fortfarande, och då får löven och det oklippta vara som skydd. Passar ändå på att njuta av det soliga fina vädret, det var 24 grader i växthuset igår, riktigt skönt.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla,
  ihania kuvia ihanista kukkasista! Ne näyttävät todella terveiltä ja hyvinvoivilta. Siellä tosiaan näyttää keväiseltä.
  Täällä sen sijaan on tullut hieman uutta lunta, pakkasta on nyt noin 7 astetta ja aurinko paistaa. Näyttää siis siltä kuin helmikuussa kuuluukin. Mutta säistä on tullut vaikeasti ennustettavia, meillä saattaa olla edessä vielä pitkä talvi tai sitten varhainen kevät.
  Nuo pienet männyt ovat todella suloisia.
  Puutarhailoa! Halaus!

  SvaraRadera
 13. I gave a presentation on hummingbirds last evening to a local horticultural society and there was a good deal of discussion before the meeting began about early plant activity and what can be done to respond to changing conditions. As you point out the issue of pollination is going to be especially challenging, Gunilla. In the meantime, at this club, they were serving coffee in styrofoam cups and people were drinking water from plastic bottles!

  SvaraRadera
 14. Jeg har aldrig før set så mange blomster i ‘Katharine Hodgkin’. Det er et virkelig smukt syn. Heldigt at blomstringen varer i lang tid i år. De tre små fyr er så fine sammen med de mosbegroede sten.
  Det er spændende, hvilket vejr marts vil byde på. Her har det blæst meget i flere uger, og det bliver man så træt af.

  Hilsen Elna

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 15. I nat fik vi et fint lag sne. Mon det samme skete hos dig. Den lille fyr Wiethorst er utroligt lækker.

  SvaraRadera
 16. Hei Gunilla.
  Så fint at du har kommet så langt i "våronna" :-)
  Her har vi ikke helt våget å starte enda, utfra at alt har kommet så langt, og nå hadde vi -8 i dag morges, og må regne med undrer 10, de neste nettene...
  Spennende hvordan det går.
  Utrolig mange "Katharina Hodkin", skjønner jeg må plante flere løk-:)
  Ha det godt/Eirin

  SvaraRadera
 17. Så mye fint og vårlig du har, nydelig farge på irisene. Her kom det snø i går og det har snødd i dag også, men det er jo snart vår nå. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 18. Pinus strobus har en fördel till utöver de fantastiska barren. Den lär vara en av de mest torktåliga arterna. Jag har planterat några olika nu men upplever de är lite tröga de första åren.

  Fin blomning hos dig. Och ja det är väl ungefär samma hos mig. Men visst har irisarna varit fantastiska i år :) Vintergäck är så fina och även de olika sorterna sen är det ju trevligt att de är hyfsat frökonstanta.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 19. Cudowne kwiaty zakwitły w Twoim ogrodzie! Piękne irysy! U mnie w ogrodzie jeszcze nie kwitną.
  Sosna bardzo ciekawa!

  SvaraRadera
 20. Ja, jeg har også opgivet vinteren nu, men synes alligevel det er for meget med havearbejde i den store stil, og i øvrigt er jorden også så våd at den ikke tåler ret meget komprimering. Har dog fået plantet et ganske lille rønnebærtræ (Dodong) for en uge siden.
  De små iris er helt fantastiske, og fyrretræerne ser meget tilfredse ud med livet i din have. De står meget flot sammen med stenene og giver en smuk kontrastvirkning.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 21. Gunilla! '
  Så fint det är i din trädgård. Vet inte hur du har haft det med vädret - eller så kanske du inte bryr dig om det regnar och stormar? Jag är numera en gnällig gammal tant som inte gillar oväder. Regn och åter regn kryddat med hårda vindar eller stormbyar är inget mysväder. Fattar inte att det aldrig tar slut?! Nåja, 3 ynka dar har vi haft i år när det inte har blåst och regnat. Skulle önska lite lugnare dagar så att även jag kunde jobba redan nu mer än vad jag har kunnat.
  Tallen du visar är helt ljuvlig. Och, kan man någonsin se sig mätt på våririsar och blåsippor?
  Dessutom har klimatet fått en andepaus från en del utsläpp...
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 22. Hello,
  I just wanted to stop by and see if all is well.. The CoV-19 virus is worrying. I hope you are safe and healthy! Enjoy your weekend!

  SvaraRadera
 23. I am just speechless! Seeing such amazing and wonderful photographs, especially those beautiful iris flowers! Nature has so much to give us and getting absorbed into nature is one of my favorite times. I always wait for spring so that I can enjoy the most in nature. Thank you for sharing the pictures!

  SvaraRadera
 24. Hello Gunilla: I have not heard from you for a while, and I am hoping that all is well with you and that you are dealing with this period of enforced isolation. If you have a minute let me know how you are doing - theospreynest@sympatico.ca. With my very best wishes, David

  SvaraRadera
 25. Hej Gunilla!
  Ja, i år var det inte mycket till vinter inte. Jag började också vårstädningen tidigt, det är skönt komma igång även om det ju borde vara snö och frost i februari.
  Åh, va snygg den är din tall! Vi har många barrväxter hos oss, men saknar en tall med så ånga, fina barr som din har!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Thanks a lot for sharing this wellness information with us.Thank you for sharing! Truly inspirational! My website : jasa fotocopy 24 jam

  SvaraRadera
 28. Hei Gunilla, toivottavasti olet voinut hyvin ja pysynyt terveenä!
  Sää on ollut melko oikullinen täällä, ensin tammi- ja helmikuu turhan lämpimiä ja vähälumisia ja sen jälkeen on ollut tavanomaista kylmempiä kuukausia.
  Hyvää kevättä! Halauksia!

  SvaraRadera
 29. Hello Gunilla: I think of you quite often, and just wanted to stop by and say hello. I hope that you are doing well and the spring is permitting you to spend a productive and enjoyable time in your garden. Take care. All the best. David

  SvaraRadera
 30. Thanks for taking the time to share these beautiful photos with us. We just love the gorgeous colors of all of the blooms. Have a fantastic rest of your day.
  World of Animals

  SvaraRadera
 31. Hi Gunilla, Your blog is one of the best! Merry Christmas and Happy New Year to you and yours. John

  SvaraRadera