lördag 20 februari 2016

Mossan i vår trädgård

De flesta trädgårdsägare har någon form av relation till mossa - vän eller fiende? Jag gissar på det senare, enligt Kemikalieinspektionen ökade försäljningen av ogräsmedel, främst mossmedel, till hushållen med 63 ton från 541 ton till 604 ton år 2014.

Själv planterar jag och odlar mossa, allt det här är arrangerat en gång, stensötan har hittat dit själv.


Corylopsis spicata skenhassel planterad mellan mossiga stenar


Daboetica cantabrica `Arielle´ irländsk ljung finner sig väl till rätta bland mossan.


September i mossträdgårdenEn matta av mossa är ett ekosystem i miniatyr, mossan härbärgerar massor av liv. I mosstäcket lever bakterier, svampar, alger, hoppstjärtar, spindlar och allehanda småkryp som hittar sitt hem där. Uppemot 100.000 individer /kvadratmeter kan finnas i den skyddande mossan.
Mossan tar sin näring och vatten från luften och vid torrperioder kan den se lidande ut men piggar oftast på sig vid regn och ökad luftfuktighet.
Mossor har fotosyntes och tar upp koldioxid från atmosfären, eftersom deras nedbrytning är långsam är de viktiga kolsänkor. När våra skogar huggs ner enligt den moderna metoden kalhyggesteknik går mycket liv till spillo, mossorna som tidigare haft ett skuggande tak av trädkronor torkar bort och mossans innevånare dör, maskinernas fotspår mosar sönder det mesta, sår som aldrig läker.  Det som tidigare fungerat som kolsänka blir nu ett kraftigt tillskott av växthusgasen koldioxid till atmosfären, det mesta av kolet som fanns bundet i marken blir ett ovälkommet bidrag till planetens uppvärmning.

20 kommentarer:

 1. Så fine bilder, Gunilla! Jeg synes mose er utrolig vakkert, og skulle gjerne hatt mye mer mose i hagen her, men jeg har for mye sol til at de trives.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Mossa är vackert och i er trädgård är den helt fantastisk. Hos oss förstörs mossan ofta av koltrastarna som verkar gilla att leta mat där.
  Peter har flera gånger sagt att vi måste fråga dig hur du gör när du planterar och sköter om mossan - vi får väl ta det någon gång när vi träffas:-)
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Det ser bara riktigt bra ut! Fint med den spontana stensötan.
  Du kanske kunne ha andra "woodland" växter - Paris / Trillium?
  Har du provat något liknande?
  Min trädgård i Danmark är inte lämplig för mossa. Men i Värmland kan mossan vara ganska så invasiv, särskilt den kraftiga grönmossa kommer där det är lite fuktigt.

  Och du har rätt i din kritik av kalhyggen, man borde fasa ut denna metod!

  Ha en bra helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten!

   Trillium har jag planterat en hel del av, olika sorter, alla finns inte kvar. Egensinniga vackra växter som jag inte riktigt lyckas med som jag önskar.

   Paris känner jag bra från namnet, skall kolla upp den.

   Radera
 4. Beundrar din trädgård varje gång du visar bilder. Att ta vara på platsens förutsättningar så helt och fullt. Mossan känns självklar och som ett smycke. Tar aldrig bort mossan här men det är bara i min lilla tallskog som det blir något av den.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 5. Hei Gunilla. Skikkelig vakre bilder av mosen i din trädgård. Jeg har aldri forstått hvorfor noen ikke tycker om mose. Vi som liker lundhagen og dens vekster kan jo ikke få nok av den vakre, grønne og frodige mosen. Gjør du noe spesielt for å få din så fin?
  Fortsatt riktig god helg.
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stein!

   Nej, jag gör inget speciellt, är bara varsam med den. Under långa torrperioder har jag vattnat ibland men det är allt.
   Miljön är väl den rätta här och då växer den till sig även om det går långsamt.

   Radera
 6. Det är inte bara miljövänligt med mossa, det ser också helt fantastiskt ut hos dig. Påminner om Linnes Hammarby, där det också finns fantastiska mossiga stenar.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 7. Det vilar ett lugn över den där mossiga sagoskogen. Inte bara hoppstjärtar och spindlar trivs där, jag kan tydligt se ett eller annat troll också...
  Inte ett mossmedel kommer över tomtgränsen här! Partier av gräsmattan är egentligen mossmatta men jag tycker inte det gör något, det är ju grönt och mjukt i alla fall.
  Måste dock erkänna att jag försökt mekaniskt skrubba bort mossa/alger från en lodrät bergvägg vid orangeriet. Det gick inte så bra så nu får där se ut som det vill.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Så utrolig vakre bilder du viser! Jeg har et par berg der jeg tar bort mosen manuelt. Det er flere grunner til det, først og fremst har jeg opplevd at mosen ikke holder festet når jeg har gått på berget, og det har ført til noen skumle fall. Plantene jeg har i fjellhagen min er vel ikke woodlandplanter, så de trives nok best på det rene berget. Men kanskje jeg skal finne flere planter som liker mosemiljøet! Du ga meg litt å tenke på her, og de vakre miløene dine ga absolutt inspirasjon! Gift er jeg helt motstander av, så der har jeg i hvert fall god samvittighet. Hia en fin søndag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 9. Mos er tydeligvis et vigtigt element i din have og giver et fantastisk lys. Alt efter omgivelserne opleves det som grønt eller gult. Vi har slet ikke de samme vilkår som dig og kan derfor ikke inddrage mos som et bærende element. Det er så interessant at få indblik i, hvordan vilkårene er i andre lande.

  SvaraRadera
 10. Jag är lika inponerad varje gång jag ser de vackra mossmattorna hos er. Ni måste bo i en trastfri zon?

  SvaraRadera
 11. Du har mye spennende som jeg ikke har sett før.
  F.eks Daboetica. Veldig vakker sammen mosen.
  Mye ispirasjon :-)

  SvaraRadera
 12. Det är vackert med mossa, brukar gå i skogen för att kunna njuta av den. Ser fint ut hos dig.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 13. JAg har inget emot mossa alls. Vi försöker få mossa att fästa på stenarna vid dammen och än så länge fungerar det bra, om än lite långsamt.
  Mossa i gräsmattan gör mig heller ingenting. Det är grönt och mjukt. Och inte behöver man klippa det heller. Hihi.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 14. Hei! Det er så vakkert. Ble så inspirert av dine bilder at jeg fant mose i skogen i høst. Har tenkt å kante en sti i hagen med mose på hver side. Der er det en del skygge.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 15. Mosset giver en fantastisk stemning til haven. Og stenene står så smukt til mossets farve.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Det skulle aldrig falla mig in att skada mossan i trädgården. Däremot får jag passa gubben lite (som så ofta, hahaha).
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 17. Vilken fantastiskt vacker trädgård ni har. Så där härligt fantasieggande.
  Jag älskar mossa, allra mest den mossbeklädda stenmur som inramar vår fastighet. Jag ser ständigt något nytt i den.

  SvaraRadera
 18. Dina mossplanteringar har fascinerat mig ända sen första gången jag hittade till din blogg. Växer så otroligt fint. Jag har också fina mossiga stenar alltemellanåt, men sen kommer fåglarna och sprätter runt på stenarna så det ser ut som en vildsvinsmaroderad åker i miniatyr. Det hinner knappt läka förrän det blir en ny attack framåt hösten.
  Ha det så gott och tack för fina bilder!
  /Anette

  SvaraRadera